1. Mitte just kõige tervislikum, kuid mõjub väga hästi: Kõhuviiruste korral aitab Fanta, millest mullid on välja loksustatud, joomine. Mitme perearsti poolt soovitatud!
  2. Jalgade paistetuse vastu aitab nende kõrgemale tõstmine ning rohke vee joomine. Kui juua palaval suvepäeval vähemalt 1,5 liitrit vett, ei ole paistetused nii kärmed tulema.
  3. Seljavalu ravib seljale asetatud kuumakott.
  4. Erinevate valude korral: korjata kilpjalgu (sarnased sõnajalale), need kuivatada ja padjapüüri sisse panna. Siis asetada padjapüür valutavale kohale, veel parem oleks nii üks öö üle magada ja inimene kohe tunneb erinevust. On aidanud ka mädaneva koha peal.
  5. (Mädaste) punnide/paisete korral aitab väga hästi küpsetatud sibulapooliku paisele asetamine ööseks või nt soki sisse pandud hakitud sibula asetamine ööseks.
  6. Tervise turgutamiseks või köha/nohu puhul aitab lahjendatud taruvaigu tinktuuri sisse võtmine: osta/kapist võtta taruvaigu tinktuur (müüakse nt turul), lahjendada 2-3 tilka teelusikatäie veega, sisse võtta enne magamaminekut.
  7. Küüslaauk on muidugi talviti ja miks mitte ka suviti parim vahend tervise tugevdamiseks, kes aga selle maitset ei armasta, võivad ta “ära peita”, lõikudes küüslaaugutükid võiga leivale, kattes juustuviiludega ning seda siis korraks kuumutades mikrolaineahjus.
  8. Külmetusest aitab väga hästi lahti saada tee: pool keskmist sidrunit viilutada, kallata peale külm vesi, lasta seista (kellel kaua aega on.. parem mõni tund, aga kui aega pole, siis kohe kasutada), valada peale kuum vesi. Lasta sidrunil pisut tõmmata kuni jook on joomisvalmis, segada meega kuni magusus on piisav ning juua. Aitab väga hästi näiteks rasedaid külmetuse puhul.
  9. Talviseks köhaperioodiks valmista kange tõmmis korjatud kuusekasvudest. Selleks täida tume pudel kuusekasvudega ning vala peale kange viin (eriti hea oleks 80%). Peida pudel kappi ja võta välja, kui köha on kimbutama hakanud. Vala pitsi ning kalla vett peale — õrnroheline naps muutub piimja tooniga tervendajaks.
  10. Kuusekasvutee aitab ka köha ja ülemiste hingamisteede haiguste puhul, selle tarbeks kallata kuusekasvudele (võib nüüd kevadel valmis korjata ja sügavkülma pista) kuum vesi peale ja lasta tõmmata, kes jaksab siis, mida kauem tõmmata lasta, seda paremini mõjub. Sõja ajal lasti teel lausa 10-12 tundi tõmmata enne joomist.

Maris saab oma heade soovituste eest auhinnaks Irje Karjuse uue raamatu “Hingeteed”. Palju õnne!