Mida jooga mehele annab?

Jooga annab mehele vaimse tasakaalu, korras närvisüsteemi, hea füüsise, õpetab ennast tundma ja intuitsiooni usaldama.

Mille poolest erineb meestejooga teistest joogastiilidest?

Meestejooga on suunatud mehele nii, et suurem oma harjutustest on dünaamiliselt füüsilised ja jõulised, mitte staatilised venitusharjutused. Meditatsioonides on lähtutud just mehele vajalikust: potents, potentsiaal, stabiilsus. Lisaks on õhkkond tunnis täiesti teistsugune, kui on mehed omavahel.

Seega on müüt, et mees ja jooga ei käi kokku?

Veel hiljuti oligi jooga ainult meestele. Naised on jooga vallutanud vähem kui 100 aastat tagasi. Ehk kui üldse jooga millegagi kokku käib, siis meestega.

Kui avatud on Eesti mees jooga ja vaimse enesearengu teemal üldse?

Need mehed, kes on tulnud tundi, on küllaltki avatud olnud. Kuna harjutused on küllaltki teistsugused kui n-ö tavajoogas ja venivust nii väga ei nõuta, siis pole keegi siiani ära ehmatanud.

See, et edukad inimesed äris, spordis ja juhtivatel positsioonidel lisaks keha ja mõistuse treenimisele ennast kas meditatsiooni või joogaga turgutavad, on tänaseks täiesti normaalne. Mis on põhiline põhjus, miks Eesti mehed teie juurde meestejooga tundi jõuavad?

Jõuavad erinevat teid pidi. Väga tihti tiritakse sõber või töökaaslane kaasa. On neid, kes on kuulnud ja arvavad, et kuna venivus pole kõige parem, siis ei taha koos naistega ainsa mehena tundi minna. See, et on ainult meestejooga, annab neile tõuke tulla.

Kuidas võtate maha algaja hirmud?

Väga paljud meestetundi tulnud on üldse esimest korda joogaga kokku puutunud. Eelnevat kokkupuudet ei pea olema, venima ei pea, asendeid ei pea oskama. Kõik tuleb aja jooksul. Vigastustest tuleb küll enne tundi teada anda. Ei tasu karta, kohe öelda, kui miskit asendit võtta ei saa näiteks põlvede või selja tõttu.

Milline näeb välja esimene meestejooga tund?

Meestejooga tunnid on jooksvalt. Võib sattuda füüsiliselt kerge ja hoopis meditatiivse tunni otsa või siis just väga füüsilise tunni otsa. Kui mõnda aega meestejoogas käidud, siis võib käia läbi ka algajate kursuse, et rohkem teadmisi saada.

Elu esimesse joogatundi minnes on ikka küsimus, mida selga-jalga panna.

Mõnusalt lohvakad riided, et vajadusel saaks venida ja dünaamiliste harjutuste puhul liikumist ei segaks. Esialgu piisab ka sellest, millega käite jõusaalis. Kaasa veel oma veepudel. Matt, pleed ja istumispadi on kohapeal olemas.

Jagage lõpetuseks kõige erilisemat muutuselugu, mida olete meestejoogaga liitunud mehes näinud.

Mehi paneb näiteks imestama, et ainult natuke aega käinud ja juba oled liikluses palju rahulikum ega lähe enam pisiasjade peale närvi. Muutus toimub kiiresti. Teine kogemus on üllatus, et kui füüsiline jooga võib olla. Käid küll jõusaalis ja teed sporti, aga kui joogaharjutusi pole enne teinud, siis võivad need korralikult proovile panna. Seda on tuldud küll ütlema, et sain just aru, et mu füüsis pole kõige paremas korras. Ja ikka on neid, kes käivad ühe joogatunni ja ütlevad pärast või saadavad kirja, et elu parim kogemus – ja neid ei näe enam kunagi.