Tomatites sisalduv lükopeen, mis annab tomatitele nende punase värvuse ja mille puhul on juba ammu tõestatud, et see on tervisele äärmisel kasulik, mõjub nimelt hästi ka meeste spermale. Teadlased, kes panid lükopeeni tabletikese sisse, mida nad palusid meestel kaks korda päevas neelata, avastasid, et juba kolm kuud hiljem suutsid nende seemnerakud kiiremini "ujuda".

Lükopeen, mida mehed tabletikese abiga tarbisid, oli võrdväärne viie konservitäie küpsetatud tomatitega päevas ning seetõttu on tableti kasutamine isegi parem, kui toitumise kaudu lükopeeni tarbimine. Paranesid nii seemneraku kuju, suurus kui ka ujumisvõime, mis tõstab oluliselt ka munaraku viljastumise tõenäosust

"Me ei oodanud tegelikult, et uuringus osalenud meeste spermadel on nii suur vahe. Kui me tulemused saime, kukkusin peaaegu toolilt maha," avaldab Sheffieldi ülikooli androloogiaprofessor Allan Pacey. "Spermatosoidi suuruse ja kuju muutus paremuse poole oli dramaatiline."

Uuringus osales 56 hea tervise juures olevat meesterahvast vanuses 19-30. eluaastat, kellest üle pooltel oli kehv sperma kvaliteet. Pooltele neist anti lükopeeni sisaldavaid kapsleid ja pooled peteti ära sarnase välimusega lükopeeni mitte sisaldavate kapslitega, mis nende organismile reaalset mõju ei avaldanud. 12 nädalat hiljem selgus, et lükopeeni tarbinud meeste sperma suutis ca 40% kiiremini ujuda, millel on ka oluline roll rasestumisel.

Seega, kõik mehed tomateid sööma!