Viis kiirmenüüd


Ees on ootamas aasta kauneimad pühad — jõulud ja siis aastavahetus… Arvestade meie traditsioone on tegemist tõeliste köögipühadega. Aga kuida teha nii, et läbi pühadega kaasneva askelduste virr-varri säiliks ka perenaisel värskus ning erk olek olla piduline? Ehk tasuks jõululaupäeva ja aastavahetuse vahele jäävatel söömaaegadel katsetada millegi lihtsamaga.

MENÜÜ I

  • Fettuccin’i kiirkana pastaga
  • Cesari’i salat: kasuta külmutatud valmissegu, millele vala itaalia salatikastet ja puista peale krõbedaks praetud peekonitükikesi.
  • Krõbedad röstleivad rohelise võiga: selleks sega ¼ tl. peeneks hakitud värsket basiilikut või oregaanot 100 g pehme võiga/margariiniga.
  • Dessert: kohvijäätis šokolaadilaastude- või šokolaadikastmega.

    MENÜÜ II

  • Vürtsikad vorstikesed ubadega
  • Endiivia salat: rebi endiivid tükikesteks ja sega nad kokku feeta juustu, mustade- või kalamata oliividega ning vala üle itaalia salatikastmega.
  • Magustoiduks sobib pakkuda värskeid pirne.

    MENÜÜ III

  • Stiilsed lihalõigud
  • Roheline kartulipuder: sega ¼ tassi hapukoort ja 1tl. peenestatud murulauku neljaks serveeringuks mõeldud kartulipudruga (soovitatav kasutada kartulipudru helbeid).
  • Võis hautatud rohelised oad.
  • Dessert: karamellistatud õunad vaniljejäätisega. Õunte valmistamine: viilusta kaks keskmist õuna ja kuumuta viile 2 spl. või ja 2 spl. pruuni suhkruga kuni nad muutuvad pehmeks. Serveerides aseta karamellistunud õunaviilud jäätisepallidele.

    MENÜÜ IV

  • Käskjala kalkunisupp
  • Maisijahu muffiinid: võiks osta poest ja enne serveerimist soojaks ajada.
  • Riisipuding õuntega: retsepti juurde.

    MENÜÜ V

  • Singi-juustu pizza
  • Maitsestamiseks: porgandilaastud, vars-selleri lõigud, oliivi assortii, peppercini e. marineeritud pipar/paprika.
  • Pagarisaiakesed (ostke poest ja soojendage enne lauale andmist).

    RETSEPTID

    Fettuccin’i kiirkana

    Läheb vaja:

  • ½ pakki pastat
    1. üks pakk külmutatud punast fettuccin’i pipart. Selle võib probleemita asendada ka spinatiga.
    2. 1/4 tassitäit kuivatatud tomatilõike või tükke
    3. 1 pikk zuccini võib olla ka kollasetooniline suvekõrvits, mis poolitatakse ja viilustatakse
    4. ½ ilma nahata ja kontideta kanaliha. NB: rinnaliha on parim!
    5. ½ tassi peenelt riivitud Parmesani, Romano või Asiago juustu
    6. maitsestamiseks värskelt peenestatud musta pipart

    Valmistamine:

    Valmimisaeg 20 minutit

    1. poolita pasta ja keeda kergelt soolaga maitsestatud vees pehmeks ja aseta nõrguma. Enne serveerimist kuumuta pannil üles.
    2. kuna kuivatatud tomat ragiseb hammustades üpris ebameeldivalt, siis soojenda u. 2 tl. toiduõli keskmise kuumuseni ja vala nad sellega üle. Tükeldatud zuccinid ja fettuccin’i ning aseta keskmiselt kuuma õliga pannile ja hauta neid selles 2-3 minutit.

    Vala segu pannilt ära ning aseta pannile kanaliha. Kuumuta lihatükke pidevalt segades kuni nad on ühtlaselt valgeks muutunud. Nüüd lisa zuccini, õlis pehmenenud tomatilaastud ja riivitud juust valmiskeedetud pastale. Sega õrnalt liigutades läbi ja maitsesta pipraga. Sobilik kogus u. neljaks serveeringuks.

    Toitainetesisaldus:
    Summaarset rasva 14g; küllastumata rasvu 1g; kolesterooli 40mg; naatriumi 334mg; süsivesikuid 40g; kiudaineid 3g; proteiini 24g. Energiasisaldus: 381 cal.

    Vürtsikad vorstid ubadega

    Hästilõhnavad ja vürtsikad vorstid grillida/röstida kergelt ja lisandiks pakkuda kuumutatud punaseid ube rosinatega.

