1. Tee seda, mis sind huvitab. Eriala valimisel mängib väga suurt rolli ambitsioon ja vaimustus. Kui tunned, et see ala huvitab sind ikka väga ja oled nõus pingutama, et sellel alal areneda, siis see on juba pool võitu. Mõni eriala võib ju olla tulus ja omandatav, aga kui see sind põrmugi ei huvita, siis ei saa selles ka väga edukaks.

2. Mõtle, mis on sinu tugevad küljed. Nii saad suures piirdes paika panna, millega võiksid üldse tegeleda. Kui tead, et sulle mingid asjad üldse ei meeldi, siis tasub enne uurida, mida mõni eriala endast täpsemalt kujutab ja millised on töövõimalused. Tasub valida üks valdkond ja areneda selles tõeliseks spetsialistiks. Nii hinnatakse sind palju rohkem.

3. Uuri ülikooli õppeinfosüsteemist erinevate erialade õppekavasid. Kui mingi eriala pakub huvi, siis on mõistlik uurida, mida selle eriala õppimine endast päriselt kujutab. Tee endale selgeks, milliseid aineid hakkad päriselt õppima. Kui kahtled, kas minna sama eriala õppima ühte või teise linna, siis võrdle selle eriala õppekava erinevates ülikoolides. Võib ilmneda, et ühes ülikoolis õpetatakse seda eriala laiemalt ja põhjalikumalt ning sul on rohkem võimalusi kui teises ülikoolis.

4. Konsulteeri spetsialistiga. Ülikoolide juures töötavad inimesed, kelle ülesandeks ongi praegused ja tulevased tudengid aidata elus õigele rajale. See tähendab aidata neil leida sobiv eriala, mis on huvipakkuv ja võiks õppurile hästi sobida. Lisaks ülikoolide juures töötavatele inimestele on näiteks Rajaleidja, mis aitab samuti eriala valikul.

5. Mõtle, mida sooviksid tulevikus teha. Selle järgi saad laias laastus paika panna, millise valdkonna suunas võiksid liikuda. Võib-olla soovid teha kahte asja, mis on omavahel seotud. Nii saad ka erinevaid õppeaineid omavahel kombineerida, et tulemus oleks võimalikult kasumlik. Oletame, et tahad tulevikus tegeleda tõlkimisega. Siis oleks mõistlik valida üks võõrkeel, mida õpid peaerialana ja teine võõrkeel, mida õpid kõrvalerialana. Edasi saad minna magistrisse õppima tõlkimist.

Tead veel asjalikke nippe? Jaga neid teistega kommentaariumis.