“Me kaldume unustama isa tähtsust laste elus. Naised kipuvad piirama isa vastutust ka siis, kui isad on kohuse- ja vastutustundlikud. Me peaksime vaatama need asjad üle, et suudaksime jääda nendes asjades mõistlikuks ka siis, kui ise oleme haiget saanud,” alustas Kapsta-Forrester oma ettekannet.

“Laste vaimne ja füüsiline tervis sõltub paljudest faktoritest, kuid palju sõltub sellest, mis toimub tema ümber ja suhetest täiskasvanutega ja täiskasvanute vahel. Olulist rolli mängib see, millise suhtekvaliteediga tulevad toime tema ema ja isa. Peaksime olema võimelised astuma dialoogi ja rääkima asjadest, mis on päriselt olulised, mitte ainult olmest. Mis mulle korda läheb, mis mind puudutab? Nii saame anda ka lastele oskused pöörduda mitte endasse oma valukohtadega, vaid kuidas olla ja jääda kontakti," tuletas koolitaja meelde.

Isad ei ole olulised ainult poiste arengus, nagu mõnikord mõeldakse, aga see pole päris kindlasti nii - ka tüdrukud vajavad enda ellu meessoost eeskuju. "Tüdrukute arengus on isa samuti oluline. Kui armastav isa osaleb tütre elus, annab talle ootused ja baasi poiste ja meeste suhtes, mille läbi tüdruk hindab seda, kas need suhted, mida ta hakkab üles ehitama, on piisavalt turvalised. Kui tüdruk kasvab üles kodus, kus suhted on vägivaldsed, võtab ta selle kaasa kui normi, mis kordub tema enda suhetes," selgitas ta. Poisid omakorda õpivad ema-isa suhtest, kuidas isa kohtleb ema või mõnd teist naist — kas seal on austust? Ja võtab selle mudeli oma peresuhtesse üle.

Samuti tuletas Kapsta-Forrester meelde, et isaga üles kasvanud lastel koolis vähem probleeme, nad alustavad hiljem seksuaaleluga, on vähem vägivaldsed ja esineb vähem teismeliste rasedusi.

Ühe aspektina rõhutas koolitaja veel seda, et lapse bioloogilist isa ei ole emal võimalik uue partneriga niisama lihtsalt asendada. "Lapse bioloogiline isa ei ole nii lihtsalt asendatav. Sina võid saada uue partneri ja uuest suhtest uue lapse, aga laps ei saa endale kunagi uut bioloogilist vanemat. Lapsed ei anna oma isade suhtes alla, nad vajavad kontakti ka siis, kui isa käitub vastutustundetult ja ta pole pidevalt silmapiiril. Me ei tohiks tekitada lapses lojaalsuskonflikti, et ta peab kellegi teise valima, sest laps ei saa oma bioloogilist isa hüljata," rõhutas ta.

Lõpuks tuletas Kapsta-Forrester meelde tunnustatud pereterapeut Jesper Juuli sõnu: "Ei saa olla samaaegselt hea isa oma lastele ja halb, hoolimatu, vägivaldne mees oma laste emale!"

Vaata kindlasti veel: