Rinnavähk ohustab eelkõige just mehi vanusevahemikus 60-70 eluaastat ning eriti tähelepanelikud peaksid olema mehed, kellel organismis on kõrge östrogeeni tase.

Aga milliseid märke ei tohiks kindlasti eirata?

1. Tükike rinnanibu läheduses

See on üks kõige tavapärasemaid meeste rinnavähi sümptomeid ja tavaliselt selles piirkonnas valu ei esine. Katsudes tundub tükike kõva ega liigu rinnas ringi. Ajaga võib see ka suuremaks kasvada.

2. Vedelik rinnanibust

Mehed, kellel on rinnavähk, võivad aja jooksul märgata, et nende nibust eritub vedelikku, mis võib olla nii läbipaistev kui ka verega segunenud. See väljub nibust ilma, et peaksid seda pigistama.

3. Sissepoole asetuv nibu

Veel üks rinnavähi sümptom on see, kui nibu hakkab liikuma sissepoole. Lisaks võib see olla tundlik või sügeleda.

4. Kühmukesed küljel

Rinnapiirkonna ja lümfisõlmede paistetus võiksid panna muretsema ja abi otsima.

5. Lööve rinnanibu ümbruses

Mõnel mehel, kellel esineb rinnavähki, võib tekkida rinnanibu ümbrusesse lööve, mis ajaga ei möödu. Nahk võib muutuda kõvaks, punetavaks ja paiste minna.

6. Haavandid rinnakul

Veel üheks oluliseks sümptomiks on rinnal või nibude läheduses tekkivad haavandid.

Nende sümptomite esinedes tasuks kindlasti arsti poole pöörduda, sest kuigi tegemist võib olla millegi süütuga, võib tegu olla ka rinnavähiga ja mida kiiremini abi saad, seda suurem on ka tõenäosus see võitlus võita.

Kui vähk liigub edasi juba teistesse kehapiirkondadesse, võid hakata tundma väsimust, valuhooge, luuvalu, hingamisraskusi, iiveldust ja sügelust. Su nahk ja silmad võivad muutuda kollaseks.

Kuidas mehed saavad oma rindu kontrollida?

1. Seisa särgita peegli ees ja aseta käed puusadele.

2. Vaata tähelepanelikult oma rindade piirkonda ning märka erinevaid muudatusi nagu paistetusi või punetust.

3. Puuduta nahka ja uuri, kas kuskil võiks olla nahaaluseid moodustisi. Seda saad kõige paremini teha sõrmeotstega, liikudes ringjate liigutustega.

4. Uuri ka oma rinnanibusid.

Kõike seda saad teha ka selili voodil või diivanil lebades. Aseta padi enda parema õla alla ning parem käsi üle pea. Kasuta vasaku käe sõrmeotsi rindu kontrollides. Korda sama ka teise poolega.

Allikas: The Sun