Maailma edukaimat veebiprojekti vedav mees võib mürki võtta – keegi kindlasti püüab tema arvutisse sisse pääseda. Kui sul on nii palju raha ja kui sul on selline leht nagu Facebook, siis võib kindel olla, et sinu arvuti on rünnaku all. Seega pole ime, et mees ühines aina kasvava hulga inimestega ja tegi natukene käsitööd, kattes oma hinnalisel rüperaalil nii kaamera kui mikrofoni avad. Isegi, kui osav häkker peaks Zuckerbergi arvutisse sisse pääsema, ei näe nad teda vähemalt palja tagumiku väel hommikuhelbeid söömas.

Mark Zuckerbergi suvel tehtud fotol jäi (kogemata?) kaadrisse ka tema arvuti, kus on näha, et nii mikrofoni kui kaamera katmiseks on mees kasutanud teipi. Tegemist on tõepoolest tema enda arvutiga, sest vähesed, kes on pääsenud majatuurile, kinnitavad, et just see on Zuckerbergi laud.

Kuid Facebooki pealik ei ole ainus, kes selliseid ettevaatusabinõusid kasutab. Ka meie riigi IT-lahenduste eest sageli sõna võttev endine president Toomas Hendrik Ilves jäi aastaid tagasi pildile, kus ta kaamera oli samuti kinnikaetud.

Ka FBI direktor James Comey teeb seda. „Ma panin teibijupi kaamerale, sest ma nägin, et üks minust selles valdkonnas tunduvalt targem mees pani.” On olemas isegi mitmeid ettevõtteid, kes müüvad spetsiaalselt selleks otstarbeks mõeldud teipi ja nende äridel läheb väga hästi.

Isegi eksperdid, kes ei kata kaameraid ja mikrofone, ütlevad, et nad peaksid seda tegema. John Hopkinsi ülikooli krüpteerimise ekspert Matthew Green vastas küsimusele, miks tema enda kaamerat ei kata: „Sest ma olen idioot! Mul tõepoolest pole ühtegi õigustust, kuid ma arvasin, et kui häkkerid peaksid mind alasti nägema, siis on see neile juba piisav karistus.”

Mark Zuckerberg on ilmselge häkkerite sihtmärk, kuid ka tavainimesed võiks ohust teadlikud olla. Nakatunud arvutitesse tagauste seadistamine on nii mõnegi häkkeri lemmiktegevus.

Erinevad häkkeritefoorumid on täis teadmatute inimeste fotosid, kes ei tea, et nende arvutis sees ollakse ning sissemurdjad uhkustavad piltidega üksteise ees.

Maci kasutajad võivad mõnevõrra kergemalt hingata, sest erinevalt Windosi operatsiooni süsteemiga töötavatel arvutitel, kontrollib Maci kaamera tulukest täielikult arvuti riistvara. Kaamera tööle saamine ilma hoiatustule süttimiseta, on Maci arvutites väga keeruline. Keeruline, aga mitte võimatu.

Kas sa peaksid siis Zuckerbergiga sarnaselt oma arvutil kaamera kinni katma? Halba see ei teeks. Enamus eksperte teeb seda ja see võib ära hoida väga ebameeldivaid üllatusi, sest mis ükskord netis, see sinna jääbki.

Allikas: The Guardian