Üliõpilaselamu ehk ühikas

Kindlasti oled kuulnud vanemalt põlvkonnalt jutte, kuidas ühikas on üks õudne koht. Seal on igasugused sitikat-satikad, teised varastavad su asju ja hästi räpane on ka.

Tänapäeval see enam nii pole. Lausa vastupidi. Majad on korralikud ja puhtad. Kui on mingi mure - toru on umbes, lambipirn saab läbi, pliit ei tööta või midagi muud taolist -, siis anna sellest aga administraatorile teada ja järgmine päev on töömees olukorda lahendamas.

Ühikas elamise üheks plussiks on asukoht. Näiteks Tartus asuvad üliõpilaskodud koolihoonetele ja südalinnale võrdlemisi lähedal. Loomulikult on olukord teine, kui üürid endale ühikatoa ühikasse, mis on teises linna otsas. Tavaliselt asuvad üliõpilaselamud aga heades kohtades. Tallinna Ülikooli üliõpilaskodud asuvad samuti kooli lähedal. See on aga mugav ja säästab aega.

Üliõpilaselamu teine hea külg on võimalus suhelda. Tõenäoliselt elab sinu sõpru-tuttavaid sinuga samas majas ja saate ühiselt midagi korraldada.

Ühikas elamise heaks küljeks on ka soodne hind. Sageli on ühikatoa üürimine soodsam kui eraka üürimine või isegi kamba peale erakat üürides ühe toa eest maksmine. Kui tahad ühikas privaattuba, siis on see täiesti võimalik. Pead lihtsalt topelt maksma, aga sageli tuleb see ikka odavam, kui üürida erakas.

Üliõpilaselamus elamise miinuseks on aga teistega arvestamine. Selles pole otseselt midagi halba, aga lihtsalt kõigile ei sobi teistega köögi, tualett- ja pesemisruumi jagamine. Näiteks võib juhtuda, et tahad minna süüa tegema, aga naaber kolistab ees. Või tahad kiiresti tualetti minna, aga keegi on seal parasjagu asjal. Niisiis pead ühikatoa kasuks otsustades arvestama, et teistega tuleb päris palju arvestada. Sellega harjub aga kiiresti ära.

Üürikorter ehk erakas

Eraka suureks plussiks on valikuvõimalus. Kui rahakott lubab, võid valida täpselt endale meelepärase korteri täpselt sellises asukohas, mis sulle meeldib. Eraka puhul on tõenäoline, et seal on ka rohkem erinevaid mugavusi. Näiteks kui üürid moodsama korteri, on seal äkki nõudepesumasin ja võib-olla mõnes on lausa saun ja rõdu.

Eraka teine hea külg on privaatsus. Saad seal olla täpselt nii nagu tahad ja kasutada nii kööki kui ka erinevaid ruume täpselt siis, kui soovid. Kui eelistad vaikust, siis pole muret, sest keegi teine ei tule kööki kolistama.

Üürikorteri üheks suureks miinuseks on aga hind. Sageli on igakuine üürisumma küllaltki krõbe. Kui privaatse ühikatoa saad ligikaudu 220 euro eest kuus, siis ühetoalise üürikorteri eest kesklinnas pead iga kuu välja käima ligikaudu 370 eurot ja sellele lisanduvad ka kommunaalid. Suures piirdes maksad topelt. Miinus on ka see, et kui midagi juhtub, siis pole majajuhatajat, kes saadab töömehe appi. Pead helistama omanikule. Tema ütleb sulle aga võib-olla, et su süü ja pead ise maksma. Loomulikult võid üürida ka suurema eraka mitme peale, aga sõpradega koos elades pead arvestama, et mingis mõttes pole sul jälle nii palju privaatsust, sest nad tunnevad end sinuga vabalt ja teinekord tahad rohkem üksi olla.

Mida teha?

Valik sõltub inimese soovidest. Kindlasti ei tasu aga üliõpilaselamut karta, sest ema või vanaema rääkis hirmutavat juttu. Mine ja vaata järele. Üürikorterite puhul on muidugi valik suurem ja saad üürida täpselt endale sobiva. Privaatsust on ka rohkem. Ühikas võib aga noorele inimesele olla palju põnevam elupaik, sest see on üks nooruspõlve etappidest ning õpetab üht-teist. Ühika miinuseks võib teinekord olla aga vähene privaatsus. See sõltub muidugi sellest, kellega satud kokku elama.

Hea lugeja, sul on üht-teist öelda? Jaga oma kogemusi kommentaarides.