Me oleme seda ju alati teadnud: meeste toimimissüsteem on teistsugune kui naistel. Samal ajal, kui nad tundide viisi lummatult Vormel 1 võivad vaadata, haigutavad nad juba esimese filmisuudluse peale. Selle asemel, et suurematest ja väiksematest tunnetepuhangutest rääkida, virisevad nad parema meelega oma heinapalaviku kulgemise üle. Ja kuigi nad viimase kahekümne aasta Meistrite Liiga tulemusi peast teavad, unustavad nad ikka ja jälle teie pulmaaastapäeva… Seda, et need soost tulenevad spetsiifilised eripärad pole ainult ettekujutuse vili, tõestab ameerika neuropsühholoog ja kirjanik Louann Brizendine.

Pärast seda, kui teadlane oma esimeses raamatus naise aju saladustega tegeles, laseb ta nüüd teose „The male brain“ abil lugejatel heita pilgu meeste reaalsusesse. Ta selgitab, kuidas hormoonid juba emakas veel sündimata lapse ajule mõjuvad ja seeläbi tüüpilised mehelikud või naiselikud mõtteviisid aktiveerivad. Kasvatuse, kultuuriliste mõjutuste ja kogemuste kõrval mõjutavad need inimese käitumist terve elu vältel ja aitavad lahti seletada nii mõnegi meestemüsteeriumi…

Mehed armastavad action-filme

Sylvester klobib kurikaelasid, kuni luude murdumist kuulda on, ja Bruce laseb elamurajooni tänavaid õhku sellise võimsusega, et vaataja oma kuulmekilede pärast kartma peab. Samal ajal, kui ekraanil märatseb põrgutuli, mugib mees sinu kõrval mugavalt juustunachosid. Kui Arnie kogemata terve relvalao plahvatama paneb, ei pilguta ta silmagi. Nähtavasti ei saa filmide puhul üksi lähenemisviis meeste jaoks liiga verejanuline või jõhker olla. Tegelikult peituvad selliste eelistuste kujunemise juured puberteedieas toimunud hormonaalsetes muudatustes. Raketikiirusel tõusev testosteroonitase seadistab mehe aju sellel ajaperioodil niisugusel määral seksile, et teised eluvaldkonnad ning nendega seotud ajupiirkonnad täiesti tahaplaanile jäävad. Sealhulgas ka see ala, mis meid, naisi, õudustäratavaid stseene vaadates hirmu ja ehmatust tundma paneb. Seetõttu on selleks, et neid ajupiirkondi puberteedieas mehe ajus stimuleerida, vaja sündmust, mis oleks oma mastaabilt võrreldav Suure Pauguga — vähemalt telekaekraanil. Antud ajupiirkondade tunnetus normaliseerub küll jälle täiskasvanueas, kuid selleks ajaks on vajadusest ammu harjumus ja põlevatest autodest normaalne laupäevaõhtune meelelahutus saanud.

Mehed pole lastest just väga vaimustuses

Satud tillukeste beebipapude nägemisel täielikku ekstaasi? Siis on kaasasündinud emainstinkt sinu ajus tõenäoliselt juhtimise üle võtnud. Mehed reageerivad lastega kokkupuutumisele tihtipeale mitte just väga eufooriliselt — välja arvatud juhul, kui tegemist on nende enda järelkasvuga. „Partneri raseduse ajal läbivad ka mehed emotsionaalseid, füüsilisi ja hormonaalseid muutusi,“ selgitab Louann Brizendine. Tesosterooni asemel ujutab mehe aju siis üle prolaktiin ja aktiveerib seal issi-režiimi. Kuulmine on sel ajaperioodil muudetud tundlikuks beebi karjumisele, meeste sugutung ohjeldub ja ellu ärkab isainstinkt. Kõlab ju väga hästi, aga siiski — kuidas mehe hormoonid üldse aru saavad, et järelkasv on tulemas? Siinkohal on Emake Loodus midagi eriti rafineeritut välja arendanud, ütleb teadlane: „Mehed reageerivad oletatavalt naise rasedushormoonile, niinimetatud feromoonile, mida temakese nahk ja higinäärmed eraldavad.“ Mõnede meeste puhul võib seepeale toodetud prolaktiin isegi „paralleelraseduse“ käivitada, mis hommikuse iivelduse, tujukõikumiste ja kaalutõusuni viib.

