Kui sul on lapsega armastav ja usalduslik suhe, siis oskate kindlasti probleemide tekkimisel neid omavahel arukalt lahendada. Kuid on veel mitu asja, mida sa saad koduses keskkonnas koos partneriga ära teha, et olla kindel selles, et laps käitub koolis võimalikult hästi ja eakohaselt. Need asjad on abiks hea käitumise õpetamisele:

Sea oma lapsele eakohased ootused

Kui sa nõuad oma seitsmeaastaselt juba esimesel koolipäeval, et ta peab hakkama saama ainult suurepäraseid hindeid ja olema igas aines klassi parem, oled sa lapsevanemana määratud hukule. Isegi kui su väike laps püüab mõnda aega nendele ootustele vastata, tapad sa kohe ära tema koolirõõmu. Aruta oma kallimaga läbi, millised oleksid eakohased ootused, mida lapsele seada, ja kas seda üleüldse on vaja teha.

Tekita koduste tööde tegemise jaoks hubane keskkond

Laps tahab kindlasti parema meelega kodus õppida, kui tal on selle jaoks oma väike õdus nurgake laua ja tooliga. Samuti ära sunni teda kõiki koduseid töid korraga tegema. Hoia tal silm peal, et ta mängiks vahepeal. Ära õpi kogu aeg lapsega koos, harjuta ta juba pisikesest peale võimalikult iseseisvaks. Kuid anna kindlasti teada, et kui ta tõesti hakkama ei saa, siis võib ta sinult abi küsida.

Tegele lapsega vabal ajal

Isegi kui sul ja su abikaasal on tihe töögraafik, püüdke siis vähemalt nädalavahetusel leida aega lapse jaoks. Käige erinevatel kultuuriüritustel, muuseumites ja teatrites, kuid veetke palju aega lihtsalt õues. Linnas elades ei tea lapsed looduse kohta väga midagi. Sügise algus on suurepärane aeg sõitmaks metsa ja rabasse.

Õpeta lapsele emotsioonide peegeldamist

Ära ole üks nendest vanematest, kes ütleb poisi pisarate peale: "mehed ei nuta!" Sellise lausega kasvatad sa üles negatiivsete tunnetega kimpus oleva noormehe, kes võib ühel hetkel hakata sinu vastu mässama. Kui laps tuleb koolist paha tujuga koju, ära hakka temaga õiendama. Proovi läheneda talle empaatiliselt ja lapse tasandil. Peegelda talle tagasi tema tundeid, näiteks nii: "ma näen, et sa oled praegu kurb ja väsinud. Kas sa sooviksid mind kallistada ja sellest rääkida?" Laps on palju vastuvõtlikum oma tunnetest rääkima, kui ta näeb, et sa usaldad ja kuulad teda. Palu ka oma elukaaslasel lapsele niimoodi läheneda. Laps vajab turvalist teadmist, et ta saab mõlema vanemaga oma isiklikest asjadest rääkida.

Allikas: No Time for Flash Cards