Siim Värvi sõnul kannab 19–24-aastastest noortest enamasti kondoomi kaasas praktiliselt iga teine mees ja iga viies naine. “Ning kuigi 98% noortest teab, et kondoom kaitseb seksuaalsel teel levivate haiguste ja HIV eest, siis juhuvahekordades, kus nakatumise oht on kõige suurem, kasutatakse kondoomi vähem kui pooltel juhtudel,” tõi Värv välja probleemi.

 “On väga oluline, et mõlemad — nii mees kui naine, mõtleksid enda ja partneri turvalisuse peale ja kasutaksid kondoomi. Kuigi naised muretsevad tervise eest enam ja on rohkem valmis kondoomi kasutama, jääb see tegemata sageli just mehe soovil,” lisas Värv. “Seetõttu ongi tänavuse Tervise Arengu Instituudi poolt korraldatava kampaania eesmärk tõsta kondoomi mainet eeskätt noormeeste silmis ja näidata, et kondoom on eduka mehe tunnus, kes julgeb hoolida ja võtta vastutuse nii enda kui ka partneri seksuaaltervise eest.”

Kas kondoomid sobivad igas suuruses peenistele?

Kondoome on poest või apteegist võimalik leida erinevas suuruses. Võimalik on leida kondoome nii väiksemale kui ka keskmisest suuremale peenisele. Kuna aga keskeltläbi kõvastunud peeniste suurused väga palju ei erine, on enamus müügil olevaid kondoome n.ö keskmise suurusega. Kui tunned, et kondoom kasutades liiga kergesti maha libiseb, on mõistlik seada sammud apteegi poole ja leida nende tootevalikust endale sobilik kondoom. Sageli kipuvad mehed oma peenise suurust häbenema. Siinkohal ei tasu meestel ära unustada tõsiasja, et tähtis ei ole mitte peenise suurus, vaid pigem see, kuidas nad vahekorra ajal oma partnerile tähelepanu oskavad osutada.

Kui aga kondoomi on väga keeruline peale panna, see liialt pigistab või ei jätku sellest lõpuni lahti rullimiseks, on samuti vajalik uurida, kas apteegis ehk XXL suuruses kondoome ei müüda.

Kas suguhaigused võivad tekkida ka kondoome kasutades?

Ükski vahend ei ole 100% efektiivne. Ka kondoomi kasutades on alati väike võimalus nakatumiseks. Sellele lisandub ka oht, et kondoom võib puruneda. See tähendab, et aktiivset erinevate partnritega seksuaalelu elades tuleks ka kondoomi kasutades ennast vähemalt kord aastas seksuaalsel teel levivate haiguste suhtes kaitsta. Seda eriti juhusuhete puhul.

Kindlasti ei tohi aga ära unustada, et kondoom on ainus ja väga efektiivne vahend, mis seksuaalsel teel levivate haiguste vastu kaitseb.

Tean, et kondoom on kõige efektiivsem rasestumisvastane vahend ja kaitse suguhaiguste eest, aga kas on olemas suguhaigusi, mille puhul pole erilist kasu ka kondoomi kasutamisest?

Kondoom on küll efektiivseim vahend seksuaalsel teel levivate haiguste est kaitseks, kuid rasestumisvastase vahendina on veelgi efektiivsemad erinevad hormonaalsed vahendid — pillid, rasestumisvastane plaaster ja tuperõnagas. Noortele soovitataksegi seetõttu sageli kasutada nn topeltkaitset — korraga nii hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid kui ka kondoomi iga vahekorra ajal.

Suguhaigused, mis levivad nahakontaktil (nt herpes või kondüloomid)võivad levida ka siis, kui kondoomi kasutatakse. Seda mitte selle pärast, et kondoom oleks ebaefektiivne, vaid selle pärast, et nimetatud haiguskolded võivad asuda suguelundite lähedal piirkondades, kus kondoom ei kata peenist. Seega tuleks herpese ja kondüloomide puhul olla ekstra hoolikas ja pigem mitte olla vahekorras aktiivsel haigusperioodil.

Mida teha, kui kondoom vahekorra ajal katki läheb?

Kui kondoom vahekorras katki läheb, tuleb võimalikult kiiresti see asendada uuega. See on ka üks põhjustest miks kondoome müüakse vähemalt kolmestes pakkides.

Kui ei kasutata muid rasestumisvastaseid vahendeid, tuleks naisel võimalikult kiiresti kasutada nn SOS pille — need aitavad rasedust ennetada ka kuni 72 tundi pärast vahekorra toimumist ja on apteegis käsimüügil.

Samuti tasuks umbes pooleteise kuu pärast käia igaks juhuks arsti juures ennast seksuaalsel teel levivate haiguste suhtes testimas.

Kas kondoomi peaks kasutama ka oraalseksi harrastades?

Kuna enamus seksuaalsel teel levivatest haigustest levivad ka suuseksi haarastades, on mõistlik kasutada kondoomi ka siis. Mehele suuseksi tehes on abiks erinevad maitsestatud kondoomid — usun, et sobiva valiku saavad teha kõik paarid.

Kaitsevahendeid tuleks kasutada ka naisele oraalseksi tehes. Selleks on olemas ka täiesti eraldi abivahend — tupekile. Kuna viimast on kaubandusvõrgust küllaltki keeruline leida, võib selle asemel kasutada ka nt külge mööda pooleks lõigatud kondoomi või toidukilet, mille saab katta endale meeldiva libestusainega.

Kas tasub osta odavaid või natuke kallemaid kondoome? Milline on risk, et odavam kondoom ei kaitse nii kindlalt?

Kõik Eestis müügil olevad kondoomid on küllaltki ühtse kvaliteediga. Kallimate ja odavamate kondoomide vahe on pigem nende kaubamärgi tuntuses, see omakorda on seotud muuhulgas turunduskuludega. Ehk siis — tuntumad kondoomibrändid on reeglina ka kallimad, kuid ei ole seetõttu veel automaatselt paremad.

Hinnast olulisem on kondoomi kasutusmugavus. Igaüks hindab kondoomis pisut erinevaid asju. Kellele on oluline disain, kellele värv või maitse, kellele kondoomi suurus. Kondoome on palju erinevaid — igaühel on võimalik leida just endale sobiv.

Kas oleks õigem osta kondoome vaid apteegist või saab alati usaldada ka poodides müüdavaid?

Julgelt võib usaldada poodides müüdavaid kondoome. Ei ole vahet, kas kondoome müüakse apteegis, poes või bensiinijaamas, tegu on enam vähem samade brändidega ja muretsemiseks põhjust ei ole. Apteegi poole tasuks vaadata siis, kui vaja on nt tavasuurusest suuremat või väiksemat kondoomi.

Mis mõnikord võiks aga valvsaks teha, on näiteks olukord, kui ostad kondoomi putkast. Sel juhul on oluline vaadata, et müüja ei annaks sulle kondoomipakki, mis on aknal sesinud. Sooja päikese käes muutub kondoom hapramaks ning samuti ei ole kondoomile kasulik külmad temperatuurid.

Esita oma küsimus ja loe teisi vastuseid kampaania kodulehelt!