Mis on kõige valusam koht, kuhu tattood teha?

Valusad kohad on need, kus on luud lähedal, või siis, kui tatoo tegemisel peab inimene olema ebamugavas asendis. Aga see kõik on väga suhteline, inimesed on nii erinevad. Mis ühe jaoks on valus, on teise jaoks üks valutumaid. Üldiselt on tundlikumad käte-jalgade siseküljed, kaenlaaluse lähedus, põlveõndlad, ribidel võibolla... kaelal ja pea peal peaks ka üsna omapärane olema. Aga kõik kannatavad ära üldiselt. Mitte keegi pole ebamääraselt vara tahtnud lõpetada või nn alt hüpata.

Tattoo on ikkagi asi, mida tegema tulles ollakse ise suur soovija ning piisavalt huumoritajuga, et raskustest naljaga üle olla. Inimesed saavad meil Eestis tegelikult väga hästi sellest aru ning austavad kunstnikku väga. Keegi ei taha teise aega raisata, eriti kui see maksab. Lõpuks, kui töö valmis, on inimene uhke enda üle ning edaspidi oskab respekteerida teist inimest, kes sarnase suuruse või asukohaga tattoo-tegemise on ära kannatanud. Nagu ma alati julgustavalt oma klientidele ütlen: "Ühe korra kannatad – terve elu kannad!". See on tegelikult kõigile üheselt võetav ja loogiline. Inimene suudab end ise oma mõttega vabalt ennast maha rahustada ja sisemise rahuni me neid ka lahkelt alati juhatame.

See on tihtipeale sõbraliku vastuvõtu ja tunde loomine, et hoolid temast kui inimesest. Niipea kui inimesed ühise keele leiavad siis on keset päeva meie stuudio täidetud lõbusate klientide ja kunstnike meluga. Meie kliendid on alati hästi vastu pidanud, kuna me oleme Piradose perega endale selgeks teinud, kuidas inimesega rääkida, mida kohe selgitada ja mis kõige tähtsam, me seletame koguaeg, mida teeme ning laseme inimesel endal ka ikka rääkida ega suru oma tahtmisi liigselt peale.

Oled sa kunagi pidanud kellelegi tattoo tegemisest keelduma? Miks?

Jah, ikka. Kui inimene väidab, et ta kindlalt peab selle google pildiotsingu 1. lehe populaarseima The Rock'i nimelise härra rind+ôlg Maori tribali endale saama ja me viisakalt püüame talle selgitada, et see stiil koosneb inimese jaoks Maori traditsionaalsete perekonda, hierarhiat vôi igapäevaelu kirjeldavaid märkidest ja sellisel juhul saaks ju kellegi teise sugupuu omale seljale trükkida. Inimene aga raiub vastu, et ei teda ei huvita – ta tahab seda ja jutul lõpp. Isegi, kui ma pakun raamatut, kus on kõikide nende märkide tähendused ja üleüldiselt täpsem kirjeldus, kuidas pildikestest üks suur kujundite ja mustrite segu saab. Noh, ma saan aru. Inimestel on vähe aega ja palgapäevajärgselt kaob raha kiirelt käest ning KOHE on vaja. Aga sellisel juhul, kui inimene ei kuula asjatundjat, pole ju enam millestki rääkida. Tattoo-kunstnik pole klienditeenindaja ega printer. Ta on keha kunstnik. Teda tasub piinlike olukordade vältimiseks kuulata.

Ja siis on veel inimesi, kes tahavad tattoosid sõrmedele ja varvastele, kus nahk kôige rohkem vahetub ning kuhu tint üldse sisse ei taha jääda. Enamasti just nooremad neiud ei suuda ära imestada, et miks "aetakse neile lolli juttu?" Nad on ju oma silmaga näinud internetist fotosid, kus Rihannal on ülilahedad sõrmetattood. Kui ta vaataks mitu Google otsingu lehekülge järjest, märkaks ta, et osade puhul photoshopitakse need inetud tattood korda - osade jaoks on Rihanna neid käinud uuendamas. Aga kui vaadata kõmupiltnike märksa suvalisematel asjaoludel tabatud Rihannat, siis selgub, et tähed on kokku sulanud ja laiali valgunud nagu vanadel vangidel.

Ühesõnaga on mitmeid kohti, mille puhul ma alati soovitan ümber mõelda ning 98% inimestest on mõistlikud ja ei hakka oma juttu enam pikemalt peale suruma.

