Kuidas on see võimalik?

Inimesi on igasuguseid. On optimiste ja pessimiste, mõni võtab sinult energiat ära, teine aga annab juurde. Kui sind ümbritsevad sportlikud inimesed, kes toituvad tervislikult, siis oled ka sina keskmisest sportlikum ning toitud teadlikult ja tervislikult, sest sinu elus on see normaalne. Samuti on normaalne ka alkoholi ohter tarvitamine, kui sinu lähikondsed alkoholi ohtralt tarvitavad. Nagu näha, kehtib siin teatud reeglipärasus, sest täpselt sama juttu võime rääkida ka suitsetamise või ükskõik mille muu kohta.

Kõikidele sõpradele kriips peale?

Loomulikult ei tähenda see seda, et nüüd tuleks mitmed sõprussidemed läbi lõigata ja eemaldada oma elust iga inimene, kes ei aita kaasa su eesmärkide täitumisele. Lihtsalt vähenda suhtlemist nendega, kes takistavad või raskendavad sul saamast selleks inimeseks, kelleks sa saada soovid.

Praegu neid ridu lugedes võib see küll kohatuna tunduda, kuid poolikud inimsuhted, mis sind kuidagimoodi ei arenda ega stimuleeri, on kahjulikud nii sulle endale kui teistele, sest mingisugust enesearengut ju ei toimu. Ei sinul ega ka nendel. Olete lihtsalt üks keskpärane punt.

Ega siis lapsevanemad ilmaasjata püüa lapsi eliitkoolidesse sokutada. Arvatakse, et „heades“ koolides puutuvad nende lapsed kokku ilusamate, andekamate ja targemate lastega, mismõttu saab ka nende lapsest ilus, andekas ja tark. Ühesõnaga, meid ümbritsevad inimesed kujundavad meid tunduvalt rohkem, kui me ise arvata või karta oskame, kuid see pole veel kõik.

Isegi üks-ühele kontaktide mõju on märkimisväärne. Kasutame siinkohal näidet Robert T. Kiyosaki kõige esimesest raamatust „Rikas isa, vaene isa“. Robertil oli kaks erinevat isa, kuid nende meeste mõtteviisid erinesid ükesteisest nagu öö ja päev. Tema bioloogiline isa oli lihtne tööinimene, kes oli veendunud, et raha tuleb teenida. Teine isa, Hawaii rikkaim mees, oli aga hoopis seda meelt, et raha tuleb panna teenima inimest, mitte vastupidi. Selleks aga tuleb kasutada mõistust. Ning kuna Roberti palgapäevast palgapäevani elama harjunud bioloogiline isa oli võrdlemisi kitsa maailmapildiga ja igav, tõmbaski poissi rohkem teise isa ehk rikka isa poole (mitte tolle raha, vaid ellusuhtumise tõttu). Temalt õppis noormees positiivsust, erinevaid mõtteviise ning ettevõtlust. Saadud teadmised moodustasid kindla vundamendi, kuhu peale noor inimene oma eduka tuleviku ehitas. See on hea raamat, soovitan lugeda!

Nüüd aga olemegi jõudnud selleni, kui tähtis on leida ja hoida enda ümber inimesi, kes on oma tegemistes edukad ja päikselise eluvaatega. Lühidalt öeldes vajab iga inimene juurde sõpru, kes oskavad anda head nõu ning pakkuda välja geniaalseid ideid. Mõtle korraks sellele, kui lihtsalt ja meeldivalt kõik laabuks, kui enamus sinu sõpru ja tuttavaid oleksid sinule sarnase mõtteviisiga?

Et avastada, kuidas selliseid inimesi leida, mõtle järgmistele küsimustele:

1. Milliseks inimeseks sa saada/kujuneda tahad? Mõtle oma eeskujudele, iidolitele, kes sind inspireerivad. Tuleta meelde oma lapsepõlveunistused.

2. Kes on need 5 inimest, kellega sa hetkel kõige rohkem aega viidad?

3. Kas nad aitavad sul kujuneda selleks inimeseks, kelleks tahad saada? Toetavad nad sind?

4. Kes võiksid olla need 5 uut inimest, kes aitaksid sul eesmärkidele lähemale „kasvada“ ?

5. Kuidas nende 5 uue inimesega tuttavaks saada? On teil Facebookis või LinkedIn’is ühiseid sõpru?

NB! Päris kindlasti peaksid sa loobuma „mürgistest“ inimestest, kes kiusavad sind n.n. äikesepilvede ja välgunooltega. Nad muudavad atmosfääri süngeks — seal kus on nemad, ei paista kunagi päike.