Potentsiaalsete töökõnede või läbirääkimiste puhuks tuleb kõigepealt valida sobiv aeg. Psühholoogid ei soovita tülitada inimesi kohe tööpäeva alguses või vahetult peale lõunat — neil tuleb lasta end sobivasse töörütmi viia.

Kõnelust alustades ära unusta tervitamist ning täpsusta, kas räägid ikka õige inimesega. Seejärel tutvusta ennast ning helistamise põhjust. Igaks juhuks pane alati kirja inimese nimi, kellega sa räägid, sest see on kerge ununema — aga sa ei taha ju kohe algusest peale hajameelsena näida.

Kui tegemist on sulle eriti olulise töökõnelusega, siis pole ka paha, kui vajalikud küsimused eelnevalt paberile kirja oled pannud. Vastasel korral hakkad jutu sees mõtteid koguma ning raiskad sellega väärtuslikku aega, ka võib nii mõnigi oluline asi meelest minna.

Pea meeles: arenda dialoogi, mitte ära pea monoloogi. Ära räägi vahele, ole heaks kuulajaks. Unusta tööd otsides paluv hääletoon — sa ei palu ju mingit armuandi, vaid pakud end välja kui väärikat ja usaldusväärset võimalikku kaastöötajat.

Naerata kindlasti — vaatamata sellele, et sinu vestluskaaslane sind läbi telefoni ei näe. Naeratus lisab sinu häälele heasoovlikkust ning soojust.

Kõne lõppedes ära unusta tänamast, et sulle mõned hetked pühendati. Pea meeles — ka telefoni kaudu antav esmamulje võib tööotsingul väga oluliseks osutuda.