Tartu Ülikooli Kliinikumis töötav Ees­ti üks tuntumaid meestearste Margus Punab aga niisugusesse teooriasse ei usu. "Inimesel pole feromoonide retsepto­reid avastatud. Ilmselt on see võime meie arengukõveral kaduma läinud ja seega ongi kogu teema sügavalt spe­kulatiivne. Siit edasi spekulatsioonid, et ninahaigused on olulised seksuaal­suse mõjutajad. Praeguse teadmise juures saan siiski tõdeda, et nina ope­ratsioon mehe seksuaalsust ei muuda. Puuduvad ka selged teaduslikud viited võimalike seoste kohta." Küll aga juhib Punab tähelepa­nu ühele meeste haigusele, mille üks sümptomeid ongi kehv lõhnatundmine.

Meie ninas asub vomeronasaalorgan (VNO), mis tuvastab feromoone ehk bioloogiliselt aktiivseid aineid - seksuaalseid stimulaatoreid. VNO saadab signaa­li edasi ajju, sealt aga tuleb seksuaal­set erutust mõjutav käsk. Ja kui nina on seest kõver, siis VNO ei taha miskipärast enam töötada. Seksuoloog Imre Rammuli sõnul on ilmnenud, et kroonilist nohu põdevatel naistel on madalam orgastilisus.

Kõige kaljukindlamalt uskus salapärase VNO ole­masollu ja mõjus­se meie seast lah­kunud professor Mart Kull. Ta ar­vas isegi seda, et lõunamaades on iibega asjad kor­ras seetõttu, et sealne kliima on parem ja nohuvabam. Kui professor Kulli arvamusele lisada veel juurde niverdunud ninakarbikud, millega samuti kaasneb kehv haistmi­ne, siis näib asi olevat tõepoolest hull.

Allikas: kliinik.ee