Aga selle juurde kuulub ka paar kannu head õlut. Selgub, et õlu ja sportlikkus käivad tõepoolest käsikäes, vaatamata selle joogi halvale mainele (õllekõht, organismi veekaotus, avalik purjusolek, kõrtsikaklused, tudengijoomingud jne). See maitsev pruulis on täis looduslikke antioksüdante ja vitamiine, mis võivad ära hoida südamehaigusi ja isegi aidata lihaseid ehitada, ning me selgitame sulle kohe lähemalt, miks õlu ja sport kokku kuuluvad.

Nii et lase käia ja nööbi üks külm kesvamärjuke lahti. See teeb sulle head.

Hea õlu ja tavaline õlu

Tervise seisukohast on mõned õlled paremad kui teised. Üldjuhul saab tumedast õllest rohkem antioksüdante kui heledast (antioksüdandid aitavad parandada kehas loomulikult esinevate oksüdeerivate ühendite tekitatud rakukahjustusi).

Washingtoni ülikooli teadlased, olgu nad kiidetud, leidsid, et tume õlu, täpsemalt Guinness, on tervisele kasulikum kui hele. Juhuslikult oli Guinnessi kunagine hüüdlause just nimelt “üks Guinness päevas”, mis samuti vihjas selle õlle tervistavatele omadustele. Ent firma oli sunnitud sellest lausest juba mitme aastakümne eest loobuma.

Samuti sisaldab väikeste pruulikodade toodang üldjuhul rohkem kasulikke aineid kui masstoodang. Näiteks ajakiri Men’s Health leidis, et Avery Maharaja Imperial India Pale Ale sisaldab 80 korda rohkem humalat kui tuntumad õllemargid. Humalas aga leidub polüfenoole, mis aitavad alandada kolesteroolitaset, võidelda vähi vastu ja tappa viiruseid. Seega, kui tahad saada oma tervisele võimalikult suurt kasu, peaksid ka joodavale pruulisele veidi rohkem raha kulutama.

Energia

Õlle energiasisaldus ühe grammi kohta on kõigi toitude ja jookide seas üks suuremaid. Sellest eespool on veel ainult puhas rasv. Pea seda meeles, kui järgmisel korral kolm või neli kannu kohalikus kõrtsis kõrist alla valad. Üks keskmine õlu sisaldab umbes 120 kilokalorit ja neli õlut annab sama palju energiat nagu Big Mac. Sellise kalorihulga tarbimine lõpeb üsna kurvalt, kui su eesmärk on kaalu alandada. Samas üks õlu pärast tööd ei muuda tõenäoliselt veel midagi.Kui jood õlut mõõdukalt, ei hakka ka liigsed kalorid su kehasse salvestuma.

Kui sul on vaja kiiret energialaksu, siis õlu selleks kindlasti ei sobi. Alkohol on puhas kaloreid andev kütus, aga see teeb sinu kehaga kummalisi (ja lõbusaid) asju — see muudab su väsinuks ja laisaks. Õlu ja sport võivad teineteist täiendada küll, aga ainult seni, kuni sa ei ürita mõlemat korraga
nautida.

Lihastreeningu järel kipuvad lihased lagunema. Sinu keha ehitab need uuesti üles, teeb nad tugevamaks ja valmistab ette järgmiseks treeningkorraks. Proteiinid, süsivesikud, vitamiinid ja eriti antioksüdandid aitavad sellele ehitustööle kaasa. Viimased uuringud on näidanud, et õlles on peaaegu sama palju antioksüdante nagu punases veinis ja see on juba midagi.Kuidas siis õlut ja sporti taastumisperioodil teineteisega sobitada? Üks tume õlu mõned tunnid pärast treeningut võib anda priske koguse antioksüdante. Ent kohe pärast jõusaalist tulekut on siiski mõistlikum juua vett ja võtta väike tervislik eine — puuvili või jogurt.

Organismi veetarve

Kas arvad, et õlles leiduv alkohol kuivatab su organismi? Eksid! Hispaania Granada ülikooli teadlased on leidnud, et õlu võib mõnel juhul, näiteks pärast treeningut, organismi isegi paremini veega varustada kui vesi ise. Selle uuringu läbi viinud professor Manuel Garzon palus üliõpilastel 40°C ilmaga sporti teha, nii et nad higistaksid. Seejärel andis ta pooltele vett ja teistele õlut. Selgus, et õlut saanud tudengite keha sisaldas rohkem vett. Kas see siis tähendab, et kohe pärast jooksmast tulekut peaks endale külma õlle sisse valama? Pigem siiski mitte. Kuigi 93% õllest moodustab vesi ning keha näib seda paremini omastavat kui puhast H2O-d, ei olesee sportimise järel kõige parem valik. Selle asemel joo vett ja võtta suutäis puuvilja. Ent suure spordipäeva eelõhtul pole küll põhjust veepuuduse kartuses kannust õllest loobuda — tundub, et pisut õlut ei vii veel organismist nii palju vett välja, kui seni arvatud.

Õlle õppetunnid

Benjamin Franklin ütles kunagi: “Õlu tõestab, et Jumal armastab meid ja tahab, et me oleksime õnnelikud.” Olenemata sellest, kas oled usklik või mitte, nõustud tõenäoliselt, et õlu väljendab mingil moel universumi positiivset jõudu. See annab sulle hea enesetunde ja aitab ravida vigast keha (ja mõnikord ka vigast hinge). Joo õlut mõõdukalt — liiga palju head asja, isegi kui see on õlu, võib olla väga halb. Alkoholism võib tekitada maksavaevusi, neeruhaigusi, südamehaigusi ja rikkuda inimsuhteid. Ent, nagu selgub, õlu on hea isegi spordifanaatikute jaoks.