„Ma ei julge küll öelda, et olen matet juues kõvasti kaalust alla võtnud, aga enesetunne on küll paremaks läinud,“ räägib Leida, kes on olnud suur matesõber juba mitu aastat. „Varem jõin töö juures palju kohvi — mul on üsna madal vererõhk — ja lõpuks õhtul ei saanudki enam aru, kas vibra on sees suurest kohvijoomisest või kiirest töögraafikust.“

Just siis otsustaski Leida kohvijoomist piirata ja kui reisil Süüriasse nägi inimesi veidratest kõrtest kahtlast jooki joomas, oligi kohvi aseaine leitud. „Algul vaatasime, et jube naljakas — mis pagana puru nad joovad,“ meenutab Leida kohtumist matega. „Proovisime, tundus väga lahe. Tegi reipaks ja erksaks, samas kohviga kaasnev vibra jäi ära.“

Tagasi Eestis olles hakkas Leida netist infot otsima ja selgus, et mate pole tegelikult pärit mitte Süüriast, vaid hoopis Ladina-Ameerikast, kus argentiinlased ja uruguailased seda iga päev suurtes kogustes joovad. Süüriasse sattus mate alles 20. sajandi algul, kui Süüria ja Liibanoni alad osmanite võimu alt pääsesid ning Argentinasse emigreerunud araablased kodumaale naasma hakkasid. Argentinast võeti kaasa matejoomise komme ning tänaseks on Süüriast saanud suurim mateimportija maailmas.

Lisaks selgus, et mate mitte ainult ei maitse hästi, vaid on tervisele mitmel moel kasulik. Näiteks kiirendab ta ainevahetust, vähendades samas söögiisu — seega võib mate aidata kaalust alla võtta. Peale selle sisaldab mate erinevaid vitamiine ja mineraale, annab energiat, stabiliseerib vererõhku ja on hea allikas päevase vedelikukoguse kättesaamiseks. Leidagi võib kinnitada, et seedimine on tal tänu mate joomisele palju paremas korras ja kõhukinnisus ei kimbuta teda kunagi. „Kui vahepeal tekkis periood, kus matet ei joonud, tundsin end kohe kehvemini. Mate on ka seltskondlik ajaviide, ma usun, et päris palju alkoholi on mul jäänud tänu sellele joomata,“ naerab Leida, „usun, et see on kaalulule isegi rohkem mõju avaldanud kui mate ise.“

Kohvi ei joo Leida enam peaaegu üldse, ainult vahel harva koogi kõrvale ja sedagi siis, kui matet parasjagu käepärast pole. Matet kulub Leidal kuus umbes 1,5 kilo ning mateusku on ta keeranud ka mitmeid sõpru. See kõik viis eelmise aasta lõpus selleni, et Leida hakkas koos sõpradega ise matet maale tooma, kuna teepoodides on matet küll müügil, kuid hind on soolane. Eriti neile, kes seda teed igapäevaselt ja palju tarbivad.

Argentinas, Uruguays ja Lõuna-Brasiilias juuakse matet enamasti spetsiaalselt selleks mõeldud nõust, mis valmistatud väikesest kuivatatud kõrvitsast, Süürias kasutatakse tavalisi teeklaase. Mateanum — mida Argentinas kutsutakse samuti lihtsalt mateks — täidetakse 2/3 ulatuses teepuruga, raputatakse puru topsikus 45-kraadise nurga alla ja susatakse sisse spetsiaalselt mate joomiseks ette nähtud sõelaga kõrs. Peale valatakse kuum vesi (kindlasti peaks vee temperatuur jääma alla 80 kraadi) ning asutakse läbi kõrre jooma. Purule valatakse vett peale senikaua, kui tee kaotab maitse või kuni puru ei tõuse enam vee lisades topsi põhjast üles. Seejärel visatakse vana puru minema ja tehakse uus tee.

Argentinas ja Uruguays juuakse matet terve päeva vältel. Uruguays olevat isegi seadusega keelatud mate joomine autoroolis, kuna sõidu ajal kuuma veega mässamine võib kergesti viia õnnetuseni. Paraguays on levinud külma veega mate joomine, siis kutsutakse tõmmist tereréks.

Korduma kippuvad küsimused

Kas matet peab tingimata jooma spetsiaalsest nõust?
Ei pea. Tavaline kuumakindel klaas või tass sobivad ka. Osade arvates on kõrvitsast matenõust juues teel natuke teistsugune maitse, aga selle tundmiseks peab ikka väga tundliku maitsemeelega olema. Kõrvitsast joomisel on pigem emotsionaalne väärtus.

Kas matest jääb sõltuvusse?
Füüsilist sõltuvust mate väidetavalt ei tekita, psühholoogilist võib tekitada küll. Mate on natuke nagu kohv — kui palju juua, annab organism märku, et võiks taas tassikese võtta.

Kust mate pärit on?
Mate-puu kasvab ainult Ladina-Ameerikas, kuigi teda on üritatud kultiveerida ka mujal maailmas. Siiani edutult, kuna mate vajab kasvamiseks rauarikast mulda, subtroopilist kliimat koos hoovihmade ja kõrvetava päikesega ning seemned peavad läbima tuukani (suure oranži nokaga lind) seedetrakti, enne kui need võrsuvad. Kõige rohkem juuakse matet Argentinas ja Uruguays, üsna populaarne on ta veel Paraguays ja Lõuna-Brasiilias, aga ka Süürias ja Liibanonis.

Nipp
Kui tahad kuuma tee asemel juua jahutavat matet, võta presskann, pane põhja peotäis matepuru, kalla peale külm vesi. Lisa sidruniviil ja jäta 15ks minutiks tõmbama. Suru puru alla ja jook ongi valmis!