Paarisuhtes vägivalda kasutanud meeste tugirühma oodatakse sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskuse RAKE analüütiku Mai Beilmanni sõnul mehi, kes soovivad pingelisi olukordi ja emotsioone oma igapäevaelus paremini ohjata, aga jäävad selles teinekord hätta. „Kui mees tunneb ennast pärast järjekordset konflikti halvasti ning tahab muuta oma käitumist, õppides uusi mittevägivaldseid konfliktilahendamise meetodeid, siis ootame teda programmiga liituma.“

Meestele suunatud rehabilitatsiooniprojekti eesmärgiks on õpetada kriisiolukorras käitumise mudeleid ja nende tagajärgi, anda lähisuhtes vägivalda tarvitanud meestele võimalus vähendada oma käitumise vägivaldsust ja ennetada selle kordumist.

Rühmaseansid hakkavad kogenud psühhoterapeutide ja psühholoogide juhtimisel usalduslikus õhkkonnas toimuma 3. märtsist 8. juunini üks kord nädalas õhtuti. Tugigrupid hakkavad koos käima nii Tallinnas, Tartus kui Jõhvis ning neid peetakse nii eesti kui vene keeles. Ühte rühma võetakse kuni 10 meest. Osalemise eelduseks on motivatsioon ja võimalus siduda end 14 nädalat kestva programmiga.

„Juhtumite üle arutlemine aitab ära tunda konfliktiolukorrad ja korduvad käitumismustrid, mida saaks ennetada. Lisaks annab rühmaliikmete tugi võimaluse rääkida lähesuhtevägivallast turvalises keskkonnas, jagada positiivseid kogemusi ja õppida ennast paremini valitsema,“ selgitas Beilmann ja lisas, et meeste osalemissoove oodatakse 1. veebruariks.

Samuti oodatakse projektiga liituma grupiteraapia läbiviimisest huvitatud inimesi, kellel tuleks oma soovist märku anda 17. jaanuariks. Sobiv kandidaat on omandanud vähemalt bakalaureusekraadi psühholoogia, sotsiaaltöö või pedagoogika erialal ning saanud väljaõppe psühholoogilise grupitöö läbiviimiseks. Läbiviijatele pakutakse ka väljaõpet sihtrühmaga töötamiseks.

Loe Tartu ülikooli projekti “Rehabilitatsiooniprogramm pere- või paarisuhtevägivallas süüdimõistetud meestele” lühitutvustust justiitsministeeriumi kodulehelt,, kus on leitavad ka sihtgruppi kuuluvatele meestele koostatud voldik ning üleskutse grupiteraapia läbiviijatele.

Justiitsministeerium toetab TÜ teadlaste loodavat perevägivallas süüdi mõistetud meestele mõeldud programmi 50 000 euroga. Projekti tegevused kestavad kuni 2015. aasta sügiseni ning neid viivad läbi TÜ sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskuse teadlased koostöös partneritega nii riigiasutustest, kolmandast sektorist kui ka TÜ sotsiaal- ja haridusteaduskonnast.