Naisel diagnoositi uraplasma parvum, kuid minu proovi vastus oli negatiivne, kuigi oleme abikaasaga kaitsmata vahekordades. Kas minupoolsest negatiivsest proovivastusest hoolimata pean ka mina läbi tegema ravikuuri? Abikaasale oli öeldud, et mõlemaid partnereid tuleb üheaegselt ravida?

Veel aasta tagasi oleksin teile andnud kindla vastuse — jah. Tänaseks oleme läbi viinud uued uuringud, mille alusel kahtlen sügavalt kas u. parvumit on üleüldse vaja ravida. Ülikooli meestekliiniku käsitlusjuhendi viimane versioon ütleb, et seda mikroobi ravitakse vaid juhtudel, kui sperma analüüsil või eesnäärme sekreedi uuringul leiame kinnituse sugutrakti põletiku esinemise kohta.

Mul on juba 10 aastat sperma kohati kollane ja kipub ka vahest tükki minema! Millega tegemist?

Sperma värvus ja konsistents on mingil määral sõltuvuses eelnevast pausist seksuaalelus. Samas kollakas värvus viitab võimalikule põletikule kuse-sugutraktis. Tükki jäämine viitab liigvähesele eesnäärme sekreedi hulgale spermas ja võib viidata eesnäärme funktsionaalsele puudulikkusele.

Küsiks meeste kliimaksi kohta, teatavasti on osadel meestel selline asi vaevaline. Meil Eestis sellest eriti ei räägita ja ega keegi meestest sellest ise kah kipu pajatama. Kas saaks infot, mis sümptomid võivad sellisel asjal olla, kaua need kestavad ja kas ravitakse ka? M50

Meeste kliimaksi nähud on väga varieeruvad ja kindlaid tunnuseid on pea võimatu välja tuua. Kliimaksit peaks kahtlustama meestel kellel väheneb seksuaalne huvi ja võimekus, väheneb selgelt füüsiline võimekus või tekib psühholoogiline ebastabiilsus. Üsna kindlaks tunnuseks on kuuma ja külmahoogude esinemine.

Käisin kolm aastat eesnäärme pakitseva valu pärast arstide vahet põletikku ja streptokoki bakterit (oli vist) välja ravimas, kuid pärast paari kuud oli valu ikka tagasi. Sai siis igaks juhuks kurgumandlid välja lõigatud ja pärast seda oli ka eesnäärme mure lahendatud.

Tänan tähelepanu juhtimast ja suurepärane, et probleem lahenes! Kuigi enamasti on meestel sugutrakt immunoloogiliselt ülejäänud organismist barjääridega eraldatud, siis olen minagi vahel märganud seost mandlite või hambajuure põletiku ja prostatiidi vahel. Samas ei saa siin välistad ka oraalseksi kui võimalikku mikroobide ülekandumise teed.

Peale füüsilist pingutust parem testikal justkui suureneks ja kerkiks ülespoole samas ka tömbub pingesse. Käimisel on kohe tunda, nagu segavad võõrkehad. Valu tekib ka siis, kui keha kergelt vasakule ja samas ette kallutada. Ultraheli kohaselt põis ja eesnääre jm muutusteta ja korras.

Asendist sõltuvad vaevused tulenevad enamasti selja või vaagnapiirkonda varustavate närvide haigustest. Antud juhul soovitas teil esmalt välistada sugutrakti põletik ja seejärel saab paika panna edasise käsitlustee. Seega esmased uuringud on kas eesnäärme sekreedi või sperma analüüs.

Uriin tundub olema kergelt kleepuv (veresuhkur kõrgem, kuid tablettidega kontrollitav) . Nüüd lisandus surve alakõhus ning vähesel määral valget eritist. Milline oleks Teie esialgne diagnoos? (Number perearstile võetud, kuid pea kuu aega veel ootamist). Tänan.

Eritis kusitist viitab selgelt põletikule. Esmalt mõtleksin suguhaigustele. Kui need välistatud, siis eesnäärmepõletikule.

Kus saab PSA testi teha — perearst ?

