PASHAPARFEE

4 munarebu
1,5 dl tuhksuhkrut
2,5 dl vanillikastet
250 g kohupiima
1 suur apelsin
1 sidruni koor
2 sl väikesi rosinaid
soovi korral sukaaditükikesi
0,5 dl mandlilaaste

Kaunistuseks:
füüsaleid, kumkvaate, mandariinisektoreid

Mikserda munarebud tuhksuhkruga kohevaks, lisa toasoe kohupiim ja mikserda uuesti. Lisa apelsinitükikesed, rosinad, sidrunikoor. Vahusta vanillikaste, kalla teiste ainete peale ja tõsta lusikaga ühtlaseks. Kalla segu väikesse toruga koogivormi või piklikku keeksivormi.

Hoia vähemalt 8 tundi sügavkülmas, võta sealt 30 minutit enne serveerimist külmkapitemperatuurile. Parfee paremaks irdumiseks kasta vorm mõneks sekundiks servani sooja vette, kata välkkiirelt vaagnaga ja keera siis otsekohe ringi. Vajadusel korda tegevust. Kaunista meelepäraste puuviljadega.

* * *

KAUSIKOOK KOHUPIIMA JA PUUVILJAGA

4 kihti biskviitkooki
1 suur purk virsikukompotti
500 g magedat kohupiima
0,5 dl sidrunimahla
2,5 dl vanillikastet

Kaunistuseks:
kompotipuuvilju ja -marju või suhkrustatud puuvilju, melissi või münti

Lõika virsikud õhukesteks viiludeks ja mõõda välja 1 dl kompotileent. Suru kohupiim läbi sõela, mikserda kokku sidrunimahla ja tuhksuhkruga; viimasena tõsta lusikaga segu hulka vahustatud vanillikaste. Pane üks biskviitketas kausi põhja ja immuta kompotivedelikuga. Laota peale veerand kohupiimavahust, selle peale veerand virsikutest. Kasuta kõik ained ära nii, et pealmiseks kihiks jääb kohupiimavaht. Kaunista pind soovikohaselt, kata toidukilega ja pane 3–4 tunniks külma. Serveeri kausist.

* * *

PASHATÄIDISEGA TORT

Kandiline tordipõhi:
4 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit

Kiirem moodus (ümmargune tort):
500 g valmis tordipõhi kolme kettana

Immutamiseks:
umbes 1,5 dl apelsinimahla

Täidis:
500 g toasooja kohupiima
5 dl vahustuvat vanillikastet
1 dl suhkrut
1 dl väikesi heledaid seemneteta rosinaid
0,5 dl purustatud sarapuupähkleid
100 g suhkrustatud puuviljatükke (näit ananass ja papaia)
4 sl sidrunimahla + 1 sl vett
5 tl želatiini

Kaunistuseks:
0,5 dl purustatud sarapuupähkleid
rohelisi viinamarju
füüsaleid

Mikserda munad suhkruga, sõelu hulka omavahel segatud kuivained ja tõsta segamini. Küpseta suurel ahjuplaadil ahju keskosas 200 °C juures 7 minutit. Kummuta biskviit lauale, tasanda servad ja lõika kaheks, lase jahtuda. Pane üks plaadipoolik vaagnale ja niisuta apelsinimahlaga. Vahusta vanillikaste pehmeks vahuks. Suru kohupiim läbi sõela ning sega kokku suhkru, pähklipuru, rosinate ja puuviljatükkidega.

Lase želatiin sidrunimahlas paisuda ja seejärel kuumas veevannis uuesti vedelaks minna. Lisa lahus veidi jahtunult kohupiimasegule, sega hästi. Kalla vahustatud kaste segule ja tõsta segamini. Määri pool segust ettevalmistatud põhjale ja suru peale teine tükk. Immuta ka see ning kata ülejäänud seguga. Riputa pinnale pähkli- või mandlipuru, kata kilega ning pane vähemalt neljaks tunniks tarduma ja maitsestuma. Enne serveerimist kaunista viinamarjade, füüsalitega või muu meelepärasega.

