Maasikakasvatajaid tekib juurde, sest suvine omamaine maasikas on tervislik delikatess, mida tasuks rohkemgi kasvatada ja süüa. Eestis on kümmekond suuremat maasikakasvatajat, väiksemate arvu ning koduaia maasikapeenraid ei jõua keegi kokku lugeda.

Täissaagis maasikapõld on omaette vaatamisväärsus, tööd on sellega aga omajagu. Oluline on nii kasvukoha ettevalmistus, tervete sorditaimede istutamine, aga ka kasvuaegne hooldus, haigus- ja umbrohutõrje. Kõige kibedam tööaeg on mõistagi maasikate küpsemise ajal, mil punaseid marju tuleb korjata pea iga päev. Marjad rändavad jahutusruumi, kus ootavad müügipunktidesse toimetamist.

Kui saagikoristuse aeg läbi, niidetakse põld peaaegu maatasa, eemaldatakse tütartaimed. Nüüd kasvatavad taimed endale uued lehed, et seista vastu talvele ning järgmise aasta hooajale. Sügisel tekivad ka õiealgmed järgmise aasta viljadeks.

Suuremates tootmistaludes kasvatatakse maasikaid enamasti kilemultšiga peenardel, väiksemad tootjad kasutavad umbrohutõrjeks ning marjade puhtana hoidmiseks põhust või pilliroost tehtud multši.

Maasika põnev elu

  • Maasikataimede elutsükkel on teistsugune ja põnevam kui paljudel teistel püsitaimedel. Taim kasvab hästi seni, kuni tema maa-alune vars e risoom on elujõuline. Intensiivselt kasvavad maasikataimed esimesed kolm eluaastat, neljandal kasv aeglustub ja taim hakkab vananema. Vananedes langeb ka saagikus, mistõttu maasikataimi uuendatakse iga kolme-nelja aasta tagant.
  • Lehti kasvatab taim kogu hooaja, kuid mitte ühtlases tempos. Esimest korda kasvab taim kiiresti kevadel, teist korda peale saagiaega. Suvised lehed surevad sügisel ja kaitsevad taimi talvekülmade eest. Septembri keskel ilmuvad uued sügisesed lehed, mis talvituvad.
  • Võsundeid kasutab taim paljunemiseks, sealt saab ka uude maasikapeenrasse sordiehtsat järelkasvu. Sordist olenevalt võib tütartaimi kasvada terve ahelik. Kui tütartaimi ei soovita, siis võsundid lihtsalt eemaldatakse.
  • Saagile panevad aluse eelmise aasta sügise tingimused, sest õiealgmed moodustuvad augusti lõpul ja septembris.
  • Kevadel võivad õisi kahjustada hilised öökülmad, seetõttu võiks väikeaiapidajal varuks olla katteloor. Sellega saab ka saagiaega pisut varasemaks nihutada.
  • Maasikas armastab õhurikast päikesepaistelist kasvukohta ja parasniisket viljakat mulda. Niiske kasvukoht soodustab taimehaiguste, eriti hahkhallituse teket, kuivas mullas jäävad marjad väikeseks. Mulla happesuse (pH taseme) suhtes ei ole maasikas nõudlik, küll aga peab muld sisaldama piisavalt toitaineid. Ja loomulikult on maasikad tänulikud umbrohtudest puhta kasvuruumi eest.

Maasikate soovitussortiment

Varased:

‘Honeoye’
‘Jonsok’
‘Polka’
‘Induka’
‘Venta’

Keskvalmivad:

‘Kent’
‘Korona’

Hilised:
‘Bounty’
‘Florence’
‘Redgauntlet’
‘Senga Sengana’

Taasviljuv sort:
‘Selva’