Erektsioonihäired on mehele signaal vananemisest ja mõjuvad hirmutavalt. Dr Vihljajev teab, kui halvasti mõjub mõnele mehele, aga ka naisele, see, et nad on sunnitud vananemist tunnistama. „Osa ei tulegi arsti juurde, hakkab jooma, üsna levinud on ka see, et mees leiab uue, noorema partneri. Sageli on sellest mehe võimekusele ka abi, sest uus partner on erutavam,” räägib seksuoloog. Dr Vihljajev peab aga uude suhtesse hüppamist siiski enesepettuseks: seksuaalsus suureneb aastaks või paariks, aga varsti on vanad probleemid tagasi.

Loodus soosib lapsevanematena noori

Loodus on seadnud piiri, millest alates pole enam otstarbekas lapsi saada. Mida vanemad vanemad, seda suurem on risk, et nad ei saa terveid järeltulijaid. Naistel algab umbes 50-aastaselt menopaus, menstruatsioonid lõpevad ja naine enam ei rasestu. Meestel pole see piir nii rangelt paigas, aga vananevad nemadki ning looduse eesmärk on sama — peatada paljunemine. Meestel ei toimu nii drastilisi muutusi kui naistel, aga sperma kvaliteet siiski aastatega halveneb, erektsioonihäired on „looduslik kaitse” paljunemise vastu. Kõigepealt hakkab vähenema seksida tahtmine.

„Mees ütleb, et vanasti piisas iha tekkeks juba üksnes sellest, kui nägi miniseelikut, aga nüüd on vaja lisastimulatsiooni, fantaasiat, „mänguasju”,” teab doktor. „Kahjuks see protsess ei peatu ja erektsioon muutub järjest nõrgemaks.”

Naistel võib menopausist alates tekkida senisest rohkem müoome, meestel eesnäärme adenoome, mis on samuti healoomulised kasvajad. Aga nendega paralleelselt võivad meestel areneda ka pahaloomulised kasvajad, näiteks eesnäärmevähk. Risk on seotud meeste suguhormoonide tasemega: mida kõrgem see on, seda suurem on risk. Seega on niinimetatud macho-meestel suurem tõenäosus haigestuda.

Erektsioonihäiretest peab arstiga rääkima

„Kui eesnäärmevähile varakult jaole saada, on paranemisšansid head, seega peaksid mehed alates 45.-50. eluaastast kontrollis käima, ka siis, kui mingeid kaebusi pole,” rõhutab tohter. „Ja, mehed, kui te juba arsti juurde lähete ning teil on erektsioonihäireid esinenud, siis ärge jätke seda arstile ütlemata!”

Ent perearstid on ju enamasti naised, ja nii häbenevad mehed intiimelu probleeme mainida, eriti siis, kui tegu noore kena naisarstiga. Juhtub, et mees ei julge erektsioonihäireid tunnistada isegi siis, kui arst seda otse küsib. Valehäbist tuleb üle olla.

Erektsioonihäired on üks esimesi vihjeid ka algavale ateroskleroosile. Nimelt on erektsioon peenises tugevalt seotud verevarustusega ning erektsioonihäired on lubjastumise märk. Seega paneb dr Vihljajev meestele väga südamele: rääkige juba esimestest erektsioonihäiretest arstile, sest küsimus pole ainult seksuaalses võimekuses, vaid kogu teie tervises.

Partnerid, rääkige teineteisega!

Normaalne oleks, kui mees saaks erektsioonihäiretest avameelselt rääkida oma naisega ega peaks jooma hakkama või uude suhtesse tormama. Nii intiimsel teemal saab aga rääkida vaid siis, kui partnerite vahel valitseb usaldus ning neil on kombeks omavahel vestelda. Kui aasta(kümne)id pole lihtsamatelgi teemadel räägitud, on äärmiselt keeruline nii intiimse jutuga lagedale tulla.

