Kui planeerid Londonis šoppamist, kerkib probleemiks eelkõige valiku suurus. Kuhu poodi kõigepealt minna? Neile, kel selline reis lähiajal ees seisab, anname siin mõned soovitused. Vanusepiiridesse suhtu muidugi kui umbkaudsetesse orientiiridesse — sina ise tunned enda stiili kõige paremini.

Kui oled kuni 25

New Look — odavad, trendikad ja üllatavalt kvaliteetsed rõivad, ehted, käekotid ja kõik muu. Eraldi kollektsioonid lastele ja teismelistele, aga samuti meestele, rasedatele ja niisama tüsedatele. Kindel koht, kust leiad 10–15 naela maksva piduliku topi igaks elujuhtumiks.

Miss Selfridge — kui sa imetled supermodell Kate Mossi ja/või näitlejanna Sienna Milleri stiili, sea sammud just sinna poodi. 41 aastat tagasi siinsamas Londonis sündinud kaubamärk võlub eelkõige pisut hipilikuma stiili austajaid. Selle sügise valikus on palju väikseid armsaid nahkjakke ja mitmesuguseid ruudumustreid.

Primark — nii odavad hinnad, et neid võib lausa sümboolseks nimetada. Muidugi on selge, et kvaliteeti ei maksa sellise raha eest oodata. Ideaalne pood juhul, kui sul on tulemas üritus, kus on vaja pealaest jalatallani näiteks punast värvi kanda, või kui rõiva madal hind on sinu jaoks tõesti kõige olulisem argument.



Kui oled 25–40

Topshop — moodne, mitmekesine, ülisuure valikuga. Ükskõik millise staari käest Briti naisteajakirjad ka ei küsiks, kõik nad tunnistavad Topshopi üheks oma lemmikpoeks. Selle sügise põnevaim uudis on disainer Celia Birtwelli ülinaiselikud lillemustrilised kleidid, mille hinnad algavad 35 naelast.

Warehouse — väga stiilne ja naiselik kaubamärk, ühtaegu armsalt boheemlik ning enesekindlalt luksuslik. Ehkki firma on sündinud ja arenenud Londonis, tuletavad selle rõivad kummalisel kombel meelde hoopis Pariisi tänavapilti. Kleidid alates 28 naelast, topid alates 6 naelast.

River Island — elegantsed ja seksikad riided, pesu, käekotid jne. Uskumatult hästi toimiv ja ülevaatlik koduleht www.riverisland.com, mille abil võib lemmikesemed juba enne Londonisse sõitmist välja valida. Suurepärane valik teksapükse ja väikesi musti kleite.

Jane Norman — maitsekas kaubamärk, mille klassikalist stiili vürtsitab piisav kogus mõjutusi hooaja moetrendidelt. Jane Normani rõivad on müügil nii eraldi poodides kui ka Debenhamsi kaubamajades, kust leiad ka suure valiku kvaliteetset pesu ning muudki huvitavat.

Kui oled üle 40

Wallis — alati stiilsed naiselikud kostüümid, aga sel hooajal ka näiteks mõnusad paksud kampsunid ning 1940. aastate laadis mantlid ja jakid. Eraldi kollektsioon Petite, mis on välja töötatud kuni 160 cm pikkustele naistele. Müügil ka jalatsid, kotid, vööd jm.

Marks & Spencer — tädide kaubamajaks narritud rõivapoodide kett on asendamatu koht juhul, kui sul on plaanis hankida näiteks korralikud klassikalised viigipüksid. Tohutu hulk mudeleid, mitmesugused materjalid, eri pikkused jne. Kui endal kannatlikkust jätkub, leiad siit kindlasti ideaalse variandi, ning seda vaid 20–25 naela eest.

Dorothy Perkins — stiilne ja igati moekas, kui sa ei ole see inimene, kes iga trendiga kaasa jookseb. Ometi tõstis ajakiri Elle nende tänavuse sügiskollektsiooni teiste high-street-brändide seast esile kui kõige huvitavama. Soodsad hinnad ja väga hea kvaliteet.

Parim valik jalatseid

Vaata kindlasti River Islandi, Topshopi ja New Looki kauplustesse, ning kui aega jätkub, siis ka Dorothy Perkinsi, Evansi ja Nine Westi juurde. Eraldi jalatsipoodide ketid on Faith, Office ja Kurt Geiger. Mõnusa valiku mitmesuguseid aksessuaare leiad Accessorize’i kauplustest.

Midagi erilist:

• Liberty kaubamajja astu sisse kas või ainult selleks, et nuusutada sealset erilist õhustikku — ajalugu, milletaolist meil Eestis ei ole ega tule. 1875. aastal loodud kaubamaja asub Regent Streetil arhitektuurimälestisena arvel olevas hoones.

• Kui tahad osta teed ja moosi samast poest kui Inglise kuninganna, külasta Piccadilly tänaval asuvat Fortnum & Mason’it. 300 aasta vanune kaubamaja võlgneb oma kuulsuse eelkõige kõrgklassi toiduosakonnale.

• Londoni kuulsaimad turud on kesklinna Covent Garden ja Notting Hillis asuv Portobello Road. Kui aega on, tasub tutvuda mõlemaga. Veidi vähem tuntud, aga sama põnev on Camden Lock, mis paikneb kesklinnast veidi põhja pool.

Tasub teada:

• Estonian Air lendab oktoobris Londoni Gatwicki lennuväljale üheksa korda nädalas, Easyjet aga Stanstedi lennuväljale korra päevas. Talvisele lennuplaanile minnakse üle 28. oktoobril.

• Üks Suurbritannia nael võrdub ca 22,5 Eesti krooniga. Ilusaid ja kvaliteetseid toppe ja T-särke leiab Londonist juba 4–5 naela eest, Primarki kaup on veelgi odavam.

• Londoni peamine ostutänav on umbes 2,5 km pikkune Oxford Street, kus on kokku üle 300 kaupluse, sealhulgas kõigi olulisemate rõivakettide esinduspoed.