Raseduse ajal...
... mõjutab testosteroon loote akustilise informatsiooni töötlemisega seotud ajupiirkonna arengut. Selle tulemusel õpib mehe aju soovimatuid ja korduvaid häälitsusi blokeerima

Mehed on matemaatikas osavad

Jajah, ja naised ei oska autot parkida… Mõned klišeed teevad haiget eelkõige seetõttu, et inimesed pelgavad neis peituvaid tõeterasid. „Vastupidiselt naistele pööravad visuaalse informatsiooni töötlemisega seostatavad ajupiirkonnad mehe ajus tähelepanu liikumistele, geomeetrilistele kujunditele ja erinevatele ruumilistele perspektiividele,“ ütleb Louann Brizendine. Juba väikelapseeas on mehe aju seisundis, mis võimaldab objekte kujutletavalt silme ees ümber pöörata ja kolmedimensioonilisi struktuure hoomata. Teadlased oletavad, et poistel on seetõttu täielikum ja intuitiivsem arusaam sellest, kuidas objektid ruumis liiguvad. See on eeliseks ennekõike matemaatika- ja füüsikaülesannete lahendamisel, aga just nimelt ka autode parkimisel.

Mehed tahavad pidevalt seksida

Laps nutab, pliidil kõrbeb toit ja ülemus saatis meilile juba kümnenda teate. Kas mõtled sellistel hetkedel kuumale armatsemisele? Arvatavasti mitte, sest sinu aju ei tooda nii suurel hulgal seksuaalhormooni testosterooni nagu mehe oma. Kui ta seda teeks, siis oleksid sa nimelt olukorras, mille puhul suudaksid enda ümber kõik muu unustada, kui avaneks võimalus seksida. „Piisava testosteroonikoguse korral piisab lihtsast visuaalsest ahvatlusest, et mehe ajus seksikeskused aktiveerida,“ kinnitab neuropsühholoog. Ja kui hormoonimasin juba kord sõiduvees on, pole seda just lihtne pidurdada. Ainuüksi tervitussuudlusest piisab selleks, et kõik ajupiirkonnad, mis suguühte jaoks vajalikud pole, välja lülitada. Mehe ajus on tuled nii-öelda kustus: alles on jäänud ainult üksainus hele lambike — sa tead juba, mille jaoks…

Kuna pimedus mehe ajus ka häire- ja murekeskuse üle maad võtnud on, ei leidu teekonnal tipphetkeni mitte ühtegi takistust. Vastupidiselt meestele lülitub naistel see ajupiirkond välja aga vaid väga aeglaselt. Seetõttu tunned tihti, et kannad oma õlul suuremaidki raskusi, millega rinda tuleb pista. „Selleks, et naiste ajus murekeskus välja lülituks, peavad taevas juba uued tähed moodustuma.“ Teisisõnu: „Meie puhul on vaja pingutada märgatavalt rohkem, et õige meeleolu saavutada,“ ütleb Brizendine.

Mehed ei kuula meid mitte kunagi

Oled seda talle tõepoolest korduvalt maininud: sa ei soovi endale midagi enamat, kui seda toredat käekotti oma lemmikbutiigi vaateaknalt. Ja sama vähe, kui sa armastad sporti, soovid näha oma kohvi peal piima. Ja siis, pärast seda, kui ta sulle sünnipäevahommikul juba Latte machiatto voodisse on toonud, pakid lahti oma kallima kingituse, milleks on kohmakas pulsimõõtja jooksmiseks. Miks ei märka mees seda, mida talle tuhat korda öeldud on?

„Raseduse ajal mõjutab testosteroon loote akustilise informatsiooni töötlemisega seotud ajupiirkonna arengut. Selle tulemusel õpib mehe aju soovimatuid ja korduvaid häälitsusi blokeerima,“ ütleb Brizendine. Seega kui sa oma kallimat juba kümnendat korda vaateaknaunelmast teavitanud olete, on tõenäosus suur, et ta ennast hoopis teisele sagedusele ümber häälestab ja mitte sõnakestki jutust tõsiselt ei võta. Meestel pole aga mitte ainult naistest erinev kuulmisviis, ka rääkida meeldib neile hoopis teistest asjadest. Nimelt: mida kõrgem on inimese testosteroonitase, seda kiiremini ehitab ta jutuajamistel tunnetest ja inimestevahelistest suhetest omas ajus valmis kujutletava kaitsekilbi. Mehed räägivad selle asemel parema meelega spordist ja elututest esemetest, nagu näiteks pulsimõõtjatest.

Mehed on halvad kaotajad

Leppisid oma partneriga kokku minigolfikohtumise ühiste sõpradega. Meeleolu on ülev, aga just siis, kui oma esimest edukat lööki tähistada soovid, lajatab mees golfikepi rajale ja on raevunud, kuna tema pall ka kolmandal katsel auku veereda ei tahtnud. See kõlab küll absurdselt, aga mehed lihtsalt ei oska kaotada. Kui nad seda siiski teevad, lendavad õhus juba mängunupud või rusikad. Niivõrd ärritunuks muudab mehed kokteil dopamiinist, testosteroonist, kortisoolist ja vasopressiinist. Nagu tantsutüdrukud mänguplatsi ääres, kannustavad hormoonid mehi võistlusolukordades maksimaalsete tulemuste saavutamisele ja võimaldavad neil ennast võitmatutena tunda. „Sealjuures,“ kirjutab Brizendine, „ei mängi enam rolli ka see, kas mees ise jõuproovimisest osa võtab või seda ainult kõrvalt jälgib.“ Kui oma meeskond võidab, viib lisandunud testosteroonikogus mehe aju joobunud seisundisse. Kui see aga kaotuse vastu võtma peab, jääb hormoonikokteilist alles ainult halb järelmaitse. Sellises olukorras valavad ka kangemad mehed tihtipeale kibedaid pisaraid.

Mehed lähevad lihtsamini endast välja

Valgusfooril süttib kollane tuli, teie ees sõitev mees vajutab pidurile ja kallim on vaid juuksekarva kaugusel sellest, et oma värskelt poleeritud autoga eesseisvale masinale sisse põrutada. Sellisele olukorrale järgnevad enamasti meeletud karjumised, ülestõstetud rusikad ja kibedad sõimusõnad. Mees, kes kodus kui armas kaisukaru käitub, muutub ühtäkki koletiseks. Inimene, kes seda mürglit lähedalt pealt näinud on, ei imesta enam selle üle, et 65% liiklusõnnetuste eest just mehed vastutavad on. „Mehed ja naised ärrituvad igapäevaselt küll umbes sama tihti, aga mehed annavad oma vihale 20 korda sagedamini vaba voli,“ ütleb neuropsühholoog. Meeste hapra kannatlikkuse eest on vastutav septum — ajupiirkond, mis viha vaigistamisega tegeleb ja meestel naistest oluliselt kehvemini väljaarenenud on. Külma närvi säilitamist ei soodusta ka kõrge testosteroonitase, mis juba väikeseid poisse rüselema kannustab. Alles siis, kui agressioonihormoon andropausi, meeste menopausi ajal aeglaselt vaibuma hakkab, võtab rahu võimust. 50. eluaastates meeste ajudes asendub testosteroon siis östrogeeniga, mis neil hellemaks ja lõdvestunumaks muutuda laseb. Selles elutsüklis on meeste ja naiste ajud kõige sarnasemad.

Mehed on tundetud

Sinu päev oli täielik katastroof: kolleeg napsas nina eest toreda projekti, teel auto juurde purunes ostukott ja parim sõbranna jättis juba jälle mingisuguse mehe pärast kokkusaamisele ilmumata. Mida hetkel tingimata vajaksid, oleks armastatu kallistus. Aga mida teeb selle asemel partner? Ta kuulab sinu dramaatilisi kirjeldusi silmagi pilgutamata, et siis lõpuks pragmaatilisi nõuandeid jagada. Just selliste situatsioonide tõttu näivad mehed naiste silmis tundetud. „Uuringud näitavad, et mehed väldivad teadlikult oma partneri ees emotsioonide näitamist. See pokerface viibki aga selleni, et naised mehi emotsionaalselt alaarenenuteks peavad,“ ütleb Brizendine. Vastupidiselt kõigile klišeedele on mehed aga kõike muud kui tundetud. Nad väljendavad oma kaastunnet lihtsalt teistsugusel viisil, kui naised seda teevad. Kui mees näeb oma partnerit pisaraisse puhkemas, aktiveeruvad tema ajus, nagu ka naiste omas, peegelneuronid, mis võimaldavad teiste inimeste emotsioonidele kaasa tunda. Kuid samal ajal, kui naise aju sellisesse seisundisse püsima jääb, asuvad mehe ajus nüüd aktiivselt tegutsema need piirkonnad, mis probleemide lahendamisele spetsialiseerunud on.

„Mehe aju on nagu kiirrong — see ei peatu enne, kui on oma eesmärgi saavutanud,“ kirjutab Brizendine. Seega samal ajal, kui sa oma mehe ees nagu õnnetusehunnik istud, on tema peas juba ammu ülimalt efetiivne kriisimeeskond moodustatud, mille ainukene eesmärk probleemile lahendus leida ja sind lõpuks ometi jälle naeratamas näha on.

Kas teadsid, et ajupiirkonnad, mis suguiha reguleerivad, on meestel 2,5 korda suuremad kui naistel? Et neil on kuulamiseks ja rääkimiseks 11% vähem ajurakke? Et mehed soovivad endale keskmiselt 14 seksuaalpartnerit, samal ajal, kui naised ainult kahte? Et meeste testosteroonitase langeb 33%, kui nende partner last ootab?

Allikas: freundin.de