Igal aastal, kui emadepäev jutuks tuleb, on üks osa meestest seisukohal, et sellist kampaaniakorras emade meelespidamist ei ole tegelikult tarvis korraldada ning seda võib teha kasvõi iga päev. Kui paljud meist seda aga teevad? Seega ei tohiks emadepäeva võtta kui tüütut kohustust, vaid suurepärast võimalust, mida see ka on.

See on päev, kui on võimalik kirves lõpuks maha matta, kui olete kogemas erimeelsusi. Või anda märku, et ta on teil ikka jätkuvalt meeles, kui suhtlemises on pikem paus sisse jäänud. See ongi üks peamisi asju, mida emad ja vanaemad meilt ootavad.

Levinud on uskumus, et peaksime emadepäeval lillepoode ummistama ja kauplused kommiassortiidest tühjaks ostma, naistele poodidest ehteid skoorima ja üldse tegema sadat imet, et päev täiuslikuks muuta. Tegelikult on reaalsus palju lihtsam ja emad oleksid hoopis tänulikumad, kui nad saaksid nende materiaalsete asjade asemel midagi muud. Ma saan seda kindlalt väita, sest küsisin ise sadadelt naistelt, mida nad tahavad. Mulle anti suurel hulgal erinevaid vastuseid, millel oli pea kõigil üks ühisosa.

Nad ootavad tunnustust, et nad on teinud head tööd ja soovivad tunda end armastatuna.

Ma tean, et need on väga veidrad soovid, kui nad võiksid paluda endale mida iganes: drooni, uut autot või uusimat iPhone'i mudelit. Aga ei. Nad tahavad, et sel päeval ümbritseksid neid inimesed, kes meenutaksid, mis on siin maailmas tähtis. Tahavad, et lähedased oleksid märganud, mida nad aasta otsa pea märkamatult teinud on, sest erinevalt laialt levinud uskumusest ei lähe tegelikult mustad sokid voodi kõrvalt ise pesukorvi. Ka pisikesed lapsed ei pane end ise õueminekuks riidesse. Pesumasin küll peseb ise, aga keegi peab enne riided sorteerima, masinasse panema, pesupulbri lisama ja lõpuks ka kuivama panema. Seda igapäevast märkamatust on võimalus kompenseerida just päevaga, mida me iga aasta mai teisel pühapäeval tähistame.

Järgnevalt paar näidet, milliseid vastuseid naised mulle andsid.

Annika: „Mees võiks anda lastele lilled, et nad saaksid mulle need lõunal tuua. Hommikusöök võiks ka oodata. Vanem laps võiks ehk kaardi teha. Üldiselt võiks mees kodused asjad sel päeval enda õlule võtta. Rohkem tõesti miskit ei oota. Natuke und ja poputamist.”

Laina: „Imeline oleks, kui saaks hommikul natuke kauem magada, ootaks laste tehtud kook (mis enamasti ka olemas on), kevadised lilled, kohv, päeval ei peaks ise kodus süüa tegema ja miski tore üritus perega looduses nii, et kõik oleks juba korraldatud ja planeeritud. Oma emaga koos päevaks spaasse sattumine ei oleks paha.

Inge: „Kui emadepäeval mehelt midagi oodata võiks, siis seda, et ta õpetaks lastele, kuidas ema austada ja meeles pidada tuleb. Ja loomulikult mitte ainult emadepäeval! Eks siis võiks ju sel päeval teha toimetusi, mida ema tavaliselt teeb. Isad õpetavad austust emade vastu ja emad austust isade vastu.”

Vastustest kajab, et naised sooviksid sel päeval end natuke erilisemana tunda ja ehk lihtsalt puhkepäeva, kuna lapsi kasvataval emal sellist päeva, kus tal mingeid kohustusi poleks, ei kipu olema. Kui ema on haige, tuleb lapsed ikka kooli saata, kõhud vajavad ikka täitmist ja elamine korrastamist. Ainus asi, mis haiguse korral tavaliselt muutub, on see, et ema on haige. Kõik muud kohustused ei jää sellepärast seisma, et ema otsustab sel päeval palavikus olla ja nina nuusata.

Mis on siis see, mida sel päeval teha?

Helista enda vanaemale. Kui vahemaa on liialt pikk, et teda kallistama minna, siis ka telefonikõne on hea viis ta päeva kordades paremaks muuta. Isegi kui arvad, et sinu vanaema ei hooli sellistest asjadest, või ta on liiga vana ja ei saaks nagunii aru, siis vähim, mis teha saad, on teda sel päeval lihtsalt meeles pidada.

Helista enda emale. Kaks korda parem asi oleks loomulikult külas käimine, kuid taas, kui ei ole võimalik minna, siis helistamata jätmist ei õigusta miski. Naised (ka emad) armastavad kõrvadega ja nad tahavad kuulda, et neid peetakse meeles ja on jätkuvalt armastatud.

Naisele helistamisest kahjuks ei piisa. Isegi, kui elad maailma teises otsas. Kui see on nii, siis helistamisest parem variant oleks kirjutada ja teha näiteks nimekiri – kümme asja, miks sina oled maailma parim ema. See näitab, et sa pole teinud seda üle jala ning oled investeerinud enda mõtteid ja aega.

Kui sa ei ole maailma teises otsas, siis tee talle hommikusöök ja kaasa kõigesse ka lapsi, sest kui nad näevad, kui väga sina oma naisest hoolid, õpivad ka nemad naistesse austuse ja armastusega suhtuma. Tehke midagi koos ja samas pea kogu päev meeles, kes on selle päeva kõige tähtsam inimene. Nagu eelnevalt öeldud, tahab naine tunda kahte asja – olla armastatud ja tunnustatud. Head emadepäeva!