Lubadusi anda on lahe, sest see tekitab imehea tunde. Sa oleksid nagu kangelane, kelle võimuses on teise inimese käekäiku mõjutada. Sinu kätes on selle inimese tuleviku üks killukene, mis võib päris suures osas määrata ära tema edasise elutee. Sa oled nagu Jumal. Vähemasti alguses, kui tahtmine lubadust anda tekib, see sedamoodi tõepoolest tundub. Oli selleks siis sinu vastus abipalvele või teene küsimisele või lihtsalt mõne tegevusega nõustumine: „Jah, ma teen selle asja/töö/e-kirja/telefonikõne/kokkuvõtte ära!“

Või on asi hoopis selles, et sa ei oska öelda — EI!

Võibolla oled sa lihtsalt nii heasüdamlik inimene, et ei suuda teistele ära öelda? Sa arvad, et keeldumine või EI-ütlemine on kuidagi ebaviiskas ja jätab sinust halva mulje? See on ka õige, kuid ainult 50% ulatuses, sest enamikul juhtudel ei solvu keegi, kui sa nendega otsekohene oled. Nad ütlevad OKEI, ja sellega on asi lõpetatud. See loomulikult ei tähenda, et sa peaksid nüüd olema ükskõikne ja külm inimene. Kaugel sellest. Püüa seda inimest aidata nii nagu saad, kuid ära võta enda kanda kohustusi, mis sulle hiljem koormavaks võivad muutuda.

Mis vahe on EI-ütlemisel ja lubaduse mittepidamisel?
Parem öelda kohe EI, kui viimasel minutil tulla välja mingi tobeda vabandusega, mida sina ega ka see teine inimene tegelikult uskuma ei jää. Ausus on hinnas. Eriti praegu, kui ehtsust ja siirust on inimestevahelistes suhetes iga päevaga järjest vähem.

Kuidas olla usaldusväärne
•Lubaduste dieet: Ainult 1 lubadus nädalas

•Kontrollküsimused: „Kas ma suudan seda teha?“ ja „Kas asi on üldse tehtav?“

•Tasapisi hakka jälle lubadusi andma, aga ettevaatlikult.

•Ka iseendale antud lubadusi tuleb täita.

•Taasta oma usalduskrediit.

Mäletad ju oma lapsepõlvest väga hästi, kui pettunud sa olid, kui su isa-ema, õed-vennad või sõbrad midagi hästi lahedat kokku lubasid ja seejärel sind hoopis pika ninaga jätsid? Mäletad, kui pettunud sa olid? Tõenäoliselt pidasid sa neid reeturiteks, ega usaldanud enam niimoodi nagu varem. Seetõttu hoidu iga hinna eest olukordadest, mis võiksid panna teisi inimesi sinust samamoodi mõtlema.

Mitte rohkem kui üks lubadus nädalas!
Kuna lubadused kipuvad üle huulte libisema väga kergekäeliselt, siis ei aita muu, kui asuda mõneks nädalaks lubaduste andmise dieedile. Ikka selleks, et juhtida su tähelepanu faktile, kui lihtsalt meie aju lubadusi anda tahab. Jälgi ennast ja sa üllatud, kui palju on igas päevas momente, mis püüavad sinu käest mingit sorti lubadust välja meelitada.

Aga kuidas siis lubaduste andmisest hoiduda? Väga lihtsalt! Enne lubaduse andmist küsi eneselt: „Kas ma ikka suudan seda teha, mida palutakse?“ -- Tihtilugu on just nii, et vahetult pärast lubaduse andmist avastame, et tegelikult ei suuda me seda ikkagi täita, sest meie võimetel või ressurssidel on teatud piirid (ajalised, rahalised jne).
Teine kasulik küsimus on: „Kas see asi on tehtav?“ -- Vahel juhtub nii, et lubadust ei olegi võimalik täita, sest abipaluja palub täiesti absurdset asja.
Kasuta neid kontrollküsimusi julgelt ja iga päev. Üsna varsti hakkad märkama, kui palju igasugust jama inimesed üksteisele hommikust õhtuni kokku lubavad ja kui palju mõttetut segadust see kõikide osaliste ellu toob. Nad teevad seda automaatselt ja tagajärgedele mõtlemata.

Lubaduste pidamine on lõbus!
Me ei saa eitada tõsiasja, et inimühiskond toimib suures plaanis ikkagi „käsi peseb kätte“, „mina aitan sind, sina mind“ põhimõttel. Seetõttu ei saa päris kõigile ja koguaeg ka ära öelda, sest muidu jääksime ühiskonnast kiiresti isolatsiooni. Vahel ikka tuleb kellelegi mõni lubadus anda ja seda ilmtingimata ka pidada!

Õnneks aga ei ole nende väheste lubaduste pidamine enam vastik ega tülikas kohustus, sest sa oled olnud lubaduste dieedil ning õppinud tundma oma inimvõimete piire ja ressursside suurust. Ning tänu kontrollküsimustele oskad sa ka nüüd terasid sõkaldest kergelt ja kiiresti eraldada. Su elu on märgatavalt mõnusam kui varem, sest neid lubadusi, mis on 100% täidetavad, on lausa suur rõõm täita!
Iga täidetud lubadus või kokkulepe, millest sa kinni pead, annab hea enesetunde, tõstab su eneseväärikust ning suurendab austust iseenda vastu. Sa tajud, et oled tõepoolest hea inimene. Sa tunned ka sisemist rahu, sest sinu elust on kadunud need konfliktid, mis tekkisid varem seetõttu, et sa lubadusi eriti ei pidanud.
Siinkohal juhin tähelepanu sellele, et ka iseendale antud lubadusi tuleb täita, sest muidu kaotab kogu see teema oma mõtte.

Võimalik, et oled varem väga palju lubanud ja nüüd on probleemid usalduskrediidiga?
Õnneks on igast olukorrast väljapääs. Kui on juhtunud nõnda, et teised sind eriti ei usu, siis tuleb asuda usaldusväärsust taastama! Kõige lihtsam on alustada pisikeste või koguni tillukeste lubaduste pidamisega, sest kõikidest väikestest asjadest kasvavad välja suured. Näiteks iga suur probleem oli kunagi väikene probleem.

Et saada tuge ja inspiratsiooni, mõtle mõnele inimesele oma elus, kes võiks sulle eeskujuks olla. Päris kindlasti on sul keegi sõber, kes tunneb kella, s.t. kui ta lubab kohale tulla kell 10:30, siis 10:30 ta ka tuleb, minutipealt. Sellise korrektsuse võiksid ka endale eesmärgiks seada.

Nii lihtne ongi. Alustad väikestest ja kergetest asjadest ning liigud samm-sammult suuremate lubaduste pidamise suunas. Kui soovid, võid oma edusammudele juhtida ka tähelepanu, öeldes: „Kas sa märkasid, et seekord täitsin ma oma lubaduse?“