Kuidas saavutada ehedust?

Me sünnime kõik ehedatena, kuid varajasest lapsepõlvest peale hakkab ühiskond meile õpetama teistsuguseid lugusid sellest milline mees olema peab ning meie autentne ehedus hakkab nende lugude alla mattuma.

Paar näidet neist lugudest ja tulemustest..

„Mees on karm ja tundetu, tunded on naistele — poiss, ära pilli nagu plika..“

Me läbime selle kooli ning mingi osa meist jääb ebaküpseks. Tulemusena astume ellu poisipsühholoogias, seisundis kus me pole võimelised emotsionaalselt väljakutsuvates situatsioonides hakkama saama. Ala-või ülereageerime pidevalt, põgeneme või võitleme. Millest sünnib kodune vägivald? Aga sellest, et me pole meestena võimeline end sõnadega kehtestama, tunneme, et kaotame kontrolli ning hakkame rusikatega vehkima. Nõrk seos tunnetega ei võimalda meil mõista ei ennast, naist, oma lähedasi. See on pinnas millest võrsub keskeakriis.

„Õige mees on edukas“

Kuna me pole kontaktis oma tunnetega, mis teadustavad meile meie sisemisi vajadusi, siis allume ühiskondlikule edukusemudelile ning püüdleme täistuuridel edu järele valdkondades, mis pole kooskõlas meie loomupäraste annetega. Tulemuseks on keskpärased tulemused, rikutud tervis; sisemine tühjusetunne, mida pudelisse uputame; läbipõlemine..

See sooroll lähtub aastasadadega tekkinud ühiskondlikel ootustel mehe suhtes ning ta on oma olemuselt iganenud tekitades meeestele hulgaliselt probleeme — kõrgem suremus, sõltuvus alkoholist ja narkootikumidest, keskeakriis, 70-80% abielulahutuste määr läänemaailmas.. See on reaalsus, millega ka käesoleva kirjatüki autor on isiklikult mitmes aspektis kokku puutunud.

Mida teha kui avastame, et oleme end auku kaevanud? Pakun välja mõned tehnikad..

Üks kõige olulisemaid asju mehele on astuda kontakti oma tunnetega, selle tulemusena paraneb kõik: eneseanalüüsivõime, arusaam enesest ja lähedastest, tervis, seksuaalelu kvaliteet, sisemine rahulolu, ümbritsevad suhted, sissetulek.. Tunnetades ennast hakkab mees paremini tunnetama naist. „Naist ei saa mõista, teda saab vaid armastada (loe: tunnetada)“.

1. „Saa oma tunnetega sõbraks“

Situatsioonis, kus tunned eneses kerkimas ebameeldivat emotsiooni, vaata ringi ning analüüsi, kas keskkond on su sisetundega kooskõlas. Küsi endalt kas on reaalne põhjus tunda seda mida tunned?

Samaaegselt hinga läbi ebameeldiva tunde. Mõne aja pärast avastad, et oled omandanud alateadliku käitumisviisi. Edasi praktiseerides märkad, et suudad samaaegselt mõelda ning oma esilekerkivaid tundeid jälgida. Eraldada Ennast oma tunnetest ja mõtetest..

2. Jälgi ennast pidevalt ja oma tundeid, analüüsi neid.

Mõne ajapärast muutub see tegevus automaatseks, hakkad tajuma korduvaid mustreid ning saavutad oskuse eemaldada oma elust ülearuse.

3. Võta aeg maha, vähenda elutempot.

Tavaliselt kui tööl kasvavad asjad ülepea, siis paneme tempot juurde. Samas on just see hetk tempo mahavõtmiseks ning analüüsimiseks, mida võiks teha targemini.

4. Eemalda oma õhtutest televiisor, mine selle asemel jalutama.

Meeleolus milles uinud, sellises ka magad ja ärkad. Õhtune action-film tingib rahutu une ja unise hommiku segaseid mõtteid täis peaga. Õhtune jalutuskäik looduses seevastu aitab päevasündmused enda jaoks lahti mõtestada, tajud kuis mõtetetorm vaibub. Tulemuseks on rahulik uni ja sisemise vaikusega täidetud hommik.

5. Alusta hommikut võimlemise või jalutuskäiguga metsas.

Sellises meeleolus milles päeva alustad, sellises ta ka kulgeb. Vaikusega täidetud hommikule järgneb selge päev.

6. Ja viimaks meistriklassi tööriist..

Vaata üle oma suhted: suhe endaga, naisega, koduga, lastega, vanematega, tööga, sõpradega. Millega oled rahul ja millega mitte? Koosta nimistu tegevustest, millega konkreetset suhet parandada ning Tee Need Ära.
Suhted on need mis tõstavad meid taevasse või paiskavad põrmu. Kui tahad oma ellu tõelist muutust, siis muuda suhteid ja suhtumist.

Seega siis — hakates tunnetama ennast ja oma vajadusi, võttes piisavalt aega, et oma maailm lahtimõtestada, tehes korda oma suhted, hakkad taasomandama sisemist ehedust ning sinust saab Ehe Mees.

Head praktiseerimist!