Kuulsa seikleja surm on aga siiani kaetud kerge saladuselooriga. On teada, et mees leidis oma otsa kolmanda ümbermaailmareisi ajal. Veelgi täpsemalt öeldes, Cook hukkus Hawaii saarestiku pärismaalaste käte läbi.

Ajalooõpikutes räägitakse pikalt-laialt, kui sõbralikud olid valgeid mehi vastu võtnud pärismaalased. Vähemalt tutvumise alguses küll.

Mis ajas pärismaalased sedavõrd vihaseks, et nad käänasid oma esialgse sõbraliku suhtumise raevust tilkuvaks vaenamiseks?

Tõenäoliselt oli tüli põhjustajaks kohalik viljakusejumal Lono.

Esimest korda randus Cook Hawaii saarestikule aastal 1778. Pärismaalased võtsid britid vastu sõbralikult, vahetati omavahel kingitusi ning peagi meresõitjad lahkusid, kuna soovisid kogu arhipelaagile silma peale visata.

Hawaii piirkonda jõudsid seiklejad tagasi 1779. aasta talvel.

Väsinud mehed sõitsid sisse Kealakekua lahte, lootes taaskord nautida paikse rahva hellitlevat tähelepanu.

Vaesed kahvanäod ei aimanud, et nende saabumine langes kokku sealse Makahiki festivaliga, mille patrooniks oli eelpool mainitud seksijumal Lono.

Cook’i saabudes sügasid preestrid pead, rüüpasid natuke vaimu teritavat jooki ning jõudsid nende jaoks ainuõigele järeldusele: see võõras valge mees ei ole ju keegi muu viljakusejumal Lono maapealne kehastus!

Algul lüpsid ”seksijumal” Cook ja tema meeskond seda naljakat ideed igast udarast: meremehi hellitati, neid viidi suure tseremooniaga külast külla, anti rohkesti kingitusi, varustust, toodi isegi meeleolukaid ohvreid.

Siiski - nagu alati - oskasid eurooplased kõik ära käkkida.

Pidu sai otsa, kui kohalikud nägid, et britid suhtusid nende kultuuripärandisse suure lugupidamatusega. Näiteks kasutasid meremehed jumal Lono auks püstitatud puust iidoleid... lõkkematerjaliks!

Lisaks tekitas segadust tõik, et kui pärismaalased soovisid vastutasuks mõningaid eurooplaste esemeid, keeldusid meremehed vahetuskaubast.

Asi päädis kurvalt: konflikt paisus nii suureks, et ranniku poole taandudes avasid britid kohalike suunas tule. Lootes oma elusid veelgi paremini kindlustada, otsustas Cook röövida saare kuninga, Kalani’opu’u.

See oli kapteni üks viimaseid ideid, paraku ka üks rumalamaid.

Sest niigi tigedad pärismaalased läksid nüüd päris närvi ja lõid äpardunud seksijumala koos oma timurlastega lihtsalt maha.