Mind on sageli ka hiljem tänatud, et lollustest päästsin. Seega ma võin keelduda esmasest ideest - aga alati pakun lahendusi. Räägin inimesega, tegelen temaga, mitte ei saada minema. Kuigi paljud just nii teevad. Mina aga ei leia, et peaks inimest lolliks pidama, kui ta neid asju kohe ei tea. Me harime stuudio-siseselt pidevalt üksteist ning arutleme selliste asjade üle.. loomulik, et me teame neist asjadest rohkem...

Tähtis on selgitustööd teha. Paljud kunstnikud kuuldavasti saadavad kergekäeliselt inimesed minema ja nii lähevad paljud noored mingi algaja juurde, kes süümepiinadeta talle selle asja ära teeb. Pärast silmad maas vaeseke otsib – kes selle üle või korda teeks. Aitan paljusid selliseid aga pean väga oluliseks selliseid vigu vältima õpetada!

Kas avapildil olevat tätoveeringut oleks võimalik teie stuudios saada, või te püüate inimest mõistma panna, kui disain on kohutav?

Eks kui on kohutav disain ei kipu seda kohe talle nina alla hõõruma, äkki on kadunud väikse venna joonistatud vms. Oleksin kohutav inimene, kui seda teeksin. Aga eks muidugi on olnud ikka väga algelisi asju, mille keegi sõber tegi. Siis ma selgitan, mis seal kunstiliselt valesti on ja pakun oma abi, et asi stiilne välja näeks. Kui on suur ja kohmakas, siis pakun välja, et kasutan sama teemat, aga joonistaksin ikka täiesti ümber. Meie poole pöörduvad tegelikult inimesed koguaeg igasuguste nn viitavate ideedega. Mulle meeldib kui inimene teab ja on mõelnud, et mida ta tahab. Olgu see kasvõi kaootiline sodi valgel paberil aga kui ta mulle kohapeal seletab ja ilusti koos vaatame veel mingeid stiili ja teema näiteid, siis tihtipeale selgub, et eks see asi oli lihtsalt joonistamisande taga kinni. Inimene ei osanud end alguses väljendada aga andis endast parima.

Seega oleme Pirados Stuudios alati selliste segaduste ja segaste soovide korral kutsunud inimese koha peale konsultatsioonile. Nii helistatakse ja küsitakse, millal oleks aega konkreetse kunstniku juurde konsultatisooni jaoks. Minu ja kaastöötajate jaoks on see igapäevane asi ning parim viis leidmaks koos lahendus ükspuha millise tattoo-idee tarvis!

Kas selline asi on võimalik, et purjus peaga teed tattoo, mida hommikul ei mäleta? Või nii purjus inimesi ette ei võeta?

Purjus inimesi me ei teeninda, sest nad ei oska oma soove põhjendada ega kunstnikuga ideest rääkida. Soovivad lihtsalt, et hakatagu kohe "kütma". Ja üldiselt on meie stuudio avatud ajavahemikul 10-18 ja üldse on neid hommikuni jaurajaid palju vähemaks jäänud :)

Mida kõige rohkem tätoveeritakse? Disaini näide?

Õnneks need kõige legendaarsemad jäävad juba vaikselt minevikku... inimesed on ise ka juba nii informeeritud ja näevad, mida kõige rohkem netis nö ette viskab. Eks igasugu lilled ja loomad ja koljud on ikka teemad, aga mina näiteks isiklikult püüan neid kunstiliselt kokku kujundada ja lisada ikka inimesele endale iseloomulikke elemente. Uurin, miks keegi midagi sellist üldse teha plaanib ja siis vastavalt vastuse adekvaatsusele reageerin ning seletan. Või teen ära.

Trendid tekivad tänu tattoo-kunstnikele endale. Liiga paljud vaatavad ringi ja tahavad samasugust edu nagu mõnel teisel kunstnikul ja asuvad usinalt stiili kopeerima. Eks kui nähakse midagi lusat, siis püütakse mõni kunstnik nõusse rääkida, et ta midagi väga sarnast teeks. Seal tuleb juba mängu kunstniku eetilisus ja kunstiline loomisoskus. Kahjuks on väga vähe tõelisi kunstnike, kes oskavad ka nullist käsitsi midagi välja mõelda. Lihtsalt on saadud masin, pundar tehnilisi teadmisi ja tehakse asju 1:1 maha, lisamata enda poolt midagi originaalset. Seda on kurb näha.

