Alkohol tõstab veresuhkrut. Pärast alkoholist puhkuse võtmist hakkab veresuhkru tase normaliseeruma ning veres väheneb halva kolesterooli hulk, mis muidu tõstaks vererõhku ning infarkti ja insuldi ohtu.

Alkohol häirib unetsükleid ja takistab sellega väljapuhkamist. Joobes inimesel jäävad ära sügavale unele eelnevad esimesed unefaasid ning väheneb REM-une aeg. REM-une faasi ajal toimub aga õpitu kinnistumine, mõtete ja mälestuste korrastamine, inimene tunneb end ärgates värske ja puhanuna. Pärast alkoholist pausi võtmist saad end paremini välja magada ja tunned end puhanumana.

Alkoholil on dehüdreeriv (kuivatav) mõju. Ühtlasi viib alkohol kehast väljudes endaga kaasa vitamiine ja mineraale. See võib pikapeale muuta naha halliks ja elutuks. Lisaks ära unusta seda „džentelmeni“, kes sulle purjutamise järgsel hommikul peeglist vastu vaatab. Pohmelli tõttu higistab inimene rohkem, silmad ja nägu võivad punetada. Pärast alkoholist loobumist muutud järjest kenamaks.

Alkohol tõstab kehakaalu. Pärast alkoholist pausi võtmist märkad, et kõhult hakkab rasvakiht vähenema ja õllekõhu alt võivad hakata lihased kumama. Õllekõht on „õllekõht“ põhjusega – alkohol sisaldab väga palju peidetud ja tühje kaloreid, mis kehale toitaineid ei anna. Tulemuseks on korralik rasvakiht kõhu peal.

Alkohol on depressant, mis rikub ajukeemia tasakaalu ning seeläbi mõjutab seda, mida me mõtleme, tunneme ja teeme. Kui esimene klaas mõjub lõdvestavalt, siis iga järgmisega ärevus ja stress hoopis kasvavad. Pärast alkoholist loobumist tunned end tasakaalukama ja tervemana. Keha hakkab tootma ka rohkem positiivseid kemikaale nagu endorfiinid ja serotoniin, mis parandavad loomulikul viisil sinu meeleolu ja enesetunnet.

Sinu pangakonto tänab sind. Raha on paljude jaoks suurim mureallikas. Kui teatud perioodi ei joo, märkad kiiresti, kui palju rohkem raha jääb su kontole alles.

Vaata Tervise Arengu Instituudi videolugudest, mida positiivset on toonud alkoholi vähendamine või sellest loobumine teiste inimeste eludesse. Video jaoks klikka SIIA