Tegu on ülemaailmsete kutseõppurite võistlustega, mida võib võrrelda lausa olümpiamängudega.

Rahvusvahelised võistlused sunnivad pingutama

WorldSkills toimub iga kahe aasta tagant ning sel aastal võisteldakse augusti lõpus Tatarstani pealinnas Kaasanis. Kokku võtavad võistlustest osa üle 1600 noore, kes panevad oma oskused proovile 56 alal. Lisaks ehitusele võisteldakse näiteks robootikas, küberturvalisuses, lennukihoolduses ja paljudel muudel erialadel. Eesti noored osavnäpud võistlevad kokku 12 erialal. Tartu kutsehariduskeskusest sõidavad WordSkillsile rahvusvaheliste konkurentidega rinda pistma müürsepp Veiko Kook ning IT-süsteemide spetsialist Gen Lee.

Nii nagu päris olümpiamängud, on ka kutseolümpia pingeline, kibeda konkurentsi ja keerukate ülesannetega võistlus, kuhu ilma korraliku ettevalmistuseta on võimatu pääseda. Seetõttu kulub Veiko suvevaheaeg hoopis kooli ehitustöökojas kive ladudes. „Ega ei tea, milline ülesanne tuleb,“ ütles Veiko. Kindel on vaid see, et võistlejatel tuleb nelja päeva jooksul valmis ehitada tavalisest keerukam müüriosa, kus kividest on vaja laduda küll mustreid, küll kaari. „Saan praegu harjutada joonise lugemise ja mõõtmisoskust, aga ka täpsust nii kivide lõikamisel kui ka ladumisel,“ tõi ta näiteks.

Veiko juhendaja, kutseõpetaja Kaido Toobal on võistluste ekspert ning aitab oma jõu ja nõuga kaasa. „Jah, suvi läheb seekord treenides. Võtame varasemate aastate võistlusülesannete joonised aluseks ja valmistume,“ märkis Toobal, kelle sõnul on konkurents maailmatasemel oluliselt karmim, sest mõned riigid on juba mitu aastat varem võistlejad välja valinud ning nende ettevalmistamisega tegelenud. Müürseppade võistlusele on kindlasti oodata üle 20 noore ja kuna ülemiseks vanusepiiriks on 22 aastat, siis võib võistlejate seas olla ka neid, kel kutse käes ja müüritöö nipid igapäevases töös kasutuses.

Ehitamine on vaheldusrikas ja huvitav

Samas pole Veiko Kook päris roheline võistleja. Juba esimesel kooliaastal hakkas tema tõsine töössesuhtumine õpetajale silma ning sellest ajast peale on kõik läinud justkui ülesmäge. Esimene müürseppade võistlus „Jõulukellu 2017“ tõi esmakursuslastele Veiko Koogile ja ja Kristo Kinksile hõbemedali. „See oli väga hea tulemus, sest esimese kursuse poistena oli neil aega võistluseks harjutada vaid kolm nädalat. Eraldi oli vaja õppida neid töövõtteid, mida tavapäraselt esimesel kursusel veel ei õpita, näiteks soojustamist,“ meenutab Toobal.

Maikuus järgnesid vabariiklikud kutsevõistlused „Noor Meister 2018“, kus Veiko Kook sai müürseppade võistlusel individuaalse kulla ning noore meistri tiitli. 2018. aasta detsembris peetud „Jõulukellu“ võistlusele läksid kursusekaaslased Veiko ja Kristo juba suurema oskuste, kogemuste ja enesekindluse pagasiga ning tõid koju auga väljateenitud võistkondliku esikoha. Kuna tegu oli üksiti Eesti meistrivõistlustega, siis võibki öelda, et Veiko on juba kahekordne Eesti meister.

Võistlustulemustest tähtsam on see, et ehitamine Veikole meeldib ja keerukaks ta oma valitud kivi- ja betoonkonstruktsioonide ehitaja erialal õppimist ei pea. „Ainult võõrkeeled on rasked,“ märgib Veiko. Samas on kutsekeskharidust omandades vaja õppida ka üldaineid, et kooli lõpetades oleks käes nii keskharidus kui ka erialaseid oskusi kinnitav kutsetunnistus. Ja eriala ning praktika meeldivad Veikole väga. Põnevaid ülesandeid ja vaheldusrikkust on ehitusel küllaga. „See töö nõuab küll vahel füüsilist pingutust, aga ma ei ütleks, et see oleks raske,“ ütleb Veiko, kes näeb end tulevikus kindlasti ehitajana.

Vaata, kuidas ehitajaks õppida siit.

Jaga
Kommentaarid