USA teadlased on jõudnud vanimatest-vanimaid uurides seisukohale, et kõige olulisemad tegurid saja-aastaseks elamisel on iseloom ja kohanemisvõime, vahendavad ERR teadusuudised.

Georgia ülikooli teadlased uurisid üheksa aasta jooksul kokku 244 saja-aastase ja vanema inimese tervist, sotsiaalseid suhteid, eluolu ja elulugu. Eelnevalt on kõrge vanuseni elamist seostatud erivate kehalist tervist puudutavate teguritega, kuid nüüdne uuring viitab sellele, et hoopis tähtsam kui vererõhk või veresuhkur on see, millisena inimene end ümbritsevat keskkonda tajub ning millise hinnangu ta iseenda heaolule ja tervisele annab. 

“See, mis inimeste eludes juhtub, on küll oluline, kuid tervislikust seisukohast on veelgi tähtsam see, kuidas inimene ise endaga toimuvat tajub,” ütleb uuringu põhiautor Leonard Poon.

Uuringu järgi on inimese iseloom väga oluline faktor saja-aastaseks elamisel — eakad, kes paistsid olevat sama õnnelikud kui nooruses, olid seda tänu avatud meelelaadile ja puhtale südametunnistusele. Neurootilisema meelelaadiga inimesed olid rõõmsameelsetest haigemad.