Üldtuntud fakt on see, et Eestis on väiksed palgad ja veelgi väiksemad pensionid. Kui ise endale sääste ei korja, siis ilmselt ei suuda ka riik sulle head tulevikku pakkuda. Seega peab normaalse vanaduspõlve endale ise ehitama ja mida varem alustad, seda lihtsam on. Valikuid on mitmeid: oma ettevõte, edukad ja haritud lapsed, üürikorterid, metsa- või põllumaa. Võid investeerida ka päris passiivselt – näiteks ostes dividende maksvaid Tallinna börsifirmasid või globaalseid indeksfonde.

Enne investeerima asumist tuleks aga oma rahaasjad kriitilise pilguga üle vaadata. Öeldakse, et investeerida võib üksnes raha, mida oled valmis kaotama. Praegu on börsidel raha paigutamas ka paljud alustajad, kes on selle tarkusetera kõrvust mööda lasknud.

Esimese sammuna soovitan kõikidel tulevastel investoritel teha enda rahalisest olukorrast põhjalik kokkuvõte. Millised on sinu varad, millised kohustused? Millised olid eelmisel aastal tulud ja kulud? Kas oled varalises mõttes plussis või miinuses? Kui need numbrid paigas (kui Sulle midagi segaseks jäi, siis soovitan muretseda endale Rikkaks saamise õpik, kus kõik need arvutused on tehtud puust ja punaseks), siis saame liikuda järgmise sammuni.

Vähenda kulusid

Igasuguse investeerimise või vara kasvatamise eelduseks on säästmine. Säästa võib olemasolevast sissetulekust või lisatuludest. Oluline on see, et kuu lõpus kuluks raha vähem, kui sisse tuleb. Tegelikus elus tuleks selle saavutamiseks sääst esmalt kõrvale panna ja kulutada ära ülejäänud raha (esmalt maksa endale). Palju säästa võiks? Siin ühest vastust pole, alustada võib ka 10–15%, tublimad on jõudnud tänu lisasissetulekutele lausa 80% klubisse. Kui säästuplaan paigas ja vaba raha eraldi kontole kantud, võib hakata mõtlema selle raha investeerimisele.

Esimesena tasub investeerida enda laenude ära maksmisesse. Oletame, et sul on võetud järelmaks, mille intress on 18% aastas. Sellist tootlust pole riskivabalt pikaajaliselt investeerimisega kuidagi võimalik saavutada. Makstes selle laenu tagasi, oled kindlustanud endale kõrgema tootluse kui ühegi teise varaklassiga. Reasta oma laenud kas intressi või laenusumma järgi ja maksa need järjest tagasi. Ja luba endale, et Sa enam kunagi tarbimiseks (kui ehk maja ja auto kõrvale jätta) ei laena.

Ole ettevalmistunud

Kui kallid laenud makstud, on järgmisena hea mõte ehitada endale puhver jamade vastu. Teate küll – katki minev pesumasin, hambaauk, koondamine, ootamatult saabunud jõulud või sünnipäev. Kaks viimast on mainitud küll naljaga pooleks, aga tõsiasi on see, et rahaline puhver sinu ja ootamatute kulutuste vahel annab elukvaliteedile väga palju juurde. Kui suur see vihmase ilma fond olema peaks? See sõltub paljuski sinu ülejäänud finantsolukorrast, töökoha turvalisusest, sotsiaalsest võrgustikust. Rusikareegel on 3–6 kuu elamiskulude jagu. Siis on ruumi rahulikumalt hingata ka tõsisemate probleemide korral. Kuhu selle raha võiks paigutada? Näiteks jooksvale hoiusele. Selle raha eesmärk ei ole meid rikkaks teha, vaid vältida vaesust.

Alles nüüd oleme lõpuks valmis investeerimismaailma vallutamiseks. Laias laastus on võimalik valida kolme varaklassi vahel: aktsiad ja dividendid, kinnisvara ja üür ning laenud ja intress. Paigutades igakuiselt 15–20% oma sissetulekutest (või siis tehes samas ulatuses haltuurat) hajutatult erinevatesse investeeringutesse, saavutad rahalise vabaduse juba 15–20 aastaga.

Jaak Roosare on investor, kes jagab enda blogis investeerimismaailma teadmisi ka teistega. Samuti on ta välja andnud mitmeid raamatuid, neist kuulsaim Rikkaks saamise õpik, mis õpetab samm-sammu haaval, kuidas enda elujärge parandada.