Ei tasu sisendada, et koolis on raske ja koduseid ülesandeid on üleliia. Muidu see ju täpselt nii ongi. Pigem tasuks endale öelda, et saan sellega hakkama ja vajalik informatsioon saab kiiresti omandatud. Mõnikord on tõesti palju teha, aga kui ühest otsast alustada, märkad juba varsti, et nädalavahetuseks jäänud ülesannete hulk on väiksem.

1. Tee valikuid

Sa ei pea kõike õppima, kohe täitsa ausalt. Ma olen kindel, et nii mõnigi õpetaja tahaks sellele vastu vaielda, aga oma kooliaastate jooksul olen aru saanud, et kõiksuguseid teadmisi ei lähe vaja, tänapäeval saab puuduoleva kiiresti juurde otsida. Otsusta ära, mis on sinu jaoks kõige olulisem ja mille võib tegemata jätta. Ehk pole see kõige õigem teguviis, aga usun, et ei ole tarvis end lämmatada sellega, mis niivõrd tähtis pole.

Kui sul on järgmiseks päevaks teiste ülesannete hulgas vaja lõpetada arvutustehted matemaatikas ja lugeda kaks lehekülge õpikumaterjali bioloogias, siis juhul, kui sa just bioloogiks saada ei taha, vali matemaatika. Ja loe bioloogiat siis, kui leiad aega. Näiteks koolis vabal vahetunnil. Ja kui seda aega mitte kuskilt näpistada pole, siis jäta lugemata – ei juhtu midagi hullu.

2. Puhka piisavalt
Teadlaste sõnul on soovitatav magada öösel kaheksa tundi. Vahel see ei õnnestu. Kui tunned, et oled väsinud, võid rahuliku südamega tunni või paar ka keset päeva magada ja hiljem kooliasjadele keskenduda. Proovi enda jaoks selgeks teha, milline on sinu sobiv rütm ja kõik sujub ladusamalt.

3. Ära muretse
Lõpeta stressamine ja ära vaeva oma pead iga väikese pisiasjaga. Siin ei olegi midagi rohkemat lisada – võta vabalt ja lase elul end juhtida. Unustasid kontrolltöösse tähtsa fakti kirjutamata, siis unustasid. Enam pole midagi parata. Lihtsalt teinekord oled targem.

Hea lugeja, millised on Sinu nipid, mis aitaksid kooliga paremini toime tulla?