Termin “andropaus” tuleneb kreeka keele sõnadest “andro” (mees) ja “pausis” (lõpp) ning on analoogne naise üleminekuea kohta käiva terminiga menopaus.

Andropaus on oma algfaasis sageli varjatud kuluga. Meessuguhormoonide tase langeb juba alates mehe 30-ndatest eluaastatest. Tervel mehel langeb meesuguhormoonide tase keskmiselt 1% aastas. Languse kiirus ja selle mõju tervisele sõltub pärilikkusest, mehe üldtervislikust seisundist, suguelundeid kahjustavatest haigustest ja olulisel määral ka eluviisist. Ajutised sügavad hormoonitaseme langused on enamasti seotud pikaajalise vaimse ja füüsilise ülekoormusega, aga ka raskete üldhaigustega.

Andropausi riskiteguriteks on:

keskmisest väiksem munandimaht
munandit kahjustavad haigused (põletikud, varikotseele, laskumishäired jne.)
ülekaalulisus
kroonilised neeru ja maksahaigused
krooniline stress ja ülekoormus
pikaajaline suitsetamine ja alkoholism
Esimesed andropausi märgid võivad meestel ilmneda juba 30-ndate eluaastate lõpul. Tüüpilised vaevuste kompleksid kujunevad tavaliselt välja alles 45. ja 55. eluaasta vahel. Paljudel meestel säilib meessuguhormoonide vajalik tase kõrge eani ja andropausi klassikalises mõistes välja ei kujunegi.

Iseloomulikeks andropausi tunnusteks on:

energia vähenemine
psüühiline ebastabiilsus
seksuaalse huvi vähenemine
erektsioonivõime langus ja kadumine
vaimse võimekuse langus
depressioon
lihas- ja liigesevalud
lihasjõu ja lihaste massi vähenemine

Tüüpiliste vaevuste kõrval võib meesuguhormoonide madal tase mõjutada enamike keha organite toimimist.

Mitmed uuringud on näidanud, et testosterooni madal tase on oluliseks südame isheemiatõve ja südamelihase infarkti riskifaktoriks.

Seoses meeste keskmise eluea pideva kasvuga on järjest kasvavaks probleemiks saamas meeste luuhõrenemine e. osteoporoos ja sellest tingitud luumurrud. On leitud, et meeste luude tihedus on seotud meesuguhormoonide tasemega täiskasvanueas. Testosteroonitaseme langus soodustab luu hõrenemist ja luumurdude riski tõusu.

Vanematel, madala meessuguhormoonide tasemega meestel parandab hormoonasendusravi oluliselt une kvaliteeti.

Andropausi diagnoosimine tugineb spetsiaalsetel küsimustikel ja hormoonuuringutel. Hormoonidest peetakse kõige olulisemateks meessuguhormoon testosterooni taset organismis. Oluliseks näitajaks on ka peamiselt neerupealises toodetava dihüdroepiandrostendinooni (laboris on mõõdetav selle sulfaat DHEAS) tase veres. Vanematel meestel mõjutab organismile bioloogiliselt kättesaadava testosterooni taset olulisel määral seda kandva valgu seks hormooni siduva globuliini (SHBG) taseme tõus veres.

Andropaus on ravitav. Meesuguhormoonide defitsiiti saab korrigeerida hormoonasendusraviga. Eestis on saadaval suukaudsed ja süstitavad testosterooni preparaadid. Loodame, et lähiajal jõuavad meie apteekidesse ka plaastri või lihtsalt geelina naha kaudu manustatavad hormoonasendusravi preparaadid.

Väga oluline on andropausi riskitegurite õigeaegne korrektsioon. Paljudel juhtudel piisab hormonaalse tasakaalu parandamiseks mõõdukast eluviisi muutmisest ja ristiteguritest hoidumisest. Kindlasti aitab kaasa ka kaasuvate haiguste hääl tasemel ravi.

Allikad: