VÄIDE: Ujumine vahetult pärast einestamist põhjustab krampe.

Ei põhjusta. Kui oled kõhu head ja paremat täis laadinud, suureneb vere juurdevool lihastest sinu seedimissüsteemi. Selle tulemusena võib sul ujumiseks jätkuda vähem energiat, kuid otseselt krampe täis puugitud vatsa tõttu ei teki.

VÄIDE: Alkohol hävitab ajurakke.

Mitte päris. See võib kõlada juuksekarva lõhkiajamisena, kuid tegelikult kahjustab alkohol hoopis närvirakukeha jätke (dendriite), mis edastavad neuronitevahelisi signaale. Seega, alkohol kahjustab küll sind ja sinu aju, aga otsest ajurakkude holokausti siiski ei toimu.

VÄIDE: Öösel sisse pugitud kalorid teevad paksemaks.

Pole tõsi. Kalor on kalor. Liigselt söödud kalorid on kahjulikud ööpäevaringselt.

VÄIDE: Porgand parandab nägemist.

Ei. Silma võrkkest ja teised keerulised mehhanismid töötavad olenemata sellest, kui palju porgandist (või mistahes teisest juurikast) A-vitamiini ammutame. Siiski ei maksa porgandit enneaegselt nurka visata. Uuringute põhjal on selgunud, et porgandi närimine aitab üle 60-aastastel inimestel säilitada nägemist, kuna mõjub soodsalt silma võrkkesta funktsioneerimisele.

VÄIDE: Paastumine aitab organismist väljutada toksiine.

“See pole tõsi!” Nii väidab Albert Einsteini nimelise meditsiinikolledži teadur dr. Keith-Thomas Ayoob. Tema sõnul puudub igasugune teaduslik alus väitmaks, et paastumine ja nälgimine aitavad toksiinidel kehast väljuda. Selle töö teevad ära inimese sisemusse installeeritud agregaadid, täpsemalt maks, neerud ning põrn.

VÄIDE: Kogemata alla neelatud näts jääb organismi seitsmeks aastaks.

Ei jää. Dr. David Pollack, Philadelphia lastehaiglas töötav arst, teab rääkida, et suur osa alla neelatud esemeid – kaasa arvatud närimiskumm – liiguvad kenasti koos muude jääkproduktidega jämesoolde ning väljuvad kehast loomulikul moel umbes paari päeva jooksul.

VÄIDE: Luksumine lõpeb, kui keegi sind seljale patsutab.

Mis on luksumine? Need on vahelihase (diafragma, sinu hingamise muskli) kramplikud kokkutõmbed. Uuringud näitavad, et seljale patsutamine või luksuja ehmatamine ei aita – parem hoia hinge kinni, sellest on rohkem abi.

VÄIDE: Rasvavaba dieet aitab kaalust alla võtta.

Ei pruugi. Vähese rasvasisaldusega toit ei ole ilmtingimata tervislik ja salendav, kuna sisaldab tihti ohtralt süsivesikuid ja mis veelgi olulisem – kõvasti suhkrut. Seepärast, ettevaatust kõikvõimalike rasvavabade piimatoodete ja koogikestega!

VÄIDE: Neil, kes trenni ei tee, muutuvad lihased rasvkoeks.

Kui sa istud päev otsa diivanil, närid pitsat ja vaatad telerit, siis sa tõepoolest kaotad lihasmassi ning muutud samal ajal pekisemaks. Siiski, rasv ei teki lihaskoe arvelt, vaid ainult ja tänu sinu poolt suust sisse aetavale üleliigsele energiale.

VÄIDE: Hämaras lugemine röövib silmanägemise.

Sellisel väitel ei ole teaduslikku alust. Mõtle loogiliselt: sellisel juhul oleksid kõik meie esivanemad pimedad nagu mullamutid, sest korralik elektrivalgustus on meie teenistuses alles üpris üürikest aega.

VÄIDE: Soe piim põhjustab uinumist.

Selle väitega pole päri Michael Breus, Arizonas praktiseeriv unehäiretele spetsialiseerunud ekspert. Tema sõnul sisaldab piim aminohapet nimega trüptofaan, millel on tõesti uinumist soodustav omadus. Siiski, ühes klaasis piimas on seda väärt ainet niivõrd väikeses koguses, et reaalse uinumisefekti saavutamiseks peaks inimene sisse kallama piima lausa liitrite viisi.