Michigani osariikliku ülikooli psühholoogid avastasid, et abielusidemed sõlminud meestel on kalduvus 29. eluaastaks koguda oma kontole vähem antisotsiaalseid juhtumeid — kuritegelikku käitumist, agressiivsusepuhanguid ja hoojoomist — kui poissmeestel, vahendab The Daily Telegraph.

Akadeemikud arvasid, et see võib johtuda lihtsalt asjaolust, et meeldivama iseloomuga mehed on need, kes enne abielusadamasse jõuavad, ent pärast identsete kaksikute seiramist tosin aastat väldanud uurimisperioodi jooksul ilmnes, et abielul siiski on oletatud mõju.

Kohe pärast ühe kaksikvenna abiellumist kahanes kiiresti tema ühiskonnavastase käitumise määr. Vallalise venna käitumine jäi samal ajal muutumatuks.

Ajakirjas Archives of General Psychiatry ilmunud artiklis järeldab abiprofessor S. Alexandra Burt, et abielus mehed pole algusest peale eriti antisotsiaalsed, ning pärast abiellumist taandub nende antisotsiaalsus veelgi.

Teadlased jälgisid katsealused alates 17. eluaastast, mil enamik neist olid vallalised, 29. eluaastani, mil abielus oli 60 protsenti.

New Yorgis tegutseva Albany ülikooli õigusteaduse ja kriminoloogia abiprofessor Ryan King oletas uurimust kommenteerides, et halva käitumise läbi on abielus meestel n-ö rohkem kaotada.

Ta osutas, et abiellunud mehed pühenduvad vähem suurtes rühmades aeglemisele — käitumisele, mis toob tihemini kaasa antisotsiaalseid olukordi kui naise ja laste seltsis veedetud aeg.

Suhteraamatute nagu „Paarid” (Couples) ja „Elu pärast lapsi” (Life After Children) autor Kate Figs oli oma hinnangutes leebem, öeldes: „Abielu, nagu iga pühendumist nõudev suhe, teeb meile head. See teeb meid ühiskondlikumaks. Abielus on sul alati keegi, kes kutsub sind korrale, õpetab olema parem. Inimene, kellel on kaaslane, kes teda kõiges toetab, kaldub olema vähem rabeda loomuga.”

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!