1. Planeerimine

Edukaks õppimiseks on väga oluline planeerimine. See tundub võib-olla veidrana, aga kui palju tead sportlasi, kes ilma planeerimata otsustavad lihtsalt veidi trenni teha ja panevad võistluse kinni? Õppimisega on suures piirdes sama lugu.

Et õppimine kulgeks efektiivselt, on vaja teha konkreetne plaan. Nii tead täpselt, millal mida õpid, millal selle ja teise aine kodutöö ära teed ja millal on puhkehetk. Kui planeerid, ei pea sa tundma pidevat pinget, et aega napib, aga kõik on tegemata. Kui asjad ei saa tehtud, on paha tunne, sest aega justkui oli ja tegelikult oleksid võinud kõik palju varem ära teha.

Enda päevakava oskad kõige paremini ainult sina paika panna. Võib-olla elad koolist kaugel ja pead bussiga iga päev 40 minutit sõitma. Ehk saad paar kodutööd juba bussis ära teha? Võimalusi on mitmeid ja pole ühte kindlat viisi. Lihtsalt võta hetk aega, tööta enda jaoks välja mingi süsteem ja vaata ise, et kõik hakkab edukalt kulgema.

2. Tee märkmeid

Vähesed õpilased oskavad teha efektiivselt märkmeid. See ei tähenda, et kirjutad vihikusse iga õpetaja öeldud sõna. Edukas märkmete tegemise oskus peitub võimes eraldada olulist ebaolulisest. Kui keskendud tunnis ja saad aru, mis on tähtis, siis kirjutad vihikusse vaid tähtsaima.

Kui kirjutad aga kogu õpetaja jutu vihikusse, tundub hiljem, et materjali on nii palju ja selles on raske orienteeruda. Kindlasti oled kogenud seda, et õpid kontrolltööks enda arust korralikult, aga poole õpitud materjali kohta polegi küsimusi. Seetõttu ongi oluline aru saada, mis on tähtis ja mis mitte.

Veel hullem on see, kui sa märkmeid ei tee. Võib-olla peale tundi mäletad, millest oli juttu. Ehk oskad jutustada sellest teemast ka õhtusöögilauas oma vanematele. Aga kui hästi mäletad seda teemat ülehomme? Seetõttu on ka märkmed olulised. Märkmeid tehes mõtled kogu teema justkui kaks korda läbi.

3. Strateegiad

Uuri erinevate õppimisstrateegiate kohta ja avasta, milline sobib sulle kõige enam. Ole julge ja katseta erinevaid viise. Inimestele sobivad täiesti erinevad lähenemised. Mõned saavad teema selgeks kambakesi õppides, teine peab aga üksi omaette vaikuses lugema. Kolmandale sobivad aga kaardid, kus ühel pool on küsimus ja teisel pool on vastus. Äkki on sinu teema see, et proovid õppetüki selgeks teha oma vanaemale? Igal juhul katseta erinevaid võtteid ja leia endale oma. Kui tead täpselt, milline õppimisviis sulle kõige enam sobib ja kuidas kõige paremini asjad meelde jäävad, siis pole ühegi teema selgeks tegemine raske. Võib juhtuda nii, et pead erinevates ainetes kasutama erinevaid võtteid.

Head õppimist!

Allikas: lptutoring.com