1. Kujuta ette oma ideaalselt lõpp-punkti

Mõtle, kuhu tahaksid oma elus jõuda. Loomulikult ei pea sa mõtlema nüüd tervet oma elu välja. Mingi plaan aga võiks olla. Kas või kümne aasta lõikes. Ülikoolis ja kutsekoolis algab edu sellest, et võtad endale sihi. Mida selgem see on, seda lihtsam on õppida.

Vahel võib mõne õppeainega tekkida tunne, et mis mõttega ma seda teen. Ikka selleks, et eesmärgini jõuda. Võib-olla see konkreetne aine üksi ei aitagi sinna. Küll aga on see vajalik õppekava läbimiseks. Õppekava läbimine aitab aga töökoha ja muude unistusteni. Kõik on omavahel seotud.

2. Lähene koolile õige hoiakuga

Edukad õpilased suhtuvad koolis käimisesse kui privileegi omandada haridust. See pole tüütu kohustus. Sa ei tee seda sellepärast, et ema ja isa tahavad. Sa teed seda endale. Sina oled see, kes sellest võidab. Su tulevik on su enda kätes. Seetõttu on mõistlik teha endale selgeks, mida tahad õppida, kuidas seda teed ja millisel määral.

3. Juhi oma hariduse kulgemist ise

Loomulikult on kohustuslikke aineid, mida valida ei saa. Küll aga saad valida, milliseid valikaineid võtad, millistele ainetele paned põhirõhu ja millise suuna poole oma erialal liigud.

Haara kinni ka lisavõimalustest end erialaselt arendada. See tähendab, et osale praktikal ja mine töövarjuks. Võta kalkuleeritud ja läbi mõeldud riske. Ära lase teistel otsustada, kuidas kulgeb sinu haridus. Leia oma tee.

4. Miks sa tahad üldse koolis käia?

On oluline, et teaksid täpselt, miks läksid sinna kooli ja seda eriala õppima. Põhikoolis ja gümnaasiumis võid niisama käia. Mõtled, et tulevikus lähed ülikooli või kutsekooli spetsiifilisemaid teadmisi omandama.

Ülikoolis ja kutsekoolis peaks pilt aga selge olema. Ole endaga aus ja mõtle, milles oled head. Vastuseid miks-küsimustele enda suhtes tead kõige paremini sina ise.

5. Keskendu hariduse omandamisele, mitte hinnetele

Kui soovid omandada haridust, siis ei saa mõelda ainult hinnetele. Häid hindeid võib saada ka nii, et sa ei mõtesta enda jaoks lahti, miks mingit ainet õpid ja mida miski päriselt tähendab. Sisu on oluline. Pähetuupimine kaugele ei vii.

Loomulikult on vaja õppida pähe mingeid fakte ja teada nii-öelda alustalasid, et sellelt midagi looma hakata. Niisama nullist pole võimalik hakata midagi analüüsima. Küll aga ei tasu õppida hinnete jaoks, vaid ikka iseendale. Hinded näitavad, kuidas millegagi hakkama said. Ja ka need võivad aeg-ajalt olla subjektiivsed.

6. Usu väikestesse sammudesse

Suure eesmärgi suunas liikumiseks on oluline teha ka vahepealseid samme, mis ei pruugi alati sugugi suured olla. See aga ei tähenda, et need poleks olulised. Mitu väikest sammu teevad juba kokku ühe suure sammu. Eduni jõudmine ja uute asjade omandamine võtabki aega.

7. Unista suuremalt!

Võib-olla need kõige suuremad unistused ei täitu. Küll aga jõuad nende suunas liikudes ikkagi küllaltki kaugele. Ja kui pingutad, täituvad ka need suuremad unistused. Kui tunned pidevalt, et saavutad oma eesmärgid liiga kergelt, siis on aeg olla ambitsioonikam.

8. Ära lase õelal jutul end mõjutada

See, kui keegi teine ei julge unistada suuremalt ja on arg, ei tähenda, et sina peaksid seda olema. Kui sul on oma unistus, siis ära lase kellelgi endale öelda, et kuule, äkki peaks ikka sammuke tagasi võtma. Ei pea. Mine edasi. See on sinu elu ja sinu otsused. See, et keegi teine on kade või liiga arg, et teha midagi, pole sinu asi.

9. Proovi olla oma tuttavatest ja sõpradest vähemalt ühes asjas oluliselt parem

Sa ei saa olla kõiges hea ja kõike hästi osata. Valdkondi on lihtsalt nii palju. Selle asemel, et rabeleda aga üheaegselt kümnel rindel, liigu parem ühel sihikindlalt edasi. Mõtle, mis on see oskus, mida tahaksid kõige paremini teada ja endas arendada.

10. Arenda oma tugevusi

Jah, tõsi, ikka ja jälle räägitakse, et tuleb arendada enda nõrku külgi ka. Aga kui olulised need on? Kui need on su erialal väga olulised ja mõjutavad su tulevikku, siis võib-olla tõesti.

Kui need pole aga nii väga tähtsad, siis keskendu oma tugevuste arendamisele. Ole parem hea mõnes kindlas asjas. Nii oled palju parem meeskonnaliige, sest sinu peale saab loota just selles.