Vabas Eestis naistepäeva enam otseselt ei tähistata, kuigi püüa sa sel päeval oma naisele lilli mitte viia! Küll aga on aasta-aastalt selle vahva päeva asemele hiilinud 14. veebruaril tähistatav sõbrapäev ehk valentinipäev.

Kuna sõbrapäeva mõiste on eestlase alateadvusse alles juuri ajamas, siis kindlat etiketti, kuidas niisugusel päeval käituda, pole veel välja kujunenud. Muidugi teatakse üldjoones, et sõbrapäeva keskseks ideeks on pidada meeles hingele armsat inimest kas lilleõie, spetsiaalse kaardikese või kena kommikarbikesega.

Mida aga sõbrapäev endast täpsemalt kujutab, kus on selle tähtpäeva läte ja kuidas seda õigesti tähistada?

Sõbrapäev jõudis Eestisse koos riikliku iseseisvusega. Esimene teave imbus meile Soomest, edasise propaganda võttis üle internet ja ameerika kultuuri globaalne invasioon.

Valentinipäeva algupära ulatub kaugesse antiikaega. Selle otsene tekkelugu on teadmata. Laiemas plaanis teame aga, et sõbrapäev mõeldi välja katoliku kiriku kuldpeade mahitusel. Kirikupeadele käis nimelt hirmsasti pinda, et lihtrahvas tähistas hoolimata Kristuse edukast pealetungist endiselt iga aasta 15. veebruaril juba Vana-Rooma päevilt tuttavat puhastusriituse festivali. Praktikas tähendas see päeva, kus rahvahulgad nautisid täiel rinnal paganlikke orgastilisi massimõnuüritusi. Kirikut väisasid sellel päeval üksikud. Kristlikule masinavärgile see ei sobinud ja nii asendati kavalalt paganlik orgia jumalale oluliselt meelepärasema, aga siiski romantika ja seksiga tihedalt immutatud kontseptsiooniga.

Miks just valentinipäev?

Katoliku kirik pakub välja mitmeid teooriaid, ainuõiget variant ei tea isegi nemad, sest toona sehkendas ringi mitu Valentinuse-nimelist pühakut, saates korda erinevaid romantikaga seotud vägitegusid.

Siiski, kõige faktipõhisem tundub olevat versioon, mille kohaselt 3.sajandil valitsenud Rooma keiser Claudius II tuli mõttele, et igasugune abielu ja noorikutega sehkendamine ainult nõrgestab rooma sõduri võitlusvõimekust. Nii keelas ta noortele meestele abiellu heitmise täielikult. Sellele otsusele astus vastu vapper preester Valentine, kes viis keisri kiuste läbi salajasi noorte armunute abielutseremooniaid. Muidugi sai keiser sellest teada ja keeras kiiresti kinni nii Valentini äri- kui ka elukraani.

On ka romantilisemaid versioone. Näiteks, et roomlaste käes vangistuses vaevlevad vangid lähetasid üksteisele primitiivseid armukirjakesi, millest kasvasid välja täna nii populaarsed sõbrapäevakaardid.

Kus on tõde? Seda ei tea ei tuul ega isegi mitte David Vseviov.

Olenemata sellest, kuidas ja miks sõbrapäev alguse sai, on tegemist igati vahva päevaga.
Sõbrapäev on romantikapäev, sobib hetk näidata oma armsamale enda hoolivust, kiindumust, armastust.

Mida siis sõbrapäeval ette võtta?

Saata romantilise sõnumiga sõbrapäevakaart. Kõlbab ka e-kaart, kuid parim variant on kindlasti oma käega kirjutatud päris kaart. Isegi siis, kui teie käekiri meenutab purjus varese teekonda.

Avaldada armastust. Jah, ilmselt olete seda juba teinud, aga sõbrapäeval õrnalt kõrva sosistatud armuavaldus kinnistub naise ajukoore alla otsekui superliimiga.

Teha abieluettepanek. Kui seni on julgust nappinud või pole tekkinud sobivat hetke, siis sõbrapäev on ideaalne aeg astuda see tähtis samm.

Kinkida lilli. Vihje: sõbrapäeva ametlik lill on punane roos, aga loomulikult pole keelatud ka teised variandid. Kui rahakott lubab, siis 12 roosi on võti, millega sulatada lõplikult oma armastatu süda.

Üllatada oma armsamat romantilise kingituse või tervisliku maiusega. Kingitus ei pea olema hinnaline, lauanurgale jäetud väike südamekujuline šokolaad võib üles kaaluda kalliskiviga koormatud sõrmuse – oluline on, et kingitus kiirgab edasi teie kiindumust ja armastust.

Pakkuda kodust romantilist õhtusööki küünlavalgel. Kui peres kasvavad lapsed, on need mõistlik ajutiselt eest ära sokutada. Kirsikese teie täiuslikult intiimsele õhtule paneb fakt, et olete toidu (või vähemalt osa sellest) ise valmistanud. Kui kodune miljöö ei tundu ahvatlev, kõlbab hästi ka mõni soliidne ning rahuliku olustikuga restoran.

Olla ettearvamatu. Jah, punased roosid on toredad ja romantiline suudlus samuti. Aga on ka teine võimalus. Tehke koos midagi täiesti ootamatut. Viige ta kontserdile, keeglisaali, paadisõidule – valige midagi sellist, mis talle endale väga meeldib.

Jagage õnne teistega. Võibolla on teie enda paarisuhe täiuslik, aga teate, et teie naise parim sõbranna on üksik ja õnnetu. Korraldage õhtusöök neljale: teie ise, teie armastatu, üksik sõbranna ja pimekohtingule tulev sõber. Kui kohtingupaar on tutvunud ja jutt sujub, lahkuge vaikselt. NB! Restoraniarvet ärge jätke üksiku sõbranna kanda, õiendage see ise.

Klaarige probleem. Sõbrapäev ei pea ilmtingimata olema vaid lust ja lillepidu. See on muuhulgas suurepärane hetk klaarida teie vahel tekkinud arusaamatus. Mõnikord võivad sõnad üles keerutada liigseid emotsioone. Seepärast kirjutage talle kiri. Aus ja avameelne, seletage ära teiepoolne nägemus ja pakkuge välja lahendus. Andke kiri üle siis, kui olete loonud piduliku olustiku: istumine peenes restoranis või viibimine koduses miljöös küünalde ja kvaliteetse veini seltsis sobib hästi. Sellisel hetkel on emotsioon teie poolel ja on tõenäoline, et teid piinanud probleem laheneb loetud sekunditega.