Õige võtme olemasolul avaneb uks ja sisseastudes tuleb laskuda mööda keerdtreppi, mis viib järve põhjas asuvasse kunagi suursuguste plaanidega ehitatud ballisaali.

12 meetri sügavusel asuv niiske tunnel viib ruumi, mida peeti omal ajal arhitektuuriliseks pärliks, kuid mille potentsiaal jäi skandaalse omaniku tõttu pea täielikult kasutamata.

Maavaldus Inglismaal Surreys, mis kuulus omaaegsele seltskonnatähele Whitaker Wrightile, kes, nagu hiljem selgus, oli oma varanduse kokkuajanud katteta lubadustega, oli täis hooneid, mis rõhuvad rikkusele, mida mehel reaalselt polnud. Valduste alla kuulusid lisaks veealusele ballisaalile ka teater, observatoorium, velodroom, privaathaigla ja 50 hobuse tarbeks ehitatud tallid.

Kuplikujulise ballisaali tipus seisis Neptuuni kuju, mis jättis järvekaldal seisjale tunde, justkui oleks merejumal seismas vee pinnal. Kujul oli lisaks esteetilisele väärtusele ka praktiline, nimelt viis kujust läbi toru, mis toimis ventilatsioonina, et sigaripahvijad kogu ruumi täis ei tossutaks. Saali sai kasutada nii härrasmeeste sigariruumina, piljarditoana, kui ka tantsusaalina. Peamiselt kasutas Wright aga ruumi selleks, et külalised ahhetama panna. Küll on sõna „saal” veealuse ruumi kohta natuke palju öeldud, mis iseenesest ei olnud eriti suur. Diameetriga kuus meetrit oli see rohkem lapsepõlve unelmate täitmise soov, kui praktiline ehitis.

Pildil on näha joonistus sellest, missugune näeks ehitis välja, kui järv veest tühjaks lasta.

Täna on ruum aknale elama asunud vetikate tõttu värvunud kollaseks. Wrighti hiigelajal oli mehel palgatud tuukrid, kes sukeldudes aknaid küürisid. Tuukrite sõnul nägi puhastatav tunnel kahtlaselt sarnane välja nagu metrootunnel. Kokkusattumus või mitte, aga Wright oli ka üks Bakerloo metrooliini rahastajaid.

Wright mõisteti süüdi kelmuses ja mõisteti seitsmeks aastaks vangi. Mees oli lollitanud heausklikke investoreid, et tal on USAs käsil suured kaevandusprojektid, mida tegelikkuses olemas ei olnud. Investeerimiseks saadud raha mattis mees enda Surrey maavaldustesse ja ballisaali taolistesse hullustesse. Hetkel, kui kohtuniku haamer süüdimõistva otsuseaga vastu lauda lajatas, haaras Wright taskust pakikese ja neelas surmava koguse tsüaniidi. Mehe taskust leiti ka revolver, mis oli arvatavasti plaan B, kui mürgi neelamine alt oleks vedanud.

Peale Wrighti surma, läksid ta valdused oksjonile ja need ostis endale aadlik, kes vaatamisväärsused uudishimulike silme alt luku taha peitis. 1952 aasta traagilises põlengus hävis Wrighti endine residents pea täielikult ja 32 magamistoaga hoone leidis endale lõpu. Kas see leidis lõpu läbi kellegi kurja käe, või oli tulekahju õnnetus, ei ole teada. Küll aga põles maja nii põhjalikult, et hoone rusud lükati kokku ja ehitati moodne ja tunduvalt madalamate ülapidamiskuludega maja end sisseseadnud perekonnale. Õnneks säilisid kõrvalehitised, nagu paadimajad, paadisillad, veealune ballisaal ja tallid.

Allikas: messychic.com