Kujuta ette järgnevat vaatepilti: liigud rahvast täis klubis massist läbi baarileti poole, kui üks tantsiv meesterahvas oma käe su alaseljale paigutab ja vabandab, et sulle ette jäi. Mis selles olukorras valesti on? Eks ikka see alaseljale paigutatud käsi.

Pealtnäha tundus see ju süütu liigutus, või mis? Aga seda sellepärast, et meil pole aimugi, mis mõju sellel puudutusel naisele oli.

Selline võõra naise keha puudutamine on liigagi levinud vaatepilt, kuid psühholoog dr Derald Wing Sue sõnul on need vaenulikud ja halvustavad ning n-ö mikroagressioonid, mis kannatanule ebamugavust põhjustavad ja kui esialgu tunduvadki need süütud, siis tegelikult võivad need põhjustada nii ärevust kui ka depressiooni. Mikroagressioonid võivad võimenduda inimese eluea jooksul ning mõjutada negatiivselt nii tema suhteid kui ka und, väidab psühholoogia professor dr Kevin Nadal, kes on uurinud mikroagressioonide mõju kannatanutele ja tõdeb, et nende mõju võib kesta terve elu, mistõttu on väga oluline, et oleksime nendega kursis ja oskaksime neid vältida.

Mõned inimesed kogevad mikroagressioone sagedamini kui teised ja selles võib olla süüdi nii nende rass kui ka sugu, kuid oluline on mõista, et need võivad juhtuda ükskõik kellega. Mehed ei ole ka ainsad süüdlased, aga kui laseme neil pealtnäha süütutel tegudel "minna", võimaldame vastutust võtmata seksistlikel ja rassistlikel käitumismustritel jätkuda.

Siin on viis reeglit, mida igaüks peaks järgima, et sugudepõhiseid mikroagressioone vältida:

1. Mõtle sellele, kuidas sa naisi puudutad ja nendega räägid

Üleval kirjeldatud mikroagressiooni näeme pidevalt. "Kui naine liigub läbi rahvarikka ruumi, mööduvad mehed neist sageli nii, et asetavad oma käe neile pihale või alaseljale ning see on väga ründav, pealetükkiv ja solvav käitumine," selgitab Nadal. Täpselt samamoodi, nagu sa meesterahvana ei puuduta teist meesterahvast, kui sa temast möödud, peaksid vältima ka naise käperdamist.

Ka vilistamist ja muid inetuid "komplimente" kogevad naised liiga sageli ning siinkohal võib mikroagressioon kiiresti muutuda täielikuks agressiooniks. Seega, ära vilista ega karju naisterahvale kommentaare, et tema tähelepanu saada.

Kui keegi aga ütleb, et sinu teguviis või öeldu teda solvas, ära hakka temaga vaidlema ja seda eitama. Võta vastutus ja mõista, et sina ei pruugigi alati mõista, mida teine inimene tunneb.

Lisaks sellele, et me võiksime mainitut vältida, soovitab Nadal naistel rohkem ka oma kogemustest usaldusväärsete inimestega rääkida, et tekkinud tundeid endaga enam mitte kaasas kanda.

2. Ära nõua, et naised oma oskusi sulle tõestaksid, kui sa ei paluks meesterahval sama teha

Vaatamata sellele, et naised on juba ammu tõestanud, et nad on erinevatel aladel täpselt sama kompetentsed kui mehed, on siiski palju inimesi, kes usuvad, et naised ei ole lihtsalt nii andekad kui mehed. See on vale!

Selline pidev surve end tõestada ei mõju kellelegi hästi ning võib hoopis vastupidiselt tekitada naistes tunde, et äkki nad ei olegi teatud töökohale kandideerimiseks piisavalt andekad, kui nad tegelikult sageli just on.

Mehed, aeg on oma hinnanguid muuta!

3. Ära eelda, et naised ei ole nii targad nagu mehed

Nüüd kujuta ette vaatepilti, kus naisterahvas tõstab klassi- või koosolekuruumis käe, et oma arvamust avaldada ja keegi ei kuula teda. "Aga kui mees teeb seejärel sama, teenib ta tavaliselt plusspunkte selle eest, mida naine äsja ütles," noomib Nadal. Sellised mikroagressioonid püüavad naisi vaikima sundida ja kui sageli juhtuvad need alateadlikult, siis vahel meelega. Tagajärjeks ebakindlus ja halb mõju naiste vaimsele tervisele.

4. Ära ütle naistele, kuidas nad peaksid käituma

Kellelegi ei meeldi, kui neid koheldakse täiskasvanuna kui viieaastaseid lapsi, aga paraku öeldakse naistele pidevalt, kuidas nad peaksid käituma. Näiteks, äkki ütles ka sinu isa sulle kunagi, et ära naera liiga kõva häälega, sest see pole naiselik? Või su ülemus vaatas sind viltu, kui sa teksapükstes tööle tulid? Või ütles mõni meeskolleegi sulle, et peaksid rohkem naeratama? Aga oled sa kunagi kuulnud, et keegi ütleks mehele, et ta naerataks rohkem?

Me eeldame, et naised peavad teatud viisil käituma ja riietuma, aga kui naised nendega kaasa lähevad, ei vaata me neid enam nii kompetentsena kui mehi. Võiduvõimalust ei olegi, sest kui naine paistab liiga jõuline, nähtakse teda jälle vastupidiselt liiga agressiivsena.

5. Ära pigista naisi traditsioonilistesse soorollidesse

Eeldamine, et naised peaksidki olema kodukanad, on üks tavapärasemaid soopõhiseid uskumusi. Heteroseksuaalsetes suhetes mehed usuvad Nadali sõnul sageli, et nende partner peaks nende eest hoolitsema, aga ei ole sageli valmis selle eest midagi vastu andma. Nad lihtsalt eeldavad, et naised peavadki kodu, laste, toidutegemise ja koristamise eest vastutama ning on üllatunud, kui naised neid rolle täita ei soovi. Lisaks mõeldakse sageli, et naine peab kindlasti tahtma last saada ja kui ta seda ei taha, on tal midagi viga.

Aeg on see mõttemuster murda!

Allikas: Mashable