Hoiatus avaldati vaid mõni nädal pärast seda, kui Gwyneth Paltrow avalikustas, et põeb osteopeeniat — see on seisund, mil luutihedus väheneb, ning mis võib osutuda osteoporoosi eelkäijaks.

37-aastane näitleja järgib ranget dieeti, milles on vähe juustu, piima, võid ning teisi luid tugevdavaid, kaltsiumirikkaid piimatooteid. Kaltsium ei taga ainuüksi tugevaid luid ja hambaid, vaid ka südame hea seisundi, lihaste normaalse töö ning vere hüübimise. Arvatakse, et kaltsium alandab ka vererõhku ning hoiab eemale rinna- ja soolevähi.

Briti naiste seas läbi viidud küsitlus näitas, et 30 protsenti 4500 vastanust tunnistas, et väldib suveks salenemise nimel terveid toidugruppe. Umbes 28 protsenti vastanuist on loobunud juustust ning 11 protsenti on menüüst välja jätnud kõik piimatooted. Enam kui neli vastanut kümnest (41 protsenti) ei söö leiba, mis peaks reeglite järgi samuti kaltsiumit sisaldama.

Murettekitavalt ütles enam kui veerand (26 protsenti) Ühendkuningriigi toidulisandite tootja Ellactiva poolt läbi viidud küsitlusele vastanuist, et nad vaatavad toidupakendite etikettidelt vaid rasva- ja kalorisisaldust ning jätavad tähelepanuta kogu ülejäänud toitumisalase info. Tervelt 12 protsenti vastanuist ütles, et valib toitu pigem kalorisisalduse kui toiteväärtuse järgi. Kui 35. eluaastaks ei ole õnnestunud ehitada tugevaid luid, on hilisemas elus suur osteoporoosi haigestumise oht. Osteoporoos puudutab kolme miljonit britti ning selle tõttu murdub igal aastal enam kui 230 000 luud, mille hulgas on hapraimad randmed, seljad ja puusad.

Toitumisnõustaja Fiona Hunter kehutab naisi eelistama pikaajalist tervist lühiajalisele saledusele. Ta ütleb: „Ülekaalulisus on kasvav probleem, kuid me peame olema veendunud, et me ei püüa selle vastu võidelda tuginedes moedieetidele ning jättes kaalulangetamise nimel menüüst välja olulisi toidugruppe — see põhjustab hilisemas elus veelgi rohkem pikaajalisi probleeme. Palju rohkem tuleks rõhku panna inimeste harimisele, nii et nad oskaksid toiduainete toiteväärtustest aru saada.“
Briti Toidu Standardite Agentuuri (FSA) andmetel peaksid täiskasvanud saama mitmekesisest või tasakaalustatud menüüst 700 mg kaltsiumi päevas. Lisaks leivale ja piimatoodetele on head kaltsiumiallikad ka spargelkapsas (brokoli), kapsas, tofu (sojajuust) ja pähklid. Kaltsiumirikkad on ka sardiinid ja teised kalad, millel me sööme lisaks lihale ka luid. Inimesed, kes loodavad vajalikud kogused kätte saada toidulisanditest, peaksid teadma, et üle 1500 mg kaltsiumi päevas võib esile kutsuda kõhukrampe ja kõhulahtisust.

Ühendkuningriigi Riikliku Osteoporoosi Ühingu esindaja ütles: „Luustiku arengus on oma oluline osa nii kaltsiumil kui ka rasvadel, seepärast võib moedieetidel, mis need menüüst täiesti välja jätavad, olla laastav mõju. Inimesed tunnetavad tohutut survet, et tuleb olla sale, kuid liigne saledus võib luude tervise ohtu seada. Meie turu-uuringute portaalis YouGov läbi viidud küsitlus näitas, et vaid 21 protsenti vastanutest teab, et alakaalulisus suurendab osteoporoosi ohtu. See on põhjus, miks me tegeleme praegu sellega, et räägime noortele inimestele tervisliku keha kuvandi eelistest. Probleemi lahendus peitub tasakaalustatud menüüs. Meie kõigi toit peaks sisaldama ka veidi rasvu ning kaltsium on täiesti hädavajalik.“

Allikas: dailymail.uk