Miks on just kalastamisest saanud sinu hobi?

Olles kalal kaob igasugune kontakt reaalsusega, kõik argimured ununevad – see ongi selle võlu. Päriselt ka! Mitte ükski äripäevane mõte ei tule segama. Keskendunult hakkad mõtlema hoopis nii: „Päike paistab sealt, jõgi voolab nii pidi, vesi on nii soe, kui ma oleksin kala siis ma oleksin seal ja tahaksin just seda ussikest süüa“.

Millal enda jaoks avastasid selle hobi ja kuidas ning kui tihti kalal käid?

Kalastamise pisiku sain vanaisalt ja isalt. Enamasti püüan spinninguga haugi, ahvenat või meriforelli. Haugi ja ahvenat püüan Lääne-Eestist, kas jõest paadiga või merest kahlates (kummipükstega vees). Meriforelli põhjarannikult kahlates. Praegu näites käisin just paadist tuulehaugi Pakrite kandis püüdmas. See üks lahedamaid püüke, seda muidugi juhul kui mõne kala ka juhtub saama. Muidu lihtsal paadiga merel sõitmine. Ära ei tohi unustada jääpüüki – üldjuhul püük, kus kummikud ei saa mudaseks ja sääsed ei hammusta.

Kus püüdsid oma esimene kala?

Esimestest püükidest on kõige paremini on meeles ahvenapüük Muuga sadama kai betoonist lainemurdjate pealt. Siiani on meeles, et saime 122 ahvenat kolme peale (mina, isa ja vanaisa). See minu teada olevalt elu esimesi kalalkäike. Kalad ei olnud küll suured, aga kogu aeg näkkas. Praegu kalastan siis kui leidub aega pere ja maja ehitamise kõrvalt. Varasemalt oli kalastamine peaaegu iganädalane tegevus. Argikohustused piiravad võimalusi, lohutan end sellega, et küll järgmine aasta jõuan.

Kas kalal tuleks käia üksi või koos sõpradega?

Kalal meeldib tihti käia üksinda. Saab rahulikult omi mõtteid mõlgutada ja ei ole vaja kellegi teisega arvestada. Kindlasti on oma tähtsal kohal ka nn. sotsiaalsed kalal käigud. Nende puhul siis kalapüük ettekääne kodust välja saamiseks. Näiteks üks selline mitmepäevane traditsioon on 1. mai kalapüük kummipükstega Virtsus. Kalapüüki selle ürituse käigus ainult umbes 5 tundi, ülejäänud siis see nn sotsiaalne osa.

Kas käid veekogu peal või eelistad kalda ääres kala püüda?

Kõik sõltub mida püüan, näiteks sügiseti ja kevaditi meriforelli püüdes olen kummipükstega vees, suvel ja sügisel haugi püüan paadist või kummipükstega (kahkakatega) veest. Kaldalt püüan lesta, seda siis Peraküla kaunitelt liivarandadelt.

Millal on kõige parem aeg kalastamiseks ja palun nimeta kolm asja, mis kindlasti igal kalamehel peab kaasas olema?

Kõige parem aeg kalastamiseks on siis kui kala võtab ja sul endal on aega sellele tegevusele pühenduda. Aga millala kala võtab? Seda ei tea keegi, järelikult tuleb piisavalt tihti käia, küll ta üks päev ikka võtab. Tavaliselt kehtib reegel: „Hea võtt oli eile ja homme“.

  • kaal, mõõdulint, fotokas – et teakasid kui suure kala said ning seda saaksid teada ka teised.
  • nuga – ikka läheb vaja, kasvõi igavuse peletamiseks puidust asjade voolimiseks
  • tikud – lõkke tegemiseks, kas siis toidu valmistamiseks või sooja saamiseks

Kas ja miks soovitaksid kalastamist ka teistele meestele? Ja millest peaks alustama?

Kindlasti soovitan seda ka teistele, tänapäeval on see harrastus hoogu kogumas. Nagu eespool ütlesin, lülituvad kõik argimured välja ja keskendud kalapüügile. Kõige lihtsam soovitus alustamiseks oleks – otsige omale mentor. Tema juba näitab kus, mida ja millega. Mina näiteks alustasin meriforelli püüki selliselt.

Kas lisaks kalastamisele on ka teisi põnevaid hobisid, millega tegeled?

Lisaks kalastamisele tegelen veel automudelismiga, täpsemalt kiirusautomudelitega.

Kuidas hoiad oma tervist?

Tervislik toitumine ja mõõdukas füüsiline koormus.

Mis on sinu soovitused Eesti mehele, et nad oleksid terved ja õnnelikud?

Mõelge positiivselt, tehke kõike tasakaalustatult!