Regulaarne eesnäärme kontroll võiks toimuda tõesti perearsti juures. Spetsialistile suunatakse kõrgenenud PSA väärtustega või tõsisemate kaebustega probleemsemad haigusjuhud.

Enamusel on probleemiks et ei seisa või ei toimu erektsiooni. Siis meil asi hoopis teisiti. Tahaks, et naine saaks ka seksist mõnu, aga seda ta lihtsalt ei jõua saada, kuna erektsioon toimub liiga kiirelt. Meestearst küll väitis, et asi on mõtlemises kinni, et mõtle seksi ajal millestki muust… ei toimi see mõtlemise värk. Kas tablettide näol on võimalik see asi korda saada või peangi jääma seksi võrdlema maha sülitamisega, kuna mõlema jaoks kulub vaid hetk.

Varase seemnepurske korrigeerimiseks sobivad ravimid on täiesti olemas. Probleemi põhjusteks on emamasti närvitüübi eripära. Kui on toimunud selgelt tajutav seemnepurske kiiruse muutus, siis peaks mõtlema prostatiidile või hormonaalse tasakaalu häirele. Mõlemad kenasti korrigeeritavad põhjused.

Apteekides müüakse kangemat ja lahjemat potentsitõstjat ManPower. Karbil olev jutt nimetab seda toidulisandiks ja on liiga napp selleks, et julgeda seda osta. Olge nii kena ja kommenteerige natukene seda toidulisandit. Kellele see võib olla kasulik ja kellele ohtlik? Kuidas sobivad kokku südameravimid ManPower? Alkohol ja ManPower? Kui tihti võib kangemat varianti manustada?

Tegemist tüüpilise eesti mehega, kes otsib probleemile lahendust igalt poolt mujalt kui arsti juurest. Toidulisandina registreeritakse enamasti ained, millel tõenduspõhist ravimi toimet ei ole.

Müügil on uus meditsiiniaparaat TRIOMED KOMPAKT. Selle kasutamisega on mitmed mehed saavutanud PSA tuntava vähenemise. Millise hinnangu annate sellele?

Pole õige koht oma aparaati propageerida. Ei tea ma ise ühtegi positiivse tulemusega patsienti ega leia ka ühtegi tõsiseltvõetavat meditsiiniartiklit, mis tõendaks selle aparaadi eesnääret ravivat toimet.

Kas tänapäeval on olemas mõni antidepressant, mis ei põhjusta märgatavaid kõrvaltoimeid seksuaaltoimingutes? Olen proovinud mõningaid SSRI tüüpi ravimeid, kuid kõikidega on olnud just tugevad kõrvalnähud seksuaalelus.

Kahjuks pole sedalaadi kommunikatsioonikanalis lubatud arutada eri ravimite toimeid. Siiski julgen väita, et on olemas antidepressante millel seksuaalsust mõjutav toime on minimaalne. Pidage nõu hea psühhiaatriga ja kindlasti leiate oma probleemile sobiva lahenduse.

Kas suur seksuaalne aktiivsus võib soodustada eesnäärmepõletiku teket?

Ei. Vastupidi — aktiivne seksuaalelu (ühe ja terve püsipartneriga) on oluline kõigi eesnäärmehaiguste riski vähendav meede.

Kas kõrvitsaseemnete söömine mõjub eesnäärmele soodsalt?

Kindlasti. Soovitan sedalaadi loodusravi enamikele vanematele algavate eesnäärmevaevustega meestele. Sobib hästi ka kõigi eesnäärmehaiguste järelraviks.

Kui seoses uuringutega on määratud eesnäärme sekreedi võtmine ja seda ei õnnestu teostada — sekreeti lihtsalt ei saa kätte. Mis põhjustel ja kui tihti seda juhtub ?

Ülikooli meestekliinikus ei õnnestu sekreeti saada umbes 10-15% uuritavatest. Samas oleme oma uuringuskeemi disaininud nii, et isegi juhul kui sekreeti ei saa, siis oleme võimelised põletikurektsiooni diagnoosima ka vaid masaazijärgse kuseanalüüsi alusel. Lisauuringuna soovitaksin sellistel juhtudel vajadusel veel ka eesnäärme ultraheliuuringut.