Tõde selgineb järgnevate ridade vahelt.

Kümme aastat tagasi, täpsemalt 5. juulil 1996, sündis siia maailma esimene täisvillane superstaar. Tema nimeks sai Dolly. Loomulikult oli ta lammas. Ja ta oli kloonitud. Ehk siis katseklaasilambikas.

Teadlased hõõrusid heameelest käsi. Maailm hoidis aga põnevusega hinge kinni: kas tõesti on kätte jõudmas ajad, kui iga suvaline säga võib endale posti teel tellida just temale meeldivate triipudega kassipoja või siis ülikiire kappamisvõimega võistlushobuse?

Sündmused Inglismaal arenesid omasoodu. Lammas Dolly nautis staarikuulsust, nosis ökofarmis kasvatatud ristikheina ja vehkis muretult oma kloonsabatöpsuga.

Teadlased jälgisid ärevalt igat Dolly sammu ning looma rektumist ökomurule tulistatud jääkpabulat: kas kloonlambaprojekt kulgeb ikka plaanipäraselt?

Varsti täheldasidki teadusemehed kurvastusega, et Dolly DNA näitab oodatust kiiremat vananemisprotsessi. Ning seda juba siis, kui loomakese sünnipäevaks kokku keevitatud silotordil süüdati esimese eluaasta täitumist tähistav porgand.

Viieaastaselt põdes Dolly artriiti ehk liigesepõletikku, mis kinnitas teadlaste kartust: Dolly vananes oluliselt kiiremini kui suvaline lammas tänavalt.

2003. aastal korjas Dolly endale külge viiruse, millest vaeseke ei toibunudki. Dolly ohkas sügavalt ja viskas sõrad lõplikult taeva poole. Tema vanuseks jäi kuus aastat – vähem kui pool tavalise lamba elulõnga pikkusest.

Teadlased olid segaduses: kas Dolly suri nii varakult, kuna ta oli sündinud katseklaasivallatuse tulemusena, või viskas ta lihtsalt varem vedru välja? Ikka ju juhtub.

Nagu ikka, teadsid õiget vastust ainult tuul ja Eesti Ekspress.

Õnneks jõuti enne Dolly surma temalt nülgida mõned DNA-lärakad, mis pandi omakorda hoolikalt puhtaks pestud katseklaasidesse idanema.

Perversne jätkumõte kandiski vilja. Tulemuseks saadi 2007. aastal neli uut kloonlammast ehk “Nottinghami Dolly-lammast”, nagu neid siiani kutsutakse. Ja David Gardner, kloonlammaste pühendunud uurija väidab, et täna on Nottinghami nelik hea tervise juures.

“Nad on praegu üheksa aastat vanad ja väga heas vormis,” kinnitab Gardner. “Ilmselt oli Dolly lihtsalt kehva tervisega – sellepärast ta enneaegselt ära kooleski.”

Niisiis ei jää lihtrahval üle muud, kui kannatlikult oodata. Arvata võib, et peatselt töötab igas külas väike kloonimisfirma, mis pakub mõõduka tasu eest võimalust taastada kas end pereauto summutisse magama unustanud lemmikhamster või tuua abikaasale kättemaksuks tagasi tema nõiamoorist ämm.

Elame põneval ajastul.

________________________

Joonealune TARKUSETERA:

Mida tähendab loos esinenud mõiste "enekas"?

Enekas tähendab läänemaailma depressiivsete suurlinnade slängis enesetappu. Tõsi, tänapäeval mõistetakse eneka all ka enesepildistajate abikepikest, aga see on hoopis teine - ja veelgi kurvem - lugu.