Sul on tarvis esitada endale mõned küsimused. Need tunduvad vast isegi ehmatamapanevad: kas ma suudan teda mõista, kui ta suhtub eluprobleemidesse teisiti kui mina? Kas ma suudan temaga leppida, kui ta püüab neid probleeme teisiti lahendada? Kas ma luban, et talle meeldib midagi, mis minule ei meeldi — ja ei meeldi midagi, mis minule meeldib? Kas ma suudan teda mõista, kui ta minuga vihane on? Kas ma suudan austada tema õigust otsustada ise omaenda väärtushinnanguid?

Teiste mõistmist ei saavutata kergesti. On ju nii tavaline, et partnerid, lapsed, vanemad, sõbrad ei taha loomupäraselt sugugi lubada teistel suhtuda asjadesse teisiti kui nemad ise. Ja ometi see isiksuse erisus, see iga inimese õigus kasutada oma elukogemusi omal viisil ja avastada asjade tähendus iseenda jaoks, on üks elu kõige hinnatumaid võimalusi. Kas see tähendab teesklemist, et sinu abikaasa on täiuslik? Loomulikult mitte! Mõistmine tähendab, et sa tunnistad teise ebatäiuslikkust, ei lähe aga selle pärast närvi. Seeasemel otsustad sa oma abikaasa vastu võtta sellisena nagu ta on — koos tema vigade ja puudustega, koos kõigega.

Mõned inimesed arvavad, et mõistavad oma abikaasat, kui nad teda lihtsalt sallivad. Nad on püüdnud hoiduda süüdistamisest, kuid nende hukkamõistvad pilgud ja pikad piinarikkad vaikimisperioodid räägivad selget keelt. Pealegi saab ometi igaüks meist tavaliselt aru, kas meid lihtsalt sallitakse — või mõistetakse, tunnustatakse. Loomulikult — kui sa suudad juba hoiduda kriitilistest märkustest, ehkki sa neid enne kergesti lubasid, siis oled ehk astunud esimese sammu teise täiusliku mõistmise poole. Teise mõistmiseks on väga oluline tingimus mõista ennast. Arusaamine endast aitab meil saada teadlikuks teise vajadustest ja kalduda vähem teise suhtes sundi ilmutama. Oleme siis ikka rohkem “meie ise“ — ja laseme ka teisel olla “tema ise”.

Allikas: “Harmooniline abielu” Nancy van Felt

Suhete teemal vaata lisa blogist Suhtesiim, mis on mõeldud meestele, kes tahaksid ennast ja oma naist paremini mõista ning elada seeläbi täisväärtuslikumat elu.