1. Pane end proovile

Kui tahad, et koolis hästi läheks, pead end proovile panema. Arenemiseks ei saa teha kogu aeg ainult lihtsaid asju. "Põnev" ja "kerge" pole sünonüümid ehk ka väljakutset pakkuv õppeaine võib olla tegelikult väga haarav. Kuigi pead vaeva nägema, tunned peale õppeaine läbimist rahulolu. Said hakkama!

2. Lähtu oma huvidest, ent ole avatud

Tänu oma huvidele võid jõuda väga huvitavate kursusteni. Samas võid saada asjalikke teadmisi ka valdkondadest, millest sa polnud enne mõelnud ega kuulnud. Tee õppeinfosüsteemis avastusi ja uuri, milliseid kursuseid ülikoolis pakutakse. Uuri ka teiste erialade õppekavasid. Loomulikult ei saa sa registreerida end igale õppeainele, sest mõnedel õppeainetel on eeldusained ja mõni aine on avatud ainult teatud eriala üliõpilastele. Paljud õppeained on aga kõigile huvitatud inimestele avatud. Head avastamisõnne!

3. Kui miski huvitab, siis haara härjal sarvist

Kõiki aineid ei loeta iga aasta. Nii et iga õppeainega pole sul võimalust seda järgmisesse aastasse lükata. Küll-kunagi-võib-suhtumine võib su ilma jätta nii mõnestki põnevast kursusest. Kui miskit pakub huvi, haara härjal sarvist ja mine tee see kursus ära. Loomulikult juhul, kui see sobib sinu tunniplaaniga. Vahel juhtub nii, et mõni põnev õppeaine on kohustusliku ainega samal ajal. Mõnda ainet antakse üle aasta, mõnda teist aga üle mitme aasta. Samas kui tunned, et mingi aine kohe üldse ei huvita ja see pole kohustuslik, siis pole mõtet ka edasi pressida. Selles mõttes kasuta aega targalt ära.

4. Vali õppeaineid, mis annavad sulle lisandväärtust tööjõuturul

On väga vahva, kui õpid loomingulist eriala, aga tööturul võiksid olla mitmekülgne. Osata erinevaid asju. Olla laia silmaringiga. Niisiis vali erinevaid aineid selle järgi, mis annavad sulle oskuseid, mida saad praktiliselt ära kasutada. Mõtle, mida tahaksid tulevikus teha ja mõtle, milliseid oskuseid võiks sul vaja minna. Näiteks kui tunned, et tahaksid osata paremini kirjutada, võiksid võtta sellega seonduvaid aineid. Kui arvad, et tahaksid osata paremini avalikult esineda, siis vaata, kas selles vallas on midagi su ülikoolil pakkuda.

5. Ole ainetele registreerimisel kiire!

See on oluline, sest mõnedel ainetel on piiratud arv kohti. Mõned sellised ained on aga sageli väga populaarsed. Näiteks paljud üliõpilased mõtlevad, et võiks õppida prantsuse, itaalia, hispaania või vene keelt. Nende keelte algkursuste nimekirjad täituvad aga minutitega. Väga menukad on ka igasugused veebipõhised inglise keele sõnavara ja grammatika kursused. Nii et parem tee oma otsused varem ära ja kui on ainetele registreerimise aeg, siis ole täpselt õigel hetkel valvel, et saaksid end ikka kirja panna. Kui hiljaks jääd, pead nimekirjas ootama, et keegi oma koha ära ütleks.