Mehelik jõud võib oma olemuselt olla väga purustav. Kuid kui seda jõudu kasutada empaatiliselt, on võimalik selle abil korda saata palju head ja toetavat. Toetav, eeskuju ja asjakohast samastumist võimaldav isa aitab pojal võtta oma valdusesse nii seksuaalsed kui ka agressiivsed tunded. Nii saab destruktiivsus areneda konstruktiivsuseks.

Isalikkusel või selle puudumisel on määrav mõju nii poiste kui ka tüdrukute sirgumisel meesteks ja naisteks. Eriti oluline on isa mõju aga poisile. Isa kaitsvus ja toetav innustamine aitavad pojal luua ja kujundada oma mehelikku identiteeti. Lapse arengu seisukohalt on isalikkuse mõju väga oluline terve elu jooksul, alates sünnieelsest perioodist ja lõpetades surmaga.

Beebi sünnib paradiisi

Väike beebi vajab süüa ja hoolitsust, need vajadused rahuldab enamasti ema. Isiksuslikus arengus vajab laps nii ema hoolitsust, mõistvust ja soojust kui ka isa jõulist ning kaitsvat hoolt. Isa ülesanne on aidata pojal näha, et miski ei toimu niisama, et kõigel toimuval on põhjused. Isalikkus hakkab poisis arenema juba lapsepõlves koos meheliku identiteedi kujunemisega ja jätkub läbi noorukiea mehepõlves ise isaks saades.

Loe Psühholoogia augustinumbrist:
* Abikaasade lahkukasvamine: vältida pole võimalik?

* Testi end: stress - millal kasulik, millal kahjulik?

Beebi sünnib paradiisi — sümbiootilisse illusiooni. Ema on talle päike, kes loob sooja turvatunde. Beebi esmane reaalsus on ema alateadlik meel — ta omandab heldimuse, kurbuse ja kõik naiseliku liini läbielamised, mis väljenduvad ema silmades, kui ta oma last rinnaga toidab. Ka poiste esmane samastumine toimub just emaga.

Ema silmade kaudu avastab laps ka isa. Isa on erutav teine, kes pakub lapsele võimaluse alternatiivseks samastumiseks. Parim kink poisile on see, kui ema vaatab isa säravate silmadega ning isa vastab talle samaga. Poisi esmane arusaam isast on selline nagu emal. Rahulolev isa märkab last, tema isikupära, midagi tuttavat endast. Ta vaatab oma last imetluse ja armastusega.

Paradiisi mõranemine

Kui beebi saab umbes poole aasta vanuseks, hakkab paradiis mõranema, sest beebi märkab üha enam, et kõik tunded — nii head kui ka halvad — tulevad tema enda seest. Alati ei suuda ema neid ära võtta ja alati ei ole ema ka nende põhjustaja.

On hea, kui isa loob lapse sünnist alates temaga oma isikupärase suhte. Eriti oluliseks muutub see siis, kui ema ei ole enam lapse esmavajaduste rahuldaja. Kui poisil ei ole võimalik isa tundma õppida, loob poeg ise kujutluse isast, kellega samastuda, selle kaudu, mida ta näeb ema suhtumises isasse või meestesse üldse.

Poisslapsele on väga oluline, et tal oleks kõrval peenisekandja, kelle kaudu näha oma tulevikku. Kui poeg näeb isa uhkust poja peenise üle, loob see vundamendi meheliku identiteedi ja seksuaalse identiteedi arengus. Ühel hetkel hakkab poiss märkama ema ja isa vahel sellist suhet, mida temal kummagagi ei ole. Seda peetakse kõige olulisemaks perioodiks poisi elus.

Poiss tunneb, et mingis olulises osas jääb ta ema ja isa suhtest välja. Poeg märkab, et vanemate vahel on midagi, milleni tema ei küündi. Isa toel on poisil võimalik leppida väike ja seksuaalses mõttes saamatu olemisega. Isaga samastumine juhatab teed õnnetu olemise ja alaväärsuse tupikust välja. Ema saab last aidata, aktsepteerides isa ja poja liitu. Nende võimsate arenguliste muutustega saab kindlamaks ka südametunnistuse ja vastutustunde kujunemine.

Soolise identiteedi kujunemine

Puberteedieas, kui noormees on juba reaalselt valmis suguaktiks ja viljastamiseks, tekib poisil hirm: „Äkki tuleb mõni kõvem mees, äkki naine naerab mu välja?” Selles vanuses on hingelise tasakaalu seisukohalt kõige olulisem tugevnevate instinktiivsete tungide oma valdusesse saamine ja kontroll nende üle. Ka siis on oluline, et isa jääks poja võimalike agressiivsete tunnete tormi all ellu ega hakkaks temaga võistlema. Isa mehelik ja diskreetne lähedus on oluline nii noormeestele kui ka neidudele iseseisvumisel ning oma täiskasvanuliku soolise ja seksuaalse identiteedi kujundamisel.

Hea, kui isal on poja arengust oma visioon. Tänapäeval räägitakse sageli, et see, mis soost laps sünnib, ei ole oluline. Et oluline on vaid see, et laps oleks terve. Selles, kui mees ootab poega või tütart, ei ole midagi halba. See ei tähenda, et mehel on midagi teisest soost lapse vastu. Kui mees ootab poega, siis on tal lihtsalt soov luua uut, endasarnast mehelikkust. Tütrega seostuvad meestel enamasti õrnemad tunded.

Kõige rohkem tundub olevat meie ajal puudu soojast hoidvast emalikkusest ja kindlast kaitsvast isalikkusest. Sellised vanemlikud kujud aitavad poistel ja tüdrukutel kasvada rahulolevateks meesteks ja naisteks, kes omavahel pidevalt ei või(s)tle ega alanda teineteist. Mõistva ja sooja ema rüpest sirguvad isa toel mehed, kes tulevad toime nii oma seksuaalsete kui ka agressiivsete tunnetega ning on võimelised mõistma naiselikkuse olemust.

Mõtisklus on valminud konverentsi „Mees, seksuaalsus, kunst” Meelis Süti ettekande põhjal.