Väga populaarne on fotode tegemine – aga see on juba oma olemuselt kopeerimine. Mulle realism meeldib, aga ainult siis kui näen, et inimene oskab seda millegagi kokku maalida. Kui ikka kunstnik kontrasti loomiseks inimnäo ümber tausta asemele paksu musta sodi teeb, näitab see fantaasia puudumist.

Soovitan inimestel iseendaks jääda, mitte otsida kõige legendaarsemat teemat ja sellega proovida kuhugi sotsiaalraami maanduda ning sellega kellelegi meeldida. Inimene peab ikka enne kõike ennast austama. Ja see tattoo ju jääb edaspidi kandjaga, mitte kaaskondlastega, kes võivad vahetuda.

Kuhu kõige rohkem tätoveeritakse?

Raske vastata. Eks ikka õlg, selg, käe erinevad küljed ja ribide piirkond.

Kas keegi tänapäeval veel tribalit käele või triipkoodi kuklale soovib?

Ikka soovivad, aga nagu ma ütlesin, meie olemegi selleks, et neile teadvustada, miks need stiilid pole midagi muud kui mingi periood filmikunstis, mida kunagi jäljendati. Inimesed mõistavad kui neile selgitada, et mida praegu nende tribalite kandjad tunnevad. Tribal on yks enim cover-up'itud ehk üle kaetud tattoo disaine. Tihtipeale neid peetakse soki ja sandaali inimesteks ja tribal môjub nagu keegi teeks oma autole leegid peale aga see auto on mingi roostes Fiat. Ühesõnaga on kõik see õnneks iganenud ja inimesed üldiselt juba teavad soovida ilusamaid asju. Tehakse rohkem pildilisi lahendusi.

Kui mul on taskus 100 eurot, siis mis ma selle eest salongis endale lubada
saaksin?

Piradose salongis saaks selle eest näiteks:

• ülilaheda suure KAVANDI suure ja ilusa tattoo jaoks - mida tehakse niikaua kuni klient rahule jääb. Misjärel seda vastavalt kliendi võimalustele teostama hakatakse.

• KINKEKAARDI, oma kallimale kes on 10 aastat juba tattoost unistanud.. või sõbrale kes pole suutnud end ise kätte võtta, et oma sõpradele halastada ja see vana tribal ära katta!

• TUND AEGA TATTOOD. Meil on 1. tund igale esimest korda meie stuudios
tätoveeritavale uuele kliendile 80€, mis on ühekordne tasu. Iga järgnev tund meie kliendile on 60€.

Mis on Eesti tase võrreldes nende saadetega, mida telekas näidatakse, kus need LA tätoveerijad nahale kunsti teevad? Loovuse ja oskuste mõttes- kas oleme võrreldavad?

No meilt saab jah tihtipeale isegi midagi palju paremat kui sealt. Aga Tattoo-maailm on neile suure kummarduse võlgu, kuna nemad viisid siiski Tattoo-kunsti massidesse. Mis tagas kõikide tintide arengu.. Eesti on Eesti – siin loeb isiklik poolehoidjate arv tihtipeale rohkem kui päris oskused. Siin on ikka oma kuulsused ja oma tase. Aga siiski võin öelda, et meil pole mitte midagi häbeneda. Natuke otsida ning leiab kindlalt endale kunstniku, kes teeb maailmatasemel pildi. Tähtis on ka näha, kuidas antud kunstniku pildid paranevad. See määrab kvaliteedi.

Mida tuleks oodata tattood tehes- kas on kohutavalt valus? Kas peaks enne julgustuseks alkoholi jooma?

Muretseda pole vaja, teisi kuulata ka mitte... nad tahavad ise olla alati kõvemad ja arvavad, et neil "oli ikka no NIII valus, et SINA seda küll välja ei kannataks". Juua kindlasti ei tasu – see vihastab kunstniku välja, kuna klient ei suuda paigal püsida ja seletab kätega vehkides ning on ruumis toimuva suhtes liiga osavõtlik ega suuda ka manitsustest hoolimata paigal püsida, et tulemus hea jääks. Seega võib nii see sessioon üldse ära jääda või edasi lükkuda. Valu vältimise konsultatsiooni saab minult kohapeal. Mind ei ole raske netist leida.

Silver Seeblum

Tätoveerija kutsutud firmaüritusele

Tätoveerimine töös