Pintsak

Pintsak on väga oluline osa ülikonnast ja annab üldmulje, seetõttu on tähtis teha õige valik. Kuue pikkus sõltub kandja maitsest, kuid oluline on leida õiged proportsioonid. Pintsak on paraja pikkusega ja silmale ilus, kui vabalt langeva käe sõrmed ulatuvad peaaegu pintsaku alumise servani. Kui panna kõik nööbid kinni ja pintsakule tekivad „x” tähe sarnased voldid, siis oleks parem otsustada suurema numbri kasuks.

Kindlasti tuleb tähelepanu pöörata pintsaku selja küljeõmblustele. Need ei tohi jääda lõdvalt külgedele rippuma. See on märk valest suurusest ja lõikest. “Väikest iluviga aitavad parandada suuremad patšokid. Muudel juhtudel tuleks leida enda jaoks sobivam mudel või täpsem number,” jagab õpetusi Cortefieli brändijuht Kadri Paide. Samuti soovitab ta kogukamatel meestel vältida klapiga taskuid, mis lisavad kandjale visuaalselt kogukust veelgi juurde.

Pikema ja avarama kaelusega ning taljest kitsama töötlusega mudel muudab aga keha saledamaks.

Pikk ja saledama figuuriga meesterahvas tundub kogukam, kui valib endale kinnisema kaeluse ja mitme nööbiga kuue.

Silmas tuleb pidada väikest, kuid olulist nüanssi — viimane nööp tuleb traditsiooniliselt alati lahti jätta.

Pintsaku varruka ja särgi mõõdud on üksteisega sobivas proportsioonis, kui  käe kõverdamisel küünarnukist jääb 1 cm särgi varrukast nähtavale. Lihtsaks teevad selle testimise nööbid või mansetid, mis peaksid alati kuue alt välja paistma (kontrollimiseks hoia kätt küljel sirgena).

Püksid

Õige pikkusega pükste säär asub 1 cm kõrgusel kinga kannast. Reegel kehtib ka juhul, kui pükste serv on üles keeratud. Üleskeeratav osa on tavaliselt 4 cm lai.

Õige püksipaari valimist lihtsustab see, kui ostma minnes võtab mees kaasa ka kingad, mida plaanib ülikonna juurde kanda.

Kui püksivärvel on tagumisest õmblusest kinni võttes rohkem kui 4 cm keskkohast laiem, tuleks leida sobivam suurus või kasutada õmbleja abi rõiva mõõtude vähendamiseks. Kõhukamal meesterahval on abiks traksid, mis hoiavad püksid kenasti jalas.

Kindlasti on tegemist vale suurusega, kui taskud kipuvad nii-öelda kiskuma — sellisel juhul on number liiga väike. 

Teades neid eelnimetatud tõdesid jääb üle soovida vaid kannatlikku proovimist, sobiva ülikonna leidmiseks.