Kui sa näed enda jaoks tundmatut inimest ja esimene nimi, mis sul temaga pähe tuleb, on Kati, siis on sellele tegelikult ka täiesti põhjendus olemas.

Ülemaailmselt on levinud, et inimestele kipuvad nende nimed sobima ja kui see nimi neile justkui ei sobi, siis me märkame seda. Aegamööda on tekkinud kultuurilised stereotüübid ja inimesed hakkavad nägema seoseid inimeste nimdes ja nägudes.

Uuring, mis avaldati ajakirjas Journal of Personality and Social Psychology, kinnitas, et osalenud inimesed suutsid õige täpselt ära arvata neile tundmatute inimeste nimesid. Samuti jõuti selgusele, et ka arvutis on võimalik luua algoritm, mis suudab sageli ära arvata inimese nime peale tema näo kiiret analüüsi.

Sadadele uuringus osalevatele inimestele näidati inimese pilti ja anti ette nimekiri nimedest ning nad pidid valima, mis nime moodi inimene kõige enam on. Vastajad tabasid õige nime tunduvalt parema tulemuslikkusega, kui lihtsalt huupi nime valides. Kuid head tulemused olid vaid kultuuri sisesed. Ehk ameeriklased tabasid ameeriklaste nimesid, prantslased prantslaste nimesid. Väljaspool kultuuri pakkumised ei erinenud huupi pakkumisest.

Uurijad usuvad, et just kuulsad inimesed kinnistavad mingeid seoseid nime ja välimuse koha pealt. Et kui kuulus on näiteks Peeter, siis inimeste pähe hakkab kinnistuma mingi kindel Peetri välimus ja inimesed hakkavad mingis eluetapis ise kandma soengut või riietusstiili, et vastata ühiskonna ootustele nime ja välimuse suhtes.

„Kui nimi suudab mõjutada seda, kuidas me välja näeme, siis on ainult loogiline mõista, et see mõjutab ka muid asju meie elus ning nimepanekul tuleks seda ka arvesse võtta” rääkis üks teadlastest.

Stereotüüpidel on oht käia ettemääratud rada, sest ümbritsevatel inimestel tekivad sageli ootused, mis võivad põhineda vaid meie nimedel. Kui sa tutvustad end inimestele, et sa oled Michael Jackson, siis on inimestel ootused ja inimese soov olla tunnustatud ja aktsepteeritud, võib kontrollida selle inimese valikuid elus.

Seega, kui keegi ütleb sulle, et tema nimi on Priit ja sul on pidevalt mingil salapärasel põhjusel tahtmine teda kutsuda Tõnuks, siis sel on põhjus olemas. Kuid need nimede assotsiatsioonid tekivad inimestele nimede puhul, mis on pikalt päevakorras olnud. Kui su nimi on Kevin, Barclay, Lenna-Mia või Brenda-Priscilla, siis läheb veel jupp aega, kui teie nimi inimestele mingi kindla välimusega kinnistub.

Allikas: Huffington Post