    Stiilsed lihalõigud

    Vaja läheb:

    1. 1 tl. teravamaitselist sinepit
    2. 4 u.1-1,2 cm paksust ristikiudu lõigatud loomalihalõiku
    3. 2 spl. oliiviõli
    4. pakk külmutatud ja viilustatud šampinjone
    5. 1/3 klaasi punast kuiva veini
    6. 2 tl. värskelt peenestatud tüümiani
    7. ½ klaasi loomalihaleent (võib kasutada valmistamiseks loomalihapuljongi kuubikut)
    8. 1 tl. maisitärklist

    Valmistamine:

    Valmistamiseks kulub u. 20 minutit.

    Loe veel

    1. määrida lihalõigud mõlemalt poolt sinepiga. Kuumutada suurel pannil 1 spl. oliiviõli ja asetada sinna lihalõigud. Praadida endale sobiva küpsusastmeni ja pöörata ümber ja küpsetada sarnaselt. NB: 7-10 min. keskmisel kuumusel annab tulemuseks nn. pooltoore (seest pisut verise) liha; 10-12 min. keskvalminud liha. Nüüd aseta tükid serveerimiseks mõeldud alusele ja hoia liha soojana.
    2. vala ülejäänud õli pannile, lisa sinna seened ja kuumuta 4 minutit. Vala peale vein ja tüümian ning kuumuta veel 3 minutit. Sega maisitärklis lihaleemega ja nõrista see pannil segu pidevalt liigutades ja lase keema tõusta. Hauta kaane all veel u. 2 minutit. Sobilik kogus u. neljaks serveeringuks.

    Toitainetesisaldus:
    Summaarset rasva 14g; küllastumata rasvu 4g; kolesterooli 64mg; naatriumi 176 mg; süsivesikuid 5g; kiudaineid 1g; proteiini 23g. Energiasisaldus: 263 cal.

    Käskjala kalkunisupp

    Vaja läheb:

    1. viis tassitäit vett
    2. 1 väike pakk lahustuvaid kanamaitselisi nuudleid
    3. 2-3 tl. curry-pulbrit
    4. 1 tass värskeid viilustatud seeni
    5. 2 tassitäit keedetud kalkuni(kana)liha tükke
    6. 1 keskmise suurusega kooritud ja peenikeseks hakitud õun
    7. ½ tassi veega konserveeritud kastanilõike/tükke

    Valmistamine:

    Valmistamisaeg u. 15 minutit.
    1. Sega suuremas potis kokku vesi, nuudlite maitsepaki sisu ja curry ning tõsta keema.
    2. murra nuudlid väiksemateks tükkideks ja lisa nad koos seentega keevasse segusse. Lase kaane all u. 3 minutit haududa. Sellel ajal sega kokku liha, õunad ja kastanitükikesed ja sega nad supisegusse. Soovi korral maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta keemiseni. Sobilik kogus u. viieks serveeringuks.

    Toitainetesisaldus:
    Summaarset rasva 8g; küllastumata rasvu 1g; kolesterooli 54mg; naatriumi 326 mg; süsivesikuid 17g; kiudaineid 1g; proteiini 20g. Energiasisaldus: 221 cal.

    Singi-juustu pizza

    Läheb vaja:

    1. kasuta valmis segatud pizza-jahu
    2. 1-1,5 tassitäit peeneks hakitud keedusinki (pizza-katet)
    3. 2 tassitäit peenelt riivitud mozzarelle juustu
    4. ½ tassitäit valmis pizzakastet

    Valmistamine:

    Valmistamine u. 15 minutit; küpsemine u. 12 minutit
    1. sega juhendi järgi valmis pizza-tainas ja laota see ühtlaselt küpsetusalusele.
    2. sega kokku sink ja pool riivitud juustust ning laota see ühtlaselt taignale.
    3. jaota kattele võimalikult ühtlaselt pizza-kaste ja puista ülejäänud riivitud juust peale.
    4. Küpseta keskmiselt kuumas ahjus (200-220º C) 12-15 minutit, s.t. seni kuni juust on sulanud ja tainaserv hakkab pruunistuma. Serveerimiseks lõika pizza tükkideks. Sobiv kogus 4 serveeringuks.

    Toitainetesisaldus:
    Summaarset rasva 15g; küllastumata rasvu 4g; kolesterooli 32mg; naatriumi 946mg; süsivesikuid 34g; kiudaineid 0; proteiini 19g. Energiasisaldus: 354 cal.

    Riisipuding õuntega

    Vaja läheb:

    200 g riisi
    800 ml vett
    65 g võid
    3-4 õuna
    50 g suhkrut
    riivsaia

    Valmistamine: õunad koorida, eemaldada südamed ning kupatada. Koored pesta ja keeta vees. Keeduvesi kurnata. Riis pesta, keeta õunakeeduvees ning nõrutada. Valmis riisile lisada sool ja suhkur. Vorm määrida võiga, raputada üle riivsaiaga, panna sisse pool riisist, kupatatud õunad, ning nende peale ülejäänud riis. Pudingit küpsetada kuni pruuni kooriku ilmumiseni. Valmis puding asetada alusele ning serveerida kuumalt koos kastmega.