* * *

ÕHULINE APELSINI-PORGANDIPASHA

600 g kohupiima
2 dl väikesi heledaid rosinaid ja/või
purustatud pähkleid, mandlilaaste vm
1 apelsin
2 sl suhkrut
6 tl želatiini
1 dl apelsinimahla
4 munavalget
2 porgandit
2 sl brändit või apelsinilikööri

Poolita apelsin ja pressi mahl välja. Keeda porgandid pehmeks ja püreeri. Hõõru kohupiim läbi sõela. Aja apelsinikoor koos 2 sl suhkruga läbi hakklihamasina ja sega kohupiima hulka koos rosinate ja/või muude valitud lisanditega. Pane želatiin apelsinimahlaga paisuma ja sulata siis kuumas veevannis. Mikserda porgandipüree kohupiimasegu hulka, maitsesta suhkruga. Kalla peene nirena hulka leige želatiinilahus segu samal ajal mikserdades, seejärel kalla peale tihedaks elastseks vahuks mikserdatud munavalged ja tõsta suure lusikaga alt ülespoole segamini.

Pane segu otsekohe tarduma kas külma veega niisutatud vormi(desse) või pokaalidesse. Väljakummutatava, pashaga sarnaneva suure tarretise saamiseks aseta kaks toidukileriba töölaual teineteisega risti ning vooderda sellega näiteks kõrge kauss. Toidukile teeb tarretise väljakummutamise väga hõlpsaks.

* * *

TRIIBULINE LIHAVÕTTETARRETIS

Virsikutarretis:
1 purk aprikoosikompotti
suhkrut
sidrunimahla
4 tl želatiinipulbrit

Kohupiimatarretis:
1 pudel Rama vahukooreasendajat
250 g lahjat kohupiima
3 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
sidrunimahla
3 tl želatiini
3 sl piima

Kurna aprikoosid, pane želatiinipulber leemega paisuma. Töötle puuvili koos suhkru (väga magusa kompoti puhul ka sidrunimahlaga) püreeks. Sulata paisunud želatiin kuumas veevannis, lase leigeks jahtuda ning sega peene nirena ja pidevalt segades virsikupüree hulka. Tõsta külmkappi jahtuma. Kui segu hakkab kergelt hüübima, alusta valge tarretisega. Valmista želatiinilahus samuti kui eespool kirjeldatud. Suru kohupiim läbi sõela või kasuta kohupiimapastat. Maitsesta sidrunimahla ja suhkrutega, arvestades ka lisatavat koort.

Vahusta kooreasendaja tugevaks vahuks. Mikserda leige želatiinilahus kohupiima hulka ning kummuta kohe seejärel segu peale koorevaht, sega lusikaga. Kasuta tarretise vormimiseks külma veega loputatud väikesi topse või kohvitasse; soovi korral võid valmistada ka üks-kaks suuremat tarretist. Kui kasutad vormimiseks kausikesi või jalaga pokaale, jääb ära tülikas väljakummutamine. Alusta vähemalt sentimeetripaksuse valge kihiga, silu selle pind märja lusikapõhjaga siledaks ja tõsta peale tarduma hakkavat kollast kihti. Korda samal moel, kuni mõlemad segud on otsas. Lase kinnikaetult hüübida vähemalt neli tundi või üleöö.

* * *

BANAANI-JOGURTITORT

Tordipõhi:
1 õhuke kiht biskviitpõhja
immutamiseks apelsinimahla

Täidis:
5 dl (2 pakki) vahustuvat vanillikastet
400 g (1 tops) maitsestamata biojogurtit (nt Mumuu)
300 g Põltsamaa apelsinimarmelaadi
1,5 dl suhkrut
6 sl želatiini
2 dl apelsinimahla

Kate:
5 küpset banaani
3 dl apelsinimahla
4 tl želatiinipulbrit

Kata suurema lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga, kinnita serv paigale ja lõika paberi ülejääk 2 cm kauguselt ära. Aseta biskviitpõhi vormi ning niisuta apelsinimahlaga. Pane želatiin apelsinimahlaga paisuma ja sulata seejärel kuumas veevannis. Klopi apelsinimarmelaadi hulka suhkur, toasoe jogurt ja leige želatiinilahus. Viimasena kalla peale vahustatud vanillikaste, tõsta alt ülespoole segamini ning kalla otsekohe vormi, sest želatiin hakkab külma koore mõjul peagi tarduma. Lase kinnikaetult vähemalt 5 tundi tarduda. Valmista mahlast ja želatiinipulbrist tarretiseleem ning jäta jahtuma. Lao tardunud koogi pinnale banaaniviiludest ringid. Nirista jahtunud tarretisesegu tasakesi koogi pinnale ja lase külmas täielikult tarduda.