Oled mõelnud, et võiksid tegeleda ettevõtlusega nüüd või tulevikus?

Kui sa õpid alles koolis ning pole täisealine, siis on sul võimalus ennast proovile panna õpilasfirmat tehes.

Kas mina sobin ettevõtjaks?

Selle küsimuse peaks endalt küsima enne, kui end ahvatleva ettevõtlusmere lainetesse heita lootuses peatselt õnnesaare sadamas randuda. Kõik inimesed ei sobi ettevõtjateks. Väga paljud saavutavad palgatöötaja ja alluvana kordades rohkem edu ja lugupidamist kui ettevõtjana. See, et ollakse edukas töötaja ei taga automaatselt edu ettevõtluses. Järgnevalt toome ära mõned ettevõtjale olulised iseloomuomadused ja seejärel osapooled, kellega tuleb arvestada, enne kui ettevõtjaks hakata. Isiksuseomadustes selgusele jõudmisel aitab Sind karjäärinõustaja, samuti võib abi olla sellest testist.

Eduka ettevõtja tüüpilised iseloomuomadused

Ettevõtjat edule viivaid iseloomuomadusi on erinevaid ja iga ettevõtja on oma omaduste kogumiga unikaalne. Neist paljudest võib esile tuua neli iseloomuomadust, mis on pea kõigil edukatel ettevõtjatel.

Saavutusvajadus

Mitmed uuringud on näidanud, et edu saavutanud ettevõtjatel on kõigil väga tugev saavutusvajadus. Need ettevõtjad on käivitanud uusi ettevõtteid, sest millegi käimalükkamine või loomine pakub neile tugevat rahuldustunnet. Kõikidel inimestel on mingilgi määral saavutusvajadust, kuid ettevõtjatel on see tavaliselt eriti tugev. Kas sina tunned heameelt sellest, et mõni sinu algatatud ettevõtmistest on olnud edukas? Kas sinu jaoks on tähtis, et teised inimesed seostavad sind saavutatud eduga?

Initsiatiiv

Ettevõtjad on tavaliselt väga initsiatiivikad - valmis ja võimelised olema need, kes algatavad uusi ettevõtmisi. Paljud meist elavad oodates kusagilt juhtnööre millal, mida ja kuidas teha. Nad kardavad vastutust, mis kaasneb millegi algatamisega. Sellised inimesed võivad olla väga head ja kuulekad töötajad, kuid ettevõtjatena on neil oht läbi kukkuda. Kas sina oled valmis algatama ettevõtmisi, kui näed millegi muutmiseks vajadust või alustamiseks võimalust?

Enesekindlus

Enesekindlus on omadus, mida võib pidada üheks olulisemaks ettevõtjale. Inimesed on oma olemuselt ratsionaalsed ja seega ei proovi nad algatada midagi uut, kui nad kardavad, et see kukub läbi. Vähese enesekindlusega inimesed näevad rohkem ohte ja takistusi kui võimalusi ja seetõttu nad väldivad uute võimaluste otsimist, sest eeldavad, et nad nagunii nende elluviimisega hakkama ei saa. Enesekindlus on aga omadus, mida on võimalik kasvatada. Kui te olete initsiatiivikas ja näete vajadust midagi uut alustada, kuid teil vangub eneseusk, siis alustage väiksemate ülesannetega. Pärast igat edukalt lõpule viidud sammu võtke käsile järgmine, veidi keerulisem. Õige pea näete, et teie enesekindlus lubab teil saavutada eesmärke, mis varem tundusid liiga keerulised. Enesekindlust pole võimalik saavutada üleöö või ühekordse toiminguna. Samm-sammult edasi minnes on aga võimalik algselt arglikust tegelasest vormida enesekindel ja edule orienteeritud ettevõtja. Kui enesekindel sina oled?

Eneseteadlikkus

Lisaks enesekindlusele on oluline aru saada, miks sa tahad oma eesmärke saavutada. Kui inimene ei mõista, miks talle ühe või teise eesmärgi saavutamine oluline on, on teda lihtsam valitud teelt eksitada ja seeläbi takistada algselt saavutatud eesmärgini jõudmast. Oma motiivide mõistmine ei pruugi olla lihtne, kuid võttes arvesse oma seniseid kogemusi ja arutades tuleviku üle iseenda, oma lähedaste ja nõuandjatega on võimalik saada selgeks, mis sulle tegelikult tähtis on. Eneseteadlikkuse arendamine ei ole ühekordne toiming. See on elukestev protsess, mis on ettevõtjale edu saavutamiseks olulise tähtsusega. Kas sa tead, miks sa tahad midagi saavutada?

Ülaltoodud neljale kõige olulisemale iseloomuomadusele võib ettevõtja jaoks olulisteks omadusteks lugeda ka loovust, püsivust ja paindlikkust.

Ettevõtlusel on erinevaid vorme. Ettevõtte üldnimetus sõltub ettevõtte suurusest ja alustamiseks vajamineva raha suurusest. Eestis on kõige levinumaks ettevõtete vormideks osaühing (OÜ) ja aktsiaselts (AS). Kõige lihtsam ja odavam on aga ettevõtlusega alustada füüsilisest isikust ettevõtjana (FIE), mis on põhimõtteliselt nagu ühe-mehe-firma.

Allikad:

AIESEC "Ettevõtliku noore teejuht"

Stardiplats.ee

FirstJob.ee