„Patsiendid ütlevad, et kui erektsiooniprobleemid on tekkinud, siis nad kardavad seksi alustada, kuna on kogenud ebaõnnestumist,” nendib dr Vihljajev. „On naisi, kes hakkavad mehi halvustama. Kõige halvem, mida naine võib öelda, on „Sa pole enam mingi mees!”. See on nagu pitsat,” tõdeb seksuoloog.

Mõnikord põgenevad mehed nii erektsiooni- kui teiste probleemide eest töösse. Ent tööga on samuti nagu alkoholiga: see peidab probleemid ära, ent ei lahenda neid, vaid pigem tekitab uusi juurde.

Kardetud ebaõnnestumisest voodis säästavad mehed ennast mõnikord sellega, et tulevad spetsiaalselt hilja koju, kui naine juba magab. Ja mida harvemini seks ette võetakse, seda vähem on ka tahtmist, kuni lõpuks kaobki huvi.

Kui seksihuvi kaob

Meestel on seksihuvi kõige suurem keskmiselt 25-aastaselt, naistel 35-aastaselt.

Juba noorena on mõni inimene suurema seksuaalsusega, teine väiksemaga. See on pärilik, see on nagu loterii, nendib seksuoloog. Vastuvõtule on tulnud täiesti terveid mehi küsimusega, kas see on normaalne, et neil seksi vastu huvi pole. Nad on eluga rahul ja terved.

„Ei saa öelda, et ilma seksita ei saa elada,” kinnitab doktor. „Tervisele mõjub seks küll hästi, aga kui seksita elu inimesele endale mureks pole, siis probleemi pole. Probleem tekib siis, kui üks abikaasadest tahab seksi ja teine mitte.”

Seksuoloogid puutuvad sageli kokku teemaga, mida nende erialas nimetatakse „seksuaalsuse käärid”. See tähendab: naistel vanusega seksuaalsus suureneb, meestel väheneb. Noorpaari elus juhtub sageli, et mees tahab ja naine ei taha, sest naise tähelepanu on pigem sünnitamisele ja lastele suunatud. Kui lapsed juba suured, pole naisel seksi vastu midagi, aga mees on väsinud ega ole pärast tööd enam seksiks võimeline.

Siis võiksid ju omavahel hästi sobida vanemad naised ja nooremad mehed? „Meie ühiskond ei aktsepteeri seda,” lausub dr Vihljajev, „selle kohta öeldakse, et elavad koos raha pärast.”

Seksisoovi hävitavad või vähendavad ka mitmed eluviisist tulenevad faktorid: stress, palju tööd, mured lastega, haigused ja muu.

Niisiis, kui ühel partnereist on seksihuvi vähenenud, ei tähenda see kohe, et tal on armuke, võib-olla on tegemist just mõnega nimetatud probleemidest. „Seega võiks uuesti soovitada: inimesed, rääkige teineteisega, kuulake, mida teisel öelda on, püüdke mõista, mitte hukka mõista,” ütleb arst.

Kui mehel pole seksihuvi, ei peaks naine pahane olema, vaid püüdma mõista, et mees ja naine erinevad oma seksuaalsuselt. Naine on füsioloogiliselt vahekorraks pidevalt võimeline, isegi siis, kui tal soovi ei ole; kui mehel aga soovi pole, siis pole ka erektsiooni. Mõnel juhul on mehel vaja stimulatsiooni, näiteks näha naist seksikamas pesus.

Kui aga mehel on seksiisu alles ja naine enam ei taha, näiteks pärast menopausi, siis mida peaks mees tegema? Dr Vihlajev teab, et selliseid lugusid tuleb ette, ja soovitab neil naistel kompromiss leida. Kui suhe on halvaks läinud, siis on üks soovitusi koos puhkama minna. See on indikaator: kui suhe on hääbumas, siis ei aita ka reis. Edasi loe